Comisia Europeană reamintește României și altor 6 state membre că au obligația de a pune la dispoziție hărți actualizate ale zonelor cu risc de inundație. Acestea au la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare și pentru a remedia deficiențele semnalate.
Hărțile zonelor cu pericol de inundații ar trebui să acopere zonele geografice care ar putea fi inundate, în timp ce hărțile zonelor cu risc de inundații arată potențialele consecințe negative asociate acestor scenarii de inundații. Ele stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundații.
În martie 2020 a expirat termenul de revizuire și actualizare
Termenul pentru informarea Comisiei cu privire la revizuire și actualizare a expirat în martie 2020. Întrucât Comisia nu a primit nicio informație cu privire la acest proces din partea Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului, României și Slovaciei, Comisia a decis să trimită acestor state membre scrisori de punere în întârziere.
Pactul verde european stabilește un obiectiv ambițios de reducere la zero a poluării în UE. Legislația UE, cum ar fi Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale, urmărește să protejeze sănătatea umană și mediul natural și este esențial ca statele membre să o pună în aplicare pe deplin.
Peste 180 de aglomerări mari nu respectă obligațiile menționate
În România, datele de monitorizare arată că peste 180 de aglomerări mari continuă să nu respecte nici obligațiile în materie de colectare a apelor reziduale, nici cele în materie de tratare a acestora.
Comisia solicită României să respecte cerințele Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, care impune să asigure faptul că alomerările urbane îți colectează și tratează în mod corespunzător apele reziduale, eliminând sau reducând astfel toate efectele nedorite ale acestora.
Poate fi sesizață Curtea de Justiție a UE
Răspunsurile la scrisorile de punere în întârziere trimise României în iunie 2018 și în octombrie 20200 nu abordează în mod satisfăcător preocupările Comisiei. Prin urmare, aceasta a decis în data de 9 februarie să emită un aviz motivat.
România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare, altminteri, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.