
Între 1883 şi 1885 a avut loc măsurătoarea Meridianului Europei, care a trecut şi prin Braşov. O piatră de pe Dealul Straja din oraş aminteşte de eveniment
Pentru cei din zilele noastre, Meridianul Zero şi împărţirea globului par să fie stabilite dintotdeauna. Totuşi, în urmă cu 140 de ani era aproape imposibil să călătoreşti dacă foloseai două hărţi tipărite în două ţări diferite. Şi aceasta pentru că nu exista un punct zero de la care să plece măsurătoarea, ci aproape fiecare stat avea propriile împărţiri ale globului pământesc. La 13 octombrie 1884, o delegaţie din 25 de ţări a decis să pună capăt acelei stări de fapt care îngreuna, în special, călătoriile pe mare. Delegaţii s-au întâlnit la Washington şi s-a convenit atunci ca timpul de referinţă să fie stabilit cel de la meridianul zero, care trece prin cartierul Greenwich din Londra, situat la sud de fluviul Tamisa.
Marinarii au stabilit ca Greenwich să fie meridianul zero
Pentru că ei au întâmpinat cele mai mari dificultăţi, marinarii au fost cei care au ajuns la convenţia ca Greenwich să fie socotit meridianul zero pe întreaga planetă. După marinari, feroviarii au adoptat şi ei convenţia, iar, practic, în 1884 s-a îndeplinit o formalitate. Din 1884, GMT (Greenwich Meridian Time) a fost utilizat până în 1972, când a fost înlocuit cu Timpul Universal Coordonat, UTC, un criteriu de mult mai înaltă precizie.
Inscripție în imba germană
Pentru ca meridianele să fie precis trasate, în periaoda 1883-1885 s-au făcut măsurători în întreaga lume. Acestea au trecut şi pe la Braşov, chiar prin centrul oraşului, pe Dealul Straja, pe care se află şi Cetăţuia. Cei de la pagina de Facebook „My Name:Brasov” au colindat dealul şi au găsit o piatră inscripţionată care aminteşte de măsurătoarea făcută în urmă cu aproape 140 de ani. Pe piatră este scris în limba germană că pe acolo a trecut „Măsurătoarea Meridianului Europei”, între anii 1883-1885.