Asociația Caiac Smile va fi recompensată, sâmbătă, 26 februarie, pentru al doilea an consecutiv, cu premiul pentru implicare socială, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Galei Muntelui, eveniment organizat de Alpin Film Festival, Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român.
Distincția este acordată pentru proiectul „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” și va fi urmată de demonstrații de coborâri pe monoschiurile special adaptate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și nu numai.
Programul inițiat de Caiac SMile și susținut de Cris-Tim, „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” ajunge astfel pe Valea Prahovei după următorul program:
- Cheile Grădiștei pe 24 și 25 februarie, între 11.00 și 15.00;
- Kalinderu din Bușteni pe 26 februarie, între 11.00 și 15.00;
- Clăbucet din Predeal pe 27 februarie, între 11.00 și 15.00.
Peste 250 de persoane cu dizabilități s-au alăturat schiorilor
Cele trei destinații ale voluntarilor și monitorilor asociației din Satu Mare vin după alte patru acțiuni pe pârtiile din Vatra Dornei, Cluj și Poiana Brașov și Cavnic. Până acum, peste 250 de persoane cu dizabilități au alunecat pe zăpadă folosind monoschiurile aduse de ei. Numărul a crescut de la o pârtie la alta, recordul fiind atins la Cavnic, weekendul trecut, cu aproximativ 100 de beneficiari cu dizabilități.
Lor li s-au alăturat alte sute de schiori, veniți să îi încurajeze, dar și să se pozeze cu Mirela Retegan, Tanti Prezentatoarea și cu toți cei din Gașca Zurli, parteneri ai proiectului.
„Fiecare eveniment ne educă și ne arată câtă nevoie au avut ei de acest proiect, de bucuria de a ajunge pe pârtie, de a avea ceva asemănător cu schiurile accesibilizat pentru ei. Când am avut ideea acestui proiect nu m-am gândit, recunosc, că va avea un impact atât de mare asupra lor și asupra noastră, a celor din jur”, declară Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.
Nu este nevoie de înscriere sau programare
Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtiile unde ajunge Caiac SMile cu acest program. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!
„Nicăieri în lume nu există pârtii dotate cu astfel de scaune speciale care să fie folosite în mod gratuit. Noi vrem ca acest lucru să se întâmple în România, astfel încât, dacă ești o persoană cu dizabilități și vrei să schiezi, să ai la dispoziție măcar un monoschi aflat la maxim 150 km de tine. Iar dacă tu sau un membru al familiei tale nu știți să folosiți acel scaun (puteți oricând să veniți să vă învățăm), să vă plimbe monitorul sau salvamontistul de acolo. Pentru că una dintre componentele proiectului nostru este și trainingul pentru monitorii de pe fiecare pârtie”, adaugă Ionuț Stancovici.
Scaune speciale pe minim 10 pârtii din România
Scopul campaniei este unul ambițios: cât mai multe monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România.
Până în prezent, asociația Caiac SMile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase.
Alte donații, pentru alte monoschiuri, pot fi făcute în continuare – detalii AICI.