
Declanşarea procedurii falimentului în cazul City Insurance, care a fost lider al pieţei asigurărilor, a fost punctul critic al pieţei RCA, care a dus la o creştere bruscă a preţurilor poliţelor, asigurătorii ştiind că vor trebui să preia mai mult risc, respectiv să preia asiguraţii de la City Insurance. Deşi preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat într-o perioadă foarte scurtă de timp în cazul unor asigurători care aveau preţuri mici, marea majoritate a jucătorilor din piaţă sunt de părere că această creştere a fost modul pieţei de a se echilibra în ceea ce priveşte posibilitatea companiilor de acoperi riscul asigurat, având în vedere o rată a daunei combinată de peste 100%. Dacă nivelul acestei rate este de peste 100% înseamnă că aduce pierderi pentru asigurători, notează zf.ro.
Tarifele pot continua să crească în perspectivă. În condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să suplimenteze resursele Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru a face faţă despăgubirilor legate de City Insurance prin majorarea contribuţiilor asigurătorilor la FGA, de la 1% până la 2,5% din subscrierile încasate de asigurătorii din zona asigurărilor generale, creşterile contribuţiile pe care le plătesc asigurători pot fi translatate către clienţii firmelor de asigurări prin majorarea tarifelor la poliţe.
Pentru a putea oferi o imagine de ansamblu a evoluţiei preţurilor la poliţele RCA, ZF a agregat datele disponibile de pe o platformă de brokeraj. Cele două exemple prezentate sunt preţurile oferite de asigurătorii RCA din piaţă, pentru o persoană de sub 30 de ani, care are un autoturism marca Renault Megane, cu o capacitate cilindrică a motorului de 1.598 cmc, pe motorină, pentru o poliţă pe o perioadă de 6 luni şi, respectiv, pe 12 luni, în unul din cazuri fiind prezentate tarifele pentru principalele clase de bonus-malus, respectiv B0, B8, unde se oferă o reducere la preţul poliţei de 50% şi M8, unde se oferă o scumpire a preţului poliţei de 80%.

Analizând preţurile poliţelor RCA, pe baza exemplului reprezentativ al unei persoane sub 30 de ani pe o perioadă de 6 luni, se evidenţiază în unele cazuri dublări sau chiar triplări ale preţurilor în ianuarie 2022 faţă de februarie 2021. În acelaşi timp, aproximativ aceeaşi evoluţie se observă şi la preţul poliţelor încheiate pe 12 luni, pentru acelaşi exemplu, în ianuarie 2022 faţă de august 2021, momentul dinaintea declanşării falimentului City.
Clasele de bonus-malus fac parte din Legea RCA fiind o metodă prin care şoferii sunt recompenseţi dacă nu sunt implicaţi în accidente rutiere, cea mai mare reducere a preţului fiind de 50%, reprezentată de clasa B8. La polul opus, clasa de malus este cea prin care şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere sunt penalizaţi prin scumpirea preţului poliţei RCA, cea mai mare scumpire fiind de 80%, aceasta fiind clasa M8. Astfel, evenimentele din trafic contribuie progresiv la preţul poliţei RCA pe care asigurătorii o pot oferi unui client, fie prin scumpirea poliţei, fie prin reducerea preţului.
Orice şofer are ca punct de pornire clasa B0, unde asigurătorii, pe baza calculelor privind riscurile pe care clientul le prezintă oferă un preţ pentru a-şi asigura maşina cu o poliţă RCA.
Acest calcul este făcut de asi-gurători având ca bază de referire tarifele RCA calculate de ASF semestrial, la care contribuie diferite caracteristici în funcţie de fiecare companie de asigurări. Prin urmare, factorii care contribuie la preţul final oferit de asigurător pot fi regiunea din care provine asiguratul, vârsta, motorizarea autoturismului, modelul, anul fabricării şi alţi factori suplimentari.
În exemplul reprezentativ al ZF privind evoluţia preţurilor la poliţele RCA în patru momente cheie, respectiv februarie 2021, după anunţul neîndeplinirii cerinţei de capital al City Insurance, după anunţul retragerii autorizaţiei de funcţionare şi cererea falimentului City şi la 4 luni de la intrarea în procedură de faliment a companiei, se observă cum preţurile la poliţele RCA pentru o perioadă de 6 luni, la clasa B0 au crescut brusc după ce ASF a dat semnalul că cel mai mare asigurător RCA la vremea aceea nu a îndeplinit cerinţele de capital minim.
Ulterior, preţurile au continuat să crească ajungând în ianuarie 2022 la un preţ de peste 1.100 lei pentru o perioadă de 6 luni.
Comparativ, în perioada dinaintea concretizării problemelor City Insurance, cel mai mic preţ oferit de asigurătorii RCA se afla sub 500 lei, ba chiar City Insurance oferea în unele cazuri sub 300 de lei.
Prin urmare, în ianuarie 2022, preţurile oferite de companiile de asigurări rămase active pe zona RCA, după ce City Insurance a intrat în procedura de faliment, iar Uniqa Asigurări a decis să iasă din această piaţă, sunt în creştere cu 8,2%, până la de trei ori mai mari decât la începutul anului trecut.

Pentru o privire mai amplă, al doilea exemplu prezintă preţurile poliţelor RCA oferite de asigurători pentru acelaşi şofer, sub 30 de ani, cu aceeaşi maşină, dar pe o perioadă de 12 luni, în care se regăsesc 3 clase de bonus-malus importante. Prima clasa este cea de B0, care reprezintă punctul de pornire al oricărui şofer, clasa B8, pentru care se oferă cea mai mare reducere la preţul poliţei RCA, respectiv 50% şi clasa M8, pentru care se oferă cea mai mare scumpire la preţul poliţei RCA, cu 80%.
În toate cele trei clase, evoluţia preţurilor înainte de falimentul City Insurance şi în prima lună din 2022 sunt aceleaşi. Cu toate acestea, se observă cum preţurile la unii asigurători care în trecut aveau tarife RCA mici, precum Euroins şi Grawe, tendinţa este de triplare, în timp ce la restul companiilor este o scumpire cu 4%, până la 28,6%. Doar Asirom oferă pentru acest exmplu un preţ la poliţa RCA în uşoară scădere cu 0,3%.
Momentan stabilitatea preţurilor la poliţele RCA este încă incertă, având în vedere cel mai mare faliment din ultimul deceniu şi al treilea în ultimii 6 ani. Precum în cazurile Astra şi Carpatica, alte două companii falimentare, care au trecut prin aproximativ aceleaşi probleme ca City Insurance, şi de această dată una din soluţiile anunţate este posibila plafonare a preţurilor la poliţele RCA.
Având în vedere că până acum, piaţa RCA a fost un continuu furnizor de pierdere în portofoliile companiilor de asigurări care practică RCA, limitarea ofertei pe care aceştia o calculează în funcţie de anumiţi factori de risc, le îngrădeşte posibilitatea de a asigura plata despăgubirilor în cazul unor evenimente rutiere, pe lângă alte aspecte care ar crea haos pe acest segment al asigurărilor, care în prezent reprezintă peste 36% din subscrierile întregii pieţe şi aproape jumătate din subscrierile pe segmentul asigurărilor generale.
Până la finalul anului 2021, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a plătit despăgubiri de peste 10 mil. lei în contul cererilor de plată a păgubiţilor City Insurance. După preluarea documentelor de la City, s-a constat un număr de peste 3,1 milioane de clienţi care aveau în continuare poliţe active a companiei falimentare şi peste 191.000 de dosare de daună.
Un comentariu
Jigodiile penale de la Grawe ce cauta în lista de asigurări auto ? De ce nu se retrag ?