
După ce anul trecut, Primăria Brașov a întocmit un studiu în vederea amenajării de noi parcuri, acum, ar urma să elaboreze o strategie ce vizează amenajarea de noi spații verzi de mai mici dimensiuni. Practic, pentru înființarea unor noi parcuri sunt luate în calcul suprafețe de peste un hectar, însă acest studiu are în vedere amenajarea de zone verzi de mai mici dimensiuni, fie că vorbim de scuaruri, aliniamente sau grădini publice.
Astfel, costul pentru întocmirea studiului de fundamentare a strategiei de infrastructură verde a Municipiului Braşov este estimat la suma de 150.000 de lei cu TVA, respectiv 126.050 lei fără TVA. Potrivit anunțului de mediu, amenajarea de noi suprafețe verzi ar duce la îmbunătățirea condițiilor de mediu prin ameliorarea insulei de căldură urbană, care se creează în oraș din cauza multitudinii de construcții și de zone asfaltate, dar și creşterea capacităţii de absorbţie a CO2 prin amenajarea unei reţele de spaţii verzi interconectate, înfiinţarea de aliniamente stradale, precum și utilizarea anumitor specii de arbori foarte bine adaptate la mediul urban, maximizând astfel absorbţia de CO2. „Apa care ajunge direct în sistemul de canalizare nu mai realizează efectul de răcire datorat evaporprii. Cel mai bine este ca apa să fie înmagazinată în vegetaţie şi sol, iar prin evapotranspiraţia arborilor se va pune aerul în mişcare/ o mai bună primenire a aerului. Este important ca suprafeţele urbane să rămână pe cât posibil permeabile, se va urmări chiar decopertarea unor suprafeţe minerale şi transformarea lor în spaţii vegetalizate”, se mai precizează în anunțul de licitație.
Părerea brașovenilor
În luna august a anului trecut, în vederea identificării nevoilor și așteptărilor brașovenilor Primăria Brașov a lansase un chestionare prin care brașovenii erau invitați să răspundă la o serie de întrebări, cum ar fi: distanța până la cel mai apropiat parc, dotările pe care ar trebui să le aibă un parc, motivul pentru care aleg un parc sau altul, ce facilități (sportive, de agrement, pentru activități culturale, locuri de joacă, spații pentru jocuri de societate ș.a.) ar trebui să aibă un parc nou.
Acest chestionar a stat la baza unui studiu de oportunitate care să ajute Municipalitatea să vadă care sunt nevoile locuitorilor din fiecare cartier privind zonele verzi din apropierea locuințelor și, ținând cont de aceste nevoi, să identifice terenurile libere, publice sau private, pe care pot fi amenajate aceste zone de relaxare.
Un comentariu
,,Grădini urbane comunitare” abandonăm proiectul? După vizita în Franța, Allen Coliban vroia la Brașov grădini de zarzavat în jurul blocului.