Primăria Brașov ar putea achiziționa platforma CET dacă până în 4 februarie nu apare niciun investitor care să bată oferta depusă de reprezentanții orașului, care a și soft accepată de creditori. Până acum, creditorii nu au fost informați de apariția vreunei alte oferte.
Reamintim că Adunarea Generală a Creditorilor CET Brașov, societate aflată în faliment, a acceptat, pe 29 decembrie, oferta Primăriei Brașov pentru achiziția platformei fostei centrale electrotermice a municipiului. Oferta depusă care, potrivit creditorilor, se ridică la 13,57 milioane de euro, a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență, urmând ca, în cazul în care nu va mai depune nimeni o ofertă superioară să se finalizeze cu preluarea de către municipalitate.
Prețul maxim oferit până acum pentru activele CET Brașov a fost de 16.843.950 de euro, respectiv prețul la care platforma fusese scoasă de către lichidator și în primăvară. Totuși, oferta imediat inferioară acceptată de-a lungul timpului de creditori a fost de 13,57 milioane de euro, motiv pentru care administrația a decis să egaleze această ofertă, depunând și garanția necesară realizării tranzacției.
În piață s-au auzit zvonuri că omul de afaceri Iulian Biro, unul dintre dezvoltatorii de pe segmentul de birouri, care a depus în trecut o oferta de 8,1 milioane de euro pentru achiziția platformei, ar fi interesat ca împreună cu o serie de asociați să depună o ofertă comună de achiziție a platformei CET. „Nu vreau să îmi pun tot orașul în cap acum, așa că nu vom mai depune nicio ofertă. Vom vedea dacă se va întâmpla în viitor”, ne-a declarat acesta.
Preţul a scăzut succesiv de la an la an de la 36 de milioane de euro, după ce fosta centrală electro-termică a Brașovului a intrat în insolvență, iar activele sale au fost scoase la vânzare pentru recuperarea datoriilor ce se cifrau la un total de aproape 90 de milioane de euro.
CET Braşov a fost înfiinţat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Braşovului şi pentru braşoveni. Firma, la un moment dat o supapă prin care se evaporau bani publici, a intrat în insolvenţă în 2011, şi ulterior în faliment, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Braşov, unicul acţionar al acestei societăţi.