Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Brașovul la începutul secolului XX: Șirul Iorga a fost prima stradă cu case în stil românesc, iar lumea bună se plimba pe aleea din Livada Poștei

    1
    De Bianca Ivașcu pe 28 ianuarie 2022 Stiri Brasov, Turism
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    brasov inceputul secolului xx 20

    Braşovul era un oraş „tradiţional, unde schimbările intră foarte lent“, aşa cum spunea cărturarul Sextil Puşcariu. În aprilie 1923, într-o revistă literară a vremii, cineva notase: „Braşovul e cel mai frumos oraş din România Mare“, dar ceva mai târziu, scriitorul Meschendorfer, comentând vremea de la poalele Tâmpei, a spus că este „cea mai nevricoasă climă din lume“. Braşovul bunicilor a rămas doar în fotografiile de epocă păstrate în cuferele înnegrite de vreme. Au dispărut biserici, farmecul plimbărilor de pe Corso, tramvaiul cu aburi şi trăsurile, potrivit casasfatului.ro.

    Aspectul caselor

    Din ultimele două secole ale ultimului mileniu au rămas mărturie o mulţime de fotografii. Vederile de epocă arată cum era Braşovul începutului de secol XX. Unele clădiri au fost demolate, altele mai sunt şi acum. Cele mai multe străzi şi-au schimbat înfăţişarea. Cârcotaşii spuneau că este un oraş provincial anost. Aspectul caselor nu s-a schimbat prea mult de atunci. Cărturarul Sextil Puşcariu arăta că, la începutul secolului XX, casele aveau un singur cat, iar camerele şi băile se adăugau întotdeauna pe orizontală şi nu pe verticală. Casele modeste aveau salon, dormitor, prânzitor (sufragerie) şi bucătărie.

    Iorga, prima stradă cu case în stil românesc

    În 1928 s-a construit Şirul Iorga, unde s-au înălţat case în stil neo-românesc. Case după acelaşi model erau ridicate mai sus pe actuala stradă Eminescu. Saşii, cei mai vechi locuitori ai cetăţii, se plângeau că românii îşi construiesc case prea împodobite. Gara a fost construită în 1873, iar la începutul secolului actualul parc era un maidan, unde se strîngeau căruţele negustorilor, în zi de târg. La începutul secolului XX, actuala stradă Mihai Eminescu se numea strada Cetăţuii. Pe locul unde se află astăzi Parcul Titulescu se afla un maidan unde se juca fotbal. Tramvaiul trecea pe lângă terenul viran de la parc.

    Piaţa Sfatului, plină de tarabe

    Piaţa Sfatului se numea Târgul Grâului, şi era plină de tonete cu zarzavat la care vindeau ţărănci. Pavajul era din pietre de râu. Tot acolo, pe Şirul Grâului, era Corso, unul din locurile preferate de plimbare ale braşovenilor. La fel şi actual stradă Hirscher. În altă parte era piaţa de peşte, unde se găseau din belşug bucăţi de nisetru, morun, ştiuci şi cegă. Lumea bună se plimba pe aleea din Livada Poştei, între Rectoratul de acum şi Biblioteca Judeţeană. Era acolo Restaurantul Transilvania, castani şi un chioşc cu fanfară.

    Citește și:

    STUDIU 75% dintre români vor să călătorească mai mult în următorii ani decât în perioada pre-pandemică: „Avem semne clare că turismul intern și turismul transregional vor continua să crească”

    Cinci fortărețe ale Brașovului vor fi promovate la Târgul European al Castelelor

    VIDEO Transfăgărășanul, greu de deszăpezit. Se sapă cu excavatorul prin nămeți

    Locuri de plimbare

    Elevii de liceu nu aveau voie singuri pe Promenadă, dacă erau prinşi, le scădeau nota la purtare. În schimb ţineau maialuri în Poiana Braşov şi în Noua. Toţii elevii, fie că erau fetele de la Principesa Elena sau băieţii de la Şaguna sau Honterus, aveau uniforme. Când se ţinea târgul de toamnă în Târgul Grâului, elevii aveau voie să meargă şi ei. Băieţii dăruiau fetelor linguri de lemn, iar servitoarele primeau turtă dulce cu oglindă.

    Istoria cruzimii în cetatea de la poalele Tâmpei: Criminalii, tâlharii și femeile bănuite de vrăjitorie erau torturați înainte de a fi duși în fața magistratului

    Excursii la statuia lui Arpad

    Elevii se plimbau şi pe Tâmpa, până la soclul Statuii lui Arpad sau făceau excursii pe drumul de Poiană, unde un sas ţinea un restaurant. Drumeţiile pe cărările din păduri erau iniţiate de organizaţia cercetaşilor. Statuia propriu-zisă de pe Tâmpa nu mai era, deoarece fusese aruncată în aer de un student român. Tinerii studioşi erau încântaţi de librăriile şi de magazinele de pe actuala stradă a Republicii. Un negustor ţinea un magazin mare cu tot felul de jucării, păpuşi ca din poveşti, gravuri şi cărţi. Când intrai acolo te credeai ca în 1001 de nopţi. Erau multe magazine cu tot felul de mărfuri, de la încălţăminte la cuie şi pluguri pentru munca câmpului.

    Industria, la marginea oraşului

    Întreprinderile industriale erau aşezate în general în cartierele Blumăna şi Braşovul Vechi. În Şchei şi în Dârste erau multe mori de apă. În spatele actualei Maternităţi era un teren în terase, numit Dealul Romurilor, unde se înălbea pânza. La Bastionul Ţesătorilor, pe actualul teren de tenis Olimpia, era patinoarul. Clădirea Facultăţii de Silvicultură, de lângă Poarta Ecaterinei, era Şcoala Evanghelică de Fete. A fost construită între anii 1874 – 1876. Zidurile de apărare au început să fie demolate din cauza extinderii oraşului. După al doilea război mondial, înfăţişarea Braşovului s-a schimbat mult, o dată cu construirea cartierelor muncitoreşti.

    Locurile uitate

    • Villa Kertsch. A fost construit de inginerul oraşului, Christian Kertsch, în anii 1886-1887. A fost bombardat în cel de-al doilea război mondial. Modaromul a fost construit după demolarea hotelului Kertsch, în anii 1970-1972
    • Casa Vămii. La sfârşitul secolului al XIX-lea, strada Mureşenilor se numea Uliţa Vămii. Astăzi, fosta clădire a Vămii nu mai există, iar pivniţa clădirii de pe colţul străzii adăposteşte un restaurant.
    • Tramvaiul. În 1902, din Piaţa Sfatului începea Şirul Târgul Inului, actuala str. Gheorghe Bariţiu. Tramvaiul care trecea pe această stradă avea curse zilnice până în Săcele.
    • Şi-au schimbat destinaţia. Clădirea în care se află acum Prefectura şi Consiliul Judeţean era în 1902 Palatul Justiţiei. Rectoratul Universităţii „Transilvania” din Livada Poştei era Palatul Institutului de Pensii de pe B-dul Rudolf.

    Localurile Braşovului de odionioară

    Conform statisticilor vremii, în  1920,  la Braşov, exista o crâşmă la 200 de locuitori.

    • Corona. În 1910, pe strada Postăvarului, hotelul „Coroana” a inaugurat cea mai căutată terasă din oraş.
    • Luther. În Piaţa Sfatului, unde se află acum Restaurantul Chinezesc, funcţiona restaurantul Luther, frecventat de intelectuali, medici, profesori şi, în special, avocaţi. Aro. În 1939, restaurantul din complexul hotelier Aro a devenit un simbol al gastronomiei şi al divertismentului de înaltă clasă. Seara, cânta orchestra condusă de Jean Sibiceanu. Vinul era adus direct din pivniţa hotelului.
    • Ursu. Lângă Aro,  pe colţ cu actuala stradă Mureşenilor (în palatul Czell) se afla un alt local căutat – Ursu. Braseri deschidea de la 5-6 dimineaţa pentru cheflii care se dregau cu  ciorbă de potroace şi de burtă.
    • Promenade. Se afla lângă fosta Casă a Ofiţerilor, într-un loc pe unde astăzi trece Bulevardul Eroilor. Clădirea a fost demolată în 1946.
    • Transilvania. Peste drumde „Ursu”, la parterul clădirii de azi a  Rectoratului era un alt local de prestigiu- Transilvania. Aici îşi organizau nunţile românii.
    • Gaura dulce. În  spatele restaurantului Cerbul Carpatin se afla celebra Gaura Dulce sfârâiau tot timpul grătarele. Carnea friptă se aducea pe un fund mare de lemn, numit cârpător, iar chelneriţa o tăia cu mare iuţeală în formă de tăieţei, peste care se presărau sare şi piper.
    • Mielul alb. Pe strada Lungă se afla „Mielul Alb”, un local fără prea multe pretenţii. Denumirea cârciumii venea de la un miel alb, sculptat pe frontispiciul clădirii ridicate în 1909. Aici se adunau, pe vremuri, după campaniile electorale, simpatizanţii liberalilor pentru a fi cinstiţi de conducerea partidului. 
    • Gambrinus. Tot pe strada Lungă, în clădirea unde este actualul sediu al Partidului Democrat Liberal, era localul „Gambrinus”. Cărturarul braşovean Sextil Puşcariu povestea că la Gambrinus erau vestite cotletele de porc sau vacă, servite pe farfurii de lemn.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentANALIZĂ Valoarea medie a facturilor la utilități a fost de 497 lei în 2021. Factura la gaze, cea mai scumpă
    Următorul articol „Zuze”-le speră să ajungă la vânzări de 70.000 de euro. Ceainăria deschisă de Gabriela Crăciun a lansat propriul brand de ceaiuri și biscuiți crăpați
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Vezi un comentariu

    Un comentariu

    1. Cornel pe 3 februarie 2022 7:39 PM

      Târgul Grâului era una din cele patru laturi ale Pietei Sfatului și nu altă denumire a Pieței Sfatului.

      Răspunde

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru ministrul Justiției: Cum vi se pare faptul că stau arestată de 50 de zile într-o țară europeană, pentru că am fost condamnată ilegal?

    25 mai 2022

    Elena Udrea a transmis un nou mesaj din închisoare, din Bulgaria, miercuri, 25 mai, pe pagina sa de pe Facebook. De această…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Se caută polițiști! Ministerul Afacerilor Interne angajează aproape 8.000 de persoane

    25 mai 2022

    Ministerul Afacerilor Interne va angaja aproape 8.000 de persoane, în mare parte polițiști, dar și la Imigrări, Pașapoarte sau Jandarmerie,…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Biblioteca Județeană Brașov este gazdă bună pentru artă. Instituția a deschis o expoziție inedită de grafică și pictură a elevilor de la Școala de Arte

    25 mai 2022

    O nouă expoziție de grafică și pictură, la Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov.Culoare și lumină sunt conceptele ce definesc…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii, somați de Agenția pentru Protecția Mediului să își curețe terenurile de ambrozia-planta dăunătoare pentru sănătate. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

    25 mai 2022

    Cetățenii, autoritățile administrației publice locale, autoritățile publice au obligativitatea curățării terenurilor de planta invazivă ambrozia,  numită in termeni populari și…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Surprize de Ziua Copilului la Brașov: de la evenimente interactive în parcuri, spectacole de teatru sau concerte, până la ateliere de creație sau competiții sportive

    25 mai 2022

    De Ziua Internațională a Copilului, Brașovul îi așteaptă atât pe cei mici, cât și pe cei mari, să își petreacă…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    25 mai 2022

    Locul fruntaș cu cele mai multe persoane care au părăsit școala timpuriu în 2021 este deținut de România cu 15%,…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    16 medicamente împotriva cancerului și antiepileptice se vor scumpi începând din 29 mai. Ministerul Sănătății a aprobat majorarea prețurilor

    25 mai 2022

    Începând din 29 mai, 16 medicamente vor avea preţuri mai mari cu 5%, după ce Ministerul Sănătăţii a aprobat majorarea…

    Social By Bianca Ivașcu0

    FOTO Polițiștii brașoveni le-au explicat copiilor cum se pot proteja, dacă sunt victimele violenței în familie. Elevii au fost informați și despre riscurile la care se expun cand pleacă singuri de acasă

    25 mai 2022

    În continuarea activităților desfășurate în contextul celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, polițiștii din cadrul Birolui de…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Brașovul își dă mâna cu Argeșul pentru a candida la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2028. Vecinii de peste munte ar urma să pună la bătaie infrastructura pentru bob și sanie

    25 mai 2022

    Brașovul vrea să își depună candidatura pentru organizarea Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret în 2028. Pentru a avea sorți…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 20 de cazuri noi la Brașov și un total de 434 infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    25 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 434 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Încep procedurile de expropriere pentru realizarea centurii municipiului Sfântu Gheorghe. Cererile de despăgubire se depun în iunie

    25 mai 2022

    Proprietarii imobilelor expropriate în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe vor putea depune cererile de despăgubire în cursul…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    STUDIU 75% dintre români vor să călătorească mai mult în următorii ani decât în perioada pre-pandemică: „Avem semne clare că turismul intern și turismul transregional vor continua să crească”

    25 mai 2022

    Majoritatea românilor (75%) și-au exprimat intenția de a călători la fel de mult sau chiar mai mult în următorii ani…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Brașovul, pe primul loc la construcții în Regiunea Centru. Cele mai multe autorizații au fost eliberate la Tărlungeni, în primele trei luni

    25 mai 2022

    Judeţul Braşov ocupă în luna martie 2022 locul I în cadrul Regiunii Centru, atât după numărul de autorizaţii de construire…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    15 ani de Street View: Castelul Bran și Dino Parc Râșnov se află în topul celor mai vizitate locuri din România pe Google Maps

    25 mai 2022

    Google anunță o nouă funcție și o nouă cameră foto pentru serviciul Street View din cadrul Google Maps, cu ocazia…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    VIDEO Polițiștii au decins la contrabandiștii de aur turcesc din Brașov. Marfa era adusă cu autocarele care făceau excursii în Turcia

    25 mai 2022

    Peste 200 de percheziții au loc miercuri în București, Brașov și alte 12 județe la persoane bănuite că fac contrabandă…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    România vrea să dea liber la vânătoarea de păsări migratoare. Activiștii de mediu:„ Noua lege a vânătorii poate duce la dispariția a zeci de specii”

    25 mai 2022

    Semnat de 25 de deputați și senatori PSD, PNL, UDMR și de la minorități, proiectul de modificare a legii vânătorii…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Formularul de daună, care le testează și „simțul artistic” al șoferilor, ar urma să dispară din toamnă. În caz de accident ușor, constatarea amiabilă ar urma să se facă electronic

    25 mai 2022

    Cel puțin două firme de asigurare din România sunt pregătite deja să implementeze o schimbare importantă pentru șoferi, prevăzută de…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    VIDEO Super-muzicianul american John Németh va cânta în premieră în România la a X-a ediție a Brașov Jazz & Blues Festival

    25 mai 2022

    Faptul că în 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year, în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar în…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Federația Română de Hochei acuză Ministerul Sportului că investește în patinoare doar în județele Covasna și Harghita

    25 mai 2022

    Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) acuză o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Traian Băsescu tărăgănează plecarea din vila de protocol, deși a primit notificarea de evacuare, fiindcă… nu i-a venit mobila pentru noul apartament și nici nu are contracte pentru utilități

    25 mai 2022

    Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că…

    Ultimele Știri Adăugate

    Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru ministrul Justiției: Cum vi se pare faptul că stau arestată de 50 de zile într-o țară europeană, pentru că am fost condamnată ilegal?

    Stiri Brasov 25 mai 2022

    Se caută polițiști! Ministerul Afacerilor Interne angajează aproape 8.000 de persoane

    Social 25 mai 2022

    FOTO Biblioteca Județeană Brașov este gazdă bună pentru artă. Instituția a deschis o expoziție inedită de grafică și pictură a elevilor de la Școala de Arte

    Cultură 25 mai 2022

    Brașovenii, somați de Agenția pentru Protecția Mediului să își curețe terenurile de ambrozia-planta dăunătoare pentru sănătate. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

    Stiri Brasov 25 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Marlene la Lărgiri de străzi pentru a face loc unui nou cartier rezidențial, în zona străzii Hărmanului
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • marin la Mai multe terenuri și case nefinalizate din Sânpetru, aparținând unui constructor falimentar, scoase la licitație la prețuri avantajoase
    Alte Știri Brașov

    FOTO Biblioteca Județeană Brașov este gazdă bună pentru artă. Instituția a deschis o expoziție inedită de grafică și pictură a elevilor de la Școala de Arte

    25 mai 2022

    Brașovenii, somați de Agenția pentru Protecția Mediului să își curețe terenurile de ambrozia-planta dăunătoare pentru sănătate. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

    25 mai 2022

    Surprize de Ziua Copilului la Brașov: de la evenimente interactive în parcuri, spectacole de teatru sau concerte, până la ateliere de creație sau competiții sportive

    25 mai 2022

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    25 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.