
Elevii pot fi transferați de la o scoală la alta cu respectarea legislației și a regulamentului intern al instituției educaționale care primește elevul. Prevederile acestuia pot fi diferite de la o școală la alta.
Ca regulă generală, elevii se pot transfera de la o școală la alta doar între semestre sau în vacanța de vară. Transferurile în timpul semestrului se fac doar în situații excepționale:
- la schimbarea domiciliului parinților într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului București;
- în cazul unei recomandari medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică;
- de la clasele de învățământ liceal la clasele de învățământ profesional;
- la/de la învățământul de artă, sportiv și militar;
- de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;
- în alte situații excepționale, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului școlar.
Documentele necesare pentru transferul la altă școală sunt:
- foaia matricola
- fișa medicală
- fișa de lichidare
- cererea de transfer
- copii după actele de identitate ale părinților.
Acordul școlii care primește copilul și un aviz concultativ al Consiliului de Administrație al școlii de la care pleacă sunt suficiente pentru transfer. După aprobare, instituția în care se transferă elevul este obligată să elibereze solicitantului situația școlară. Elevul nu este înscris în catalog până la primirea situației școlare de către instituția în care s-a trasnferat și emiterea ordinului directorului.
În funcție de profilul clasei, poate fi necesară susținerea unui examen pentru a dovedi cunoștințele elevului la o anumită disciplină, mai ales dacă elevul a fost transferat la o clasă cu alt profil. Probleme de diferență desfășurate în urma transferului de la o instituție de învățământ la alta, în caz de necesitate, au loc în general până la încheierea semestrului în curs.