
O propunere de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA a fost transmisă vineri Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței, a precizat pentru HotNews.ro Vasile Ștefănescu, președintele Confederației transportatorilor auto (COTAR). Potrivit acestuia, „propunerea s-a făcut cu sprijinul președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, și în urma discuțiilor și a dovezilor prezentate de transportatori, și vizează sprijinirea tuturor celor peste 8,5 milioane de români care plătesc polițe RCA”.
Și alte două surse apropiate procesului au confirmat pentru HotNews.ro că această propunere de plafonare a prețurilor RCA a fost transmisă vineri către Ministerul de Finanțe.
Potrivit lui Vasile Ștefănescu, prețurile ar urma să fie plafonate pentru 6 luni la tarifele de referință comunicate de ASF. Acela va fi tariful maximal, ți în funcție de clasa de bonus va scădea, susține Vasile Ștefănescu.
Transportatorii au ameninţat vineri cu proteste, dacă nu se aplică urgent plafonarea tarifelor RCA
Mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara. Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.
Întrebat de HotNews.ro la ce nivel solicită transportatorii plafonarea prețurilor RCA, Vasile Ștefănescu a precizat că la nivelul tarifelor de referință calculate de actuariali externi și afișat pe site-ul ASF.
Guvernul are pârghiile legale pentru a limita prețul RCA
Tot vineri, și Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. a cerut Guvernului o întâlnire urgentă pentru aplicarea soluțiilor necesare redresării și stabilizării transporturilor rutiere autohtone, acestea având o influență semnificativă în produsul intern brut al României.
Transportatorii amintesc că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.