
Elevii care sunt crescuti de un singur parinte, altfel spus elevi din familii monoparentale, pot beneficia si ei de Bursa sociala incepand cu Semestrul II al acestui an scolar. Practic este vorba (si) despre elevii ai caror parinti sunt divortati. Din pacate legea este putin neclara, de aceea va trebui sa discutati direct cu scoala unde depuneti cererea pentru a afla daca va incadrati sau nu.
Elevii crescuti de un singur parinte (elevi din familii monoparentale) in urma unui divort ori a altor situatii aparute, care nu sunt insa orfani (altfel spus unul dintre parinti nu a decedat insa nu face parte din familie), pot primi si ei Bursa sociala incepand cu Semestrul II al acestui an scolar.
Noutatea a aparut in “Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat”, ordin emis de catre Ministerul Educatiei.
Ordinul nr. 5.870 a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 4 ianuarie 2022. Acesta contine si Anexa care detaliaza “Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat” (vezi mai jos) si precizeaza in mod expres faptul ca “prevederile prezentului ordin intra in vigoare incepand cu semestru II al anului scolar 2021-2022”.
Diferanta majora fata de precedentele criterii de acordare a Bursei sociale este faptul ca aceasta nu sa mai acorda exclusiv “elevilor orfani” ci elevilor “orfani sau crescuti de un singur parinte sau elevi abandonati de parinti asupra carora a fost instituita o masura de protectie sociala”.
Astfel, teoretic, elevii ai caror parinti au divortat si sunt crescuti de un singur parinte pot depune cerere pentru a beneficia de aceasta Bursa sociala. (Din aceeasi categorie pot face parte si alte cazuri specifice, precum copiii recunoscuti de unul dintre parinti chiar daca nu a existat casatorie si mai apoi divort etc samd).
Din pacate, insa, criteriile din lege sunt putin neclare. In unele scoli nu se stie exact daca respectiva bursa pentru elevii “crescuti de un singur parinte”, stipulata la punctul “b”, depinde sau nu de criteriul financiar de la punctul “a” (venit mediu lunar pe mebru de familie mai mic de 50% din salariul net pe economie – care este 1524 lei de la 1 ianuarie 2022).
Astfel, exista scoli care cer acte financiare doveditoare si pentru aceasta noua bursa. Alte scoli cer dovada ca existe custodie exclusiva sau ca nu se primeste pensie alimentara (ori o declaratie notariala pe propria raspundere ca nu se primeste).
Daca doriti sa beneficiati de “Bursa de ajutor social pentru elevii crescuti de un singur parinte” va sfatuim sa va adresati scolii pentru a afla exact ce tip de cerere trebuie sa depuneti si care sunt criteriile dupa care acestia acorda bursa.
Termenul limită pentru depunerea cereri de bursă pe Semestrul al II-lea este finalul lunii ianuarie!