Municipalitatea a luat decizia de a continua procesul de consultare a brașovenilor cu privire la proiectul de actualizare a studiului de fezabilitate pentru drumul de legătură dintre strada Cărămidăriei și drumul către Poiana Brașov.
Decizia a fost motivată, pe de o parte, de impactul pe care l-ar avea acest drum asupra mediului – deoarece traseul străzii se desfășoară în mare parte prin pădure, afectând aproximativ 4,6 ha din fondul forestier – și de valoarea foarte mare a investiției – aproximativ 100 milioane de lei, iar pe de altă parte, de faptul că acest drum ar fi o alternativă, pentru cei care vor să ajungă în Poiana Brașov, la accesul dinspre Livada Poștei.
Astfel, până în data de 6 martie, toți cei interesați își pot spune punctul de vedere cu privire la acest proiect pe site-ul primăriei, secțiunea grupuri de lucru, unde vor găsi și o descriere a proiectului și planșele cu traseul drumului.
Vă reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Primăria a organizat o întâlnire în format hibrid cu privire la acest proiect, întâlnire la care s-au înscris aproximativ 140 de persoane. Toți cei care au luat cuvântul s-au pronunțat împotriva continuării proiectului, cu argumente pornind de la problemele de mediu pe care le va crea sau costurile mari și ajungând până la lipsa de acces direct către acest drum de pe oricare dintre arterele majore pe care turiștii ajung la Brașov.
Cei care au luat cuvântul în întâlnire și-au exprimat îngrijorarea că realizarea acestui proiect ar afect grav aria naturală Stejărișul Mare și are crea probleme de mediu, mai ales că proiectul presupune afectarea a 4,6 hectare de pădure.
Nu doar problemele de mediu au fost sesizate de participanți, ci și cele legate de capacitatea drumului de a prelua un flux auto considerabil în anumite perioade, pe o rețea stradală deja încărcată, Cărămidăriei-Carierei, rețea în care traficul va crește și mai mult odată cu modernizarea străzi Cucului.
O altă problemă sesizată de participanți a fost cea legată de capacitatea de portanță a străzii Amurgului, unul dintre vorbitori exprimându-și îndoială că această stradă rezistă, din punctul de vedere al infrastructurii, unui astfel de trafic.
Și lipsa unei legături directe între ocolitoarea municipiului sau viitoarea autostradă și acest drum a fost sesizată de unul dintre participanți, soluția în opinia acestuia fiind amenajarea mai degrabă a unui drum situat între Brașov și Cristian, care să facă legătura cu drumul de Poiană.
O altă parte dintre cei prezenți și-au motivat dezacordul cu privire la acest drum argumentând că blocajul este pentru o perioadă destul de scurtă, în timpul sărbătorilor de iarnă, și că apare în special între Poiana de jos și Poiana Brașov, din cauza celor care caută locuri de parcare, astfel că drumul în discuție nu ar rezolva problema. Soluția ar fi ca municipalitatea să promoveze alternativa transportului în comun, mai ales că amenajarea unei noi artere de circulație înseamnă o creștere a valorilor de trafic, deci un blocaj și mai mare.
După finalizarea perioadei de consultare publică, Municipalitatea va lua o decizie cu privire la oportunitatea continuării acestui demers.
Descriere variante traseu
Traseul drumului este amplasat în intravilanul municipiului Brașov, în partea central-vestică a acestuia și face legătura între cartierul Bartolomeu și Km 3 al DN1E-Drumul Poienii-str. Stejeriș.
Soluțiile de realizare a drumului de legătură au fost analizate în mai multe variante, după cum urmează:
- prima variantă de traseu – se desprinde spre dreapta, de la intersecția cu strada Amurgului și urmează traseul drumului existent (drumul de acces la cariera de piatră) după care intră în pădure și continuă până la intersecția cu Drumul Poienii;
- a doua variantă de traseu – se desprinde spre stânga, de la intersecția cu strada Amurgului și intră în pădure după aproximativ 60 m, după care continua până la intersecția cu Drumul Poienii.
Traseele celor două variante se suprapun începând de la jumătatea lungimii acestora, până la intersecția cu Drumul Poienii.
Variantele de alcătuire a profilului transversal sunt următoarele:
- prima variantă – cu profil de drum, conform studiului de fezabilitate anterior:
- lățime parte carosabila 2×3.50m;
- lățime acostamente: 2×1.00m, din care acostamente consolidate 2×0,50m;
- lățime platformă drum 9,00m.
- a doua variantă – cu profil de stradă conform temei de proiectare:
- lățime parte carosabilă 2×3.50m;
- lățime acostamente: 2×0.75m, din care acostamente consolidate 2×0,50m;
- lățime platformă drum 8,50m;
- rigole bilaterale 2×1,00m;
- zone verzi bilaterale 2×1,50m;
- trotuare bilaterale 2×1,00m;
- piste de biciclete dus-întors 1×2,00m
Din analiza celor doua variante de traseu, soluția recomandată este cea din varianta I, datorită următoarelor avantaje:
- traseul drumului este mai scurt;
- necesită scoaterea unei suprafețe mai mici din fondul forestier al municipiului Brașov;
- numărul traversărilor cursurilor de apă este mai mic;
- volumul lucrărilor de terasamente este mai redus;
- lungimea și volumul lucrărilor de consolidare a terasamentelor sunt mai reduse;
- costurile de execuție sunt mai mici.
Din analiza celor două variante de alcătuire a profilului transversal, soluția recomandată este tot varianta I, datorită următoarelor avantaje:
- drumul are lățimea platformei mai mică decât cel din varianta II și, implicit, ocupă o suprafață mai mică de teren;
- se adaptează mult mai bine la configurația terenului și implică volume mai mici de terasamente;
- lucrările de consolidare a terasamentelor sunt mult mai mici, față de cea de-a doua variantă;
- nu sunt necesare lucrări de drenare a terasamentelor, datorită permeabilității spațiilor verzi;
- costuri mai mici și timp de execuție mai scăzut.
Costurile estimate pentru realizarea obiectivului de investiții:
Valoarea lucrărilor de construcție este de 103.297.134,99 lei, inclusiv TVA.
Durata totală de execuție a lucrărilor, decurgând de la data semnării contractului și a emiterii ordinului de începere a lucrărilor până la recepția la încheierea procedurii de recepție a lucrărilor, este de 36 luni.