Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Bodul a rămas în istorie pentru cea mai scăzută temperatură, dar și pentru prima stație de emisie pe unde lungi din Europa de Est. Cu ajutorul acesteia, regele Mihai a transmis în 23 august 1944 mesajul către țară

    0
    De Ionuț Dincă pe 28 ianuarie 2022 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    În 25 ianuarie 1942, în localitatea brașoveană Bod a fost stabilită minima termică absolută din România: -38.5 grade. Europa Liberă a fost pe urmele frigului, în localitatea în care părintele radioului modern, Guglielmo Marconi inaugura prima stație de emisie pe unde lungi din Europa de Est. 

    Este stația cu ajutorul căreia regele Mihai transmitea în 23 august 1944 mesajul către țară.

    „S-a știut în toată țara frigul ăla, după ce s-a comunicat, așa s-a ‘dus’ vestea în continuare, că polul frigului la Bod a fost; așa a fost”, spune Mihai Scripcenco, din fotoliul în care își drege bătrânețile, în locuința de serviciu… și de pensie, din Bod.

    Mihai Scripcenco are 95 de ani și îi mijise deja mustața în vremea frigului istoric din comuna brașoveană. A ajuns aici abia câțiva ani mai târziu, în anii ’50. Dintre veteranii comunei este probabil „cel mai destoinic”. A lucrat 40 de ani în uzina electrică de unde se alimenta cu energie „mândria Bodului”: prima și singura stație de emisie radio pe unde lungi din România, cu acoperire în toată țara.

    Citește și:

    Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: „Nu o să găuriți Casa Sfatului”. Numai documentația tehnică costă 1,48 milioane de lei

    Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica

    Primăria Săcele vrea 13 milioane de lei să reabiliteze energetic cinci blocuri

    Acum stația mai are câțiva angajați

    Stației cu ajutorul căreia regele Mihai transmitea în 23 august 1944 mesajul către țară – asta pentru că dispunea de singurul emițător cu acoperire națională – i-a apus treptat steaua. Mai are doar o „mână” de angajați, față de câteva zeci în perioada de glorie.

    În anii ’30, când pe locul mlăștinos pe atunci a început edificarea imobilului stației și a locuințelor de serviciu, Bodul devenea într-adevăr punct strategic.

    Prin intermediul companiei sale, cu sediul în Londra, Guglielmo Marconi, laureat Nobel pentru Fizică în 1909, își promova în acele vremuri inovațiile, inclusiv emițătorul pe care l-a inventat.

    Un astfel de dispozitiv a fost instalat și la Bod. Deodată, programele Radiodifuziunii Române, transmise pe arii restrânse și mai ales comunicatele de interes general se puteau auzi în toată țara:

    „Marconi, fiind în vremea aceea la Londra, a venit personal și a asistat la instalarea emițătorului, cu o putere de 150 de kWh în antenă. A contribuit pur și simplu cu planuri, inclusiv tehnice, de construcție a antenelor și s-a îngrijit ca să fie o stație de unde lungi în România și în Sud-Estul Europei, că de fapt acoperirea asta se cerea”, povestește Victor Moldovan.

    Gloria radioului, updatat în anii ’60 cu un emițător franțuzesc, iar după 2000 cu un sistem de emisie american, s-a stins în timp. Asta odată cu răspândirea stațiilor de emisie radio pe unde medii și a sistemului de modulație în frecvență – FM și în România.

    Transmite doar postul Antena Satelor

    În prezent, stația de emisie pe unde lungi mai transmite doar programele postului Antena Satelor.

    În ianuarie 1942, frigul de pomină de la Bod – au fost 24 de nopți de ger (temperaturi minime zilnice mai mici sau egale cu -10ºC), dintre care cinci cu temperaturi sub -30, le-a dat bătăi serioase de cap angajaților uzinei care alimentau cu energie stația radio.

    „Poate că lângă unele pompe care erau mai expuse, au făcut foc, să nu înghețe. Și atunci, ei s-au protejat oarecum”, spune Victor Moldovan.

    Lucrătorii măsurau constant temperatura, iar aceștia ar fi avut rolul lor în transmiterea minimei înregistrate în localitate.

    „Măsurătoarea a fost dată (transmisă, n.red.) de directorul stației din momentul acela, ca o temperatură extremă. Fabrica de zahăr, având și ea un punct de măsurare meteo, a confirmat temperatura asta, pe care personalul stației a transmis-o ca o temperatură înregistrată și omologată”, spune Moldovan.

    Așa ajungem, la propriu, și în curtea celeilalte mândrii locale: fabrica de zahăr înființată în 1889 care avea în perioada de înflorire câteva sute de angajați și peste 1.000 de sezonieri în perioada de campanie.

    Minima istorică, la stația fabricii de zahăr

    Stația meteo Bod a fost menționată prima dată în documentele climatologice în 1921. Ar fi deservit Fabrica de zahăr, realizând măsurători ale presiunii aerului, temperaturii aerului.

    Este stația în care a fost măsurată minima absolută în 1942, după cum a confirmat pentru Europa Liberă Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

    „Stația ar fi deservit Fabrica de zahăr, realizând măsurători ale presiunii aerului, temperaturii aerului, umezelii, direcția și viteza vântului, precipitațiilor, zăpezii, fiind dotată cu instrumentele necesare acestor măsurători (barometru, termometre ordinare, de minimă și maximă, higrometru, giruetă, pluviometru, și rigle pentru zăpadă). De asemenea se realizau observații asupra nebulozității și a fenomenelor meteorologice periculoase”, au transmis reprezentanții ANM pentru Europa Liberă.

    După unele întreruperi de activitate în anii ’50, stația meteo Bod avea să fie desființată în 1960. Conform ANM, Motivul a fost „lipsa reprezentativității”. Aceasta deși deține și astăzi recordul frigului din România.

    În anii ’60 a fost deschisă în schimb o stație meteo în apropierea platformei Întreprinderii de Construcții Aeronautice din Ghimbav, care a înlocuit ca funcție stația meteo din Brașov.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentParchetul a clasat plângerea penală împotriva dezvoltatorilor Safety Residence. 40 de familii nu se pot muta în casele deja achitate. Explicația procurorilor
    Următorul articol Serviciul de Termoficare Brașov vrea să investească peste 3 milioane de lei pentru a instala panouri solare pe trei puncte termice
    Ionuț Dincă
    • Facebook
    • Instagram

    ionut@bizbrasov.ro

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Administratie By Biz Brasov0

    Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: „Nu o să găuriți Casa Sfatului”. Numai documentația tehnică costă 1,48 milioane de lei

    23 mai 2022

    Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, susţine că intervenţiile propuse de arhitecţi pentru modernizarea Pieţei Sfatului nu se…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica

    23 mai 2022

    Primăria Brașov a câștigat recursul cu firma P & P în ceea ce privește modificarea Regulamentului de parcare. Decizia definitivă…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Primăria Săcele vrea 13 milioane de lei să reabiliteze energetic cinci blocuri

    23 mai 2022

    În această perioadă, tot prin programul PNRR, administrația săceleană a depus două cereri de finanțare pentru renovarea energetică a clădirilor,…

    Politica By Biz Brasov0

    Senatorul brașovean Irineu Darău vrea să reformeze USR-ul fără Drulă. „În USR se strică lucrurile exact la politică, la putere”

    23 mai 2022

    Senatorul USR, Irineu Darău, susține că actuala conducere a USR ar trebui să plece, iar în cadrul partidului să se…

    Imobiliare By Laura Nilescu Gal0

    Culmea închirierii la Brașov: sufrageria 250 de euro, iar dormitorul alte 200, ambele din același apartament. Bonus, fiecare cameră are seif

    23 mai 2022

    Un brașovean cu spirit de afacerist a avut o idee strălucită: și-a scos la închiriat atât sufrageria, cât și dormitorul,…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Cinci fortărețe ale Brașovului vor fi promovate la Târgul European al Castelelor

    23 mai 2022

    Cinci obiective turtistice din județul Brașov, vor fi prezentate vineri și sâmbătă la Târgul European al Castelelor, ce va avea…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    „Boema” de Giacomo Puccini, cu decoruri și costume noi, în acest weekend, la Opera Brașov

    23 mai 2022

    „Boema” de Giacomo Puccini, cu decoruri și costume noi, în acest weekend, la Opera Brașov

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un tânăr din Sinaia care a protestat în fundul gol în fața sediului Poliției și apoi a dat o spargere de 100.000 de euro a fost arestat preventiv

    23 mai 2022

    Mihai Andrei Burtea, un tânăr din Sinaia, implicat într-un jaf de 100.000 de euro, a fost trimis în judecată și…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii nu mai trebuie să se deplaseze în Turcia pentru un transplant de păr

    23 mai 2022

    Brașovenii care vor să își facă un transplant de păr, la un preț mai redus decât în Turcia, pot face…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Gunoaie aruncate în bătaie de joc în Stupini, chiar lângă indicatorul care interzice acest lucru

    23 mai 2022

    Sursa foto: ASUM Civilizarea unora dintre concetățenii noștri pare de-a dreptul imposibilă, deși ne considerăm a fi un oraș cu…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Leapșa faptelor bune: 70 de persoane fără adăpost din Brașov primesc lunar, gratuit, sute de porții de mâncare. Campania va fi extinsă și în școlile din zonele defavorizate

    23 mai 2022

    Sute de porții de mâncare sunt oferite lunar, gratuit, beneficiarilor de la Adăpostul de noapte Brașov, în cadrul campaniei „Leapșa…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă regulile de folosire a tichetelor sociale

    23 mai 2022

    Persoanele singure sau familiile cu venituri mici, aflate în risc de sărăcie extremă, vor primi tichete sociale pentru alimente de…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    S-a mărit familia de reni din Valea Zimbrilor. Este al doilea pui de ren din rezervație

    23 mai 2022

    Familia de reni din Valea Zimbrilor, Vama Buzăului, s-a mărit! Zilele trecute s-a născut al doilea pui de ren în…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    O săptămână „fructuoasă” pentru polițiștii brașoveni: le-au dat șoferilor „neastâmpărați” peste 1.200 de amenzi, în valoare de aproape 200.000 de lei, și i-au lăsat pe jos pe 167 dintre aceștia

    23 mai 2022

    Pe parcursul săptămânii trecute, polițiștii rutieri și de ordine publică cu aviz de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Trei tineri, între care și doi străini, au dat un spectacol acrobatic în intersecția de la Ceasu’ Rău care s-a finalizat cu… interogatoriu și amendă

    23 mai 2022

    Duminică, în jurul orei 11:00, trei tineri, care executau dansuri acrobatice în intersecția străzilor Castanilor și Iuliu Maniu, au fost…

    Economie By Biz Brasov0

    Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică

    23 mai 2022

    Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale al populației, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    VIDEO Transfăgărășanul, greu de deszăpezit. Se sapă cu excavatorul prin nămeți

    23 mai 2022

    Fiindcă utilajele de deszăpezire nu făceau față nămeților care s-au format pe anumite porțiuni din Transfăgărășan, drumarii au cerut în…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Se fac angajări masive: 536 de posturi la Ministerul Fondurilor Europene și încă 64 la Ministerul Mediului

    23 mai 2022

    Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre care…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 3 cazuri noi la Brașov și un total de 234 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    23 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 234 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    Salariul la Brașov, mai mic cu 437 de lei decât media pe țară. Care sunt cel mai bine plătite domenii și locuri de muncă din oraș

    23 mai 2022

    Un angajat din Brașov câștigă în medie circa 3.500 de lei net pe lună, potrivit datelor extrase din Salario, comparatorul…

    Ultimele Știri Adăugate

    Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: „Nu o să găuriți Casa Sfatului”. Numai documentația tehnică costă 1,48 milioane de lei

    Administratie 23 mai 2022

    Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica

    Administratie 23 mai 2022

    Primăria Săcele vrea 13 milioane de lei să reabiliteze energetic cinci blocuri

    Stiri Brasov 23 mai 2022

    Senatorul brașovean Irineu Darău vrea să reformeze USR-ul fără Drulă. „În USR se strică lucrurile exact la politică, la putere”

    Politica 23 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • marin la Mai multe terenuri și case nefinalizate din Sânpetru, aparținând unui constructor falimentar, scoase la licitație la prețuri avantajoase
    • Mihai la Fosta vamă românească din Predeal, simbol al nepăsării noastre istorice. Clădirea inaugurată în 1883, de Regele Carol I, a ajuns o ruină
    • david la VIDEO Programul „Cornul și laptele” începe săptămâna viitoare în școlile și grădinițele din Brașov. Laptele va veni de la fermele brașovene, iar cornul din Alba
    • Diana la 9600 de lei, amenzi de „seară” de la polițiștii brașoveni. Oamenii legii au făcut controale în cluburile și barurile din oraș
    Alte Știri Brașov

    Primăria Săcele vrea 13 milioane de lei să reabiliteze energetic cinci blocuri

    23 mai 2022

    Senatorul brașovean Irineu Darău vrea să reformeze USR-ul fără Drulă. „În USR se strică lucrurile exact la politică, la putere”

    23 mai 2022

    Culmea închirierii la Brașov: sufrageria 250 de euro, iar dormitorul alte 200, ambele din același apartament. Bonus, fiecare cameră are seif

    23 mai 2022

    Cinci fortărețe ale Brașovului vor fi promovate la Târgul European al Castelelor

    23 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.