În perioada 20-23 februarie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a participat la o vizită oficială în Suedia, la invitaţia conducerii firmei Saab Digital Air Traffic Solutions, cea care furnizează soluţia de turn remote pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
Oficialii români au vizitat la centrul de dirijare a traficului aerian situat în localitatea Sundsval, de unde sunt operate de la distanţă patru aeroporturi din Suedia, cu ajutorul aceleiaşi tehnologii care va fi implementată şi la Braşov.
Din delegaţie au făcut parte şi membrii „echipei de controlori zero” de la DSNAR Arad, cei care vor coordona de la Arad aterizarea/decolarea primelor aeronave la Aeroportul Braşov. Ei au avut ocazia să se familiarizeze cu sistemul şi au discutat cu omologii lor din Suedia asupra particularităţilor privind utilizarea soluţiei de remote tower.
Metoda de dirijate de la distanță folosită deja pe un aeroport dintr-o zonă montană
„În prima zi a vizitei am avut ocazia să cunosc persoanele responsabile din partea Saab cu implementarea soluţiei la Braşov. Partenerii suedezi au apreciat faptul că la aceeaşi masă au fost prezenţi beneficiarul, furnizorul de servicii de navigaţie, autoritatea de reglementare, precum şi antreprenorul care va executa lucrările. Am discutat aspecte legate de analize de risc şi siguranţă, dar şi despre procesul de certificare a serviciilor de dirijare şi a echipamentelor necesare. Am avut o discuţie utilă şi cu managerul de la Scandinavian Mountains Airport, un aeroport nou, aflat la aproximativ 400 km de Sundsval, amplasat într-o zonă de munte, unde este folosită tot metoda de dirijare de la distanţă”, a precizat preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
În ziua următoare, delegaţia română a avut întâlniri la sediul principal al companiei Saab, unde preşedintele CJ a prezentat stadiul investiţiilor realizate la Aeroportul Braşov.
Specialiştii suedezi au adus în atenţie aspecte privind implementarea soluţiei pentru funcţionarea turnului remote la Braşov, precum şi detalii despre echipamentele meteo şi posibilitatea furnizării automate a datelor meteo de aerodrom prin autometar.
Soluţia de remote tower este una de top
Un alt moment important al deplasării în Suedia a fost vizita la sediul LFV – furnizorul de servicii de navigaţie din Suedia, de unde se asigură dirijarea în mod remote a patru aeroporturi, dintre care cel mai îndepartat este situat la peste 1.200 km de capitala Suediei.
„Am urmărit controlorii de trafic la lucru în fața pupitrelor, dirijând traficul pe aeroporturi aflate la distanţă, în zone de munte, acoperite de zăpadă. Am avut ocazia să vedem cum arată şi cum funcţionează sistemul de dirijare la distanţă, am pus întrebări, am purtat discuţii, toate acestea pentru a înţelege provocările prin care au trecut cei care au gândit şi au certificat acest sistem complex, dar sigur pentru aeronavele dirijate. Am primit o mulţime de informaţii menite să ne ajute şi să ne familiarizeze cu sistemul ce va fi implementat la Braşov. Concluzia unanimă a fost că soluţia de remote tower este una de top, o soluţie care va reprezenta viitorul în acest domeniu”, a susţinut preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.
Turnul asigură un grad de siguranță suplimentar
Marius-Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA RA, a prezentat importanţa acestei vizite: „Am mers în Suedia împreună cu colegii de la ROMATSA care sunt implicați în implementarea proiectului turnului de control virtual, inclusiv controlori de trafic aerian care vor dirija avioanele pentru Aeroportul Brașov de la Arad. Era necesar să vedem cum operează un astfel de turn virtual, care este tehnologia din spate, cum se face instalarea și cum sunt asigurate toate condițiile de siguranță. Un turn virtual prin toate tehnologiile de monitorizare video, prin senzori și prin celelalte echipamente de supraveghere, prin transmisia în timp real asigură un grad de siguranță suplimentar, controlorii având o vedere 360 grade asupra pistei. Suntem într-un calendar foarte strâns de operaționalizare a turnului de control virtual pentru Aeroportul Brașov, însă prin cooperarea între toate organismele la nivel național, ROMATSA, AACR şi Consiliul Județean Brașov și prin experiența și profesionalismul companiilor care se ocupă cu instalarea echipamentelor și a sistemului de dirijare, am convingerea că vom reuși”.
Soluții testate și validate
Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov, a sintetizat concluziile în urma experienţei suedeze: „Această vizită ne-a confirmat că pentru implementarea proiectului de la Aeroportul Braşov-Ghimbav avem contractanţi de top, cu experienţă în tehnologii de vârf la nivel global, iar soluţiile ce urmează a fi implementate au fost testate, validate şi sunt funcţionale. Am avut ocazia să punem întrebări, încât toate părţile implicate să-şi poată clarifica aspectele legate de implementarea şi operaţionalizarea serviciilor de navigaţie. Încă o dată s-a dovedit că am reuşit să adunăm în jurul proiectului de la Braşov, oameni pasionaţi de la AACR, ROMATSA, care cred în acest proiect şi participă cu experienţa lor în etapele de implementare şi supervizare”.