
Unul dintre orașele dispărute din România este orașul Victoria, care nu a existat pe harta țării noastre până în 1949, când a fost înființat de comuniști sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roșie. Acesta a fost un exemplu clar al modelului preluat de sovietici.
Cu destinația industrială, orașul a fost construit de la zero, iar la șapte ani de la înființare avea deja 2.700 de locuitori. În anii 80 populația s-a tripat, însă acum este doar unul dintre orașele dispărute din România.
În ziarul Scânteia din anul 1965, în 27 aprilie, a apărut un articol elogios la adresa noului oraş. Practic comuniştii se lăudat cu faptul că toată lumea din oraş munceşte la combinatul chimic şi că Victoria înfloreşte de la o zi la alta, potrivit adevarul.ro.
„Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întâmpla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru.”
Firmele sunt în faliment, iar oamenii nu mai au un loc de muncă
Orașul Victoria a fost sinonim din toate punctele de vedere cu Combinatul Chimic, având în vedere faptul că în jurul acestuia s-a format întreaga comunitate. Se pare că peste 85% dintre locuitori munceau la combinat. Salariile erau bune, însă poluarea era și ea pe măsură. Declinul orașului a început în anii 90, când industria chimică s-a prăbușit.
Combinatul a ajuns astfel să se împartă. Viromet SA, una dintre cele două companii care s-au desprins din combinatul de 4.700 de angajați în ianuarie 1990, a fost achiziționată de către InterAgro SA în iulie 2002. Societatea avea datorii de peste 750 de miliarde, din care cea mai mare parte la furnizorii de gaz metan și intrase, aproape, în blocaj financiar.
Societatea mai avea doar 1.200 de salariați, iar disponibilizările au continuat. Salvarea a venit tocmai de la o firmă americană care a înființat o nouă secție numită Purolite. O vreme oamenii au părut încântațp de salariile atractive. Totuși, în timp, au început să apară în oraș bolile și mirosul insuportabil. Acum firmele sunt în faliment, iar oamenii nu mai au de lucru.
Liniște deplină în orașul Victoria
În orașul Victoria este liniște, însă nu acea liniște cu care se lăudau comuniștii. Oamenii nu mai sunt la lucru, ci au plecat pe capete. Tinerii au mers cu toții să lucreze în străinătate. La recensământul din 1992 au fost numărați 10.142 de locuitori, iar la ultimul recensământ, în 2011, populația ajunsese la 7.310 locuitori. Putem spune că orașul a dispărut din România.
Orașul trebuie să se reinventeze pentru a supraviețui, să încerce să trăiască din agricultură ori turism. Acesta este așezat la poalele munților Făgăraș, astfel putându-se ajunge ușor la Vârfurile Negoiu și Moldoveanu, iar peisajul este unul spectaculos. Terenurile agricole sunt și ele destule, iar atragerea turiștilor cu activități sportive în aer liber și tururi montane poate reprezenta un început nou pentru Victoria.
Un comentariu
Lucrurile sunt oarecum adevărate, mai puțin faptul ca Purolite a dat faliment,funcționează în continuare și încă poluează , acum se pare că își fac o stație de tratare pentru a nu mai polua.Asta poate va da șansa orașului Victoria să devină interesant din punct de vedere turistic!!!