
Reprezentanții Primăriei Brașov au prezent un raport de progres în ceea ce privește procesul de închidere a depozitului de deșeuri industriale Timiș-Triaj.
Astfel, a fost finalizat bilanțul de mediu, care a confirmat că acest depozit este inert, deci se încadrează la închidere prin procedură simplificată, și a fost reglementată situația juridică a terenului care nu aparținea municipiului Brașov,
Proiectul Este în fază finală avizarea studiului de coexistență cu rețeaua electrică,
„Avem promisiunea că în următoarele săptămâni vom semna cu ABA Olt protocolul pentru lucrările prevăzute în albia minoră a pârâului Timiș, Studiul de fezabilitate este aproape gata. După aprobarea lui, vom lansa procedura de achiziție pentru realizare proiect tehnic și lucrări de închidere a depozitului prin procedură simplificată”, a explicat Sorin Toarcea, purătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
În proiectul de buget pentru anul 2022 este cuprinsă suma de 1 milion de lei, pentru realizarea proiectului tehnic și demararea lucrărilor. Dacă este cazul, această sumă poate fi suplimentată la o viitoare rectificare bugetară,
Termenul pentru finalizarea lucrărilor de închidere 31.12.2023.
Oficialii Primăriei Brașov, au explicat că toată documentația care a fost emisă până acum pentru funcționarea actualului depozit ecologic operat de Fin-Eco, începând cu avizul de mediu din 2002, continuând cu cel din 2007, revizuit în 2008, stabilește că obligația de închidere a vechiului depozit de deșeuri menajere Timiș – Triaj revine operatorului Fine – Eco.
„Există un bilanț de mediu care, de asemenea, stabilește că și acest depozit este inert. Fin – Eco a realizat și un studiu de fezabilitate pentru închiderea acestei rampe. Am făcut mai multe demersuri pentru a identifica surse de finanțare alternative, pentru închiderea acestui depozit, dar fără un rezultat până acum. Încercăm să rezolvăm pe cale amiabilă ca Fine – Eco să își asume închiderii acestui depozit de deșeuri menajere”, a adăugat Sorin Toarcea.
Depozitele Timiș Triaj au început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și au fost utilizate pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.) și deșeuri menajere. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1993.