
Oricât de clișeistic ar suna, sănătatea este cea mai mare bogăție a noastră iar pandemia nu a făcut decât să accentueze dorința fiecăruia dintre noi de a avea mai multă grijă de propriul corp și psihic.
Rutina standard a multora s-a schimbat drastic în ultima perioadă când sălile de sport au fost închise, inclusiv iubitorii centrelor spa și ai saloanelor de masaj au fost nevoiți să ia o pauză de la răsfăț, în timp ce discuțiile zilnice despre viruși și imunitate și-au lăsat amprenta asupra mentalului, la fel ca lipsa interacțiunii umane, munca de acasă, timpul prelungit de expunere la lumina artificială, stresul și modificarea programului de somn.
În acest context în care casele noastre s-au transformat în săli de yoga, de fitness, birouri sau săli de curs, pandemia de COVID-19 a alimentat apariția unor noi trenduri în industria wellness care să contribuie la redefinirea bunăstării. Termenul wellness, din ce în ce mai des utilizat ca termen de referință pentru starea de bine, cuprinde o dimensiune holistică, existând o relație de interdependență între spectrul emoțional, profesional, intelectual, spiritual și corpul fizic.
Tendințele în materie de wellness din 2021 sunt o reflexie a „noii normalități”, a priorităților noastre reexaminate. Iată câțiva factori la care trebuie să fii atent pentru a reuși să-ți menții starea de bine:
1. Alimentele care contribuie la întărirea imunității
Cu cât ne stresăm mai tare cu atât ne punem în pericol sistemul imunitar. Ghimbirul, turmericul și echinaceea ajută la ameliorarea stresului prin controlul producției de hormoni de stres, în timp ce cerealele, leguminoasele, fasolea și alte alimente cu un conținut crescut de carbohidrați îți vor reda doza optimă de energie.
Dacă nu te expui suficient la soare, fii atent la suplimentele care conțin Vitamina D. Antioxidanții, fructele și legumele, cu cât mai bogată paleta de culori, cu atât mai bine, contribuie, de asemenea, la fortificarea sistemului imunitar. Este recomandat să reducem consumul de zahăr rafinat cât de mult se poate. Rețetele mediteraneene conțin o mulțime de nutrienți omega 3 și omega 6 care se găsesc în peștele gras, nuci, semințe și ulei de măsline.
2. Controlul calității aerului
Ținând cont că în ultima vreme am stat în casă mai mult ca niciodată, este foarte important să ne îndreptăm atenția asupra afecțiunilor provocate de un mediu insalubru sau poluat. Potrivit EPA, aerul din interiorul propriei locuințe ar putea fi de 2-5 ori mai poluat decât aerul din exterior.
Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de noile tehnologii de filtrare capabile să capteze și să distrugă particulele nocive din aer, din dorința de a-și proteja familia și pe ei înșiși. Există tot mai multe propuneri ca aceste sisteme de filtrare să fie introduse și în spațiile interioare comune, cum ar fi restaurantele, birourile, sălile de curs, de fitness.
3. Starea psihică
În sfârșit, bunăstarea mentală primește atenția binemeritată. Din păcate, rata de depresie a crescut teribil la nivel mondial, pandemia a generat creșterea nivelului de anxietate, iar consecințele negative se răsfrâng asupra trupului și asupra vieții personale și profesionale. Fie că vorbim de consilierea psihologică, meditație, terapia prin artă, hobby-uri sau activități recreative, este absolut necesar să căutăm metodele adecvate pentru a ne spori bunăstarea psihică.
Au apărut tot felul de aplicații disponibile pe mobil și PC, precum Calm sau Headspace, care ne oferă gratuit micro-sesiuni ghidate de meditație și ne ajută sa ne monitorizăm progresul. Există gadgeturi care măsoară ritmul cardiac și te ajută sa îți depistezi obiceiurile care îți pun în pericol sănătatea mentală, dar în cazul în care vă confruntați cu stări de anxietate severă este recomandat să consultați un medic specialist. Este foarte important să vorbești despre problemele tale cu persoanele apropiate și să verbalizezi ceea ce simți și gândești.
Meditația este o tehnică din ce în ce mai populară prin care îți poți redobândi controlul asupra minții, iar studiile în domeniu sunt încurajatoare, tot mai mulți specialiști recunoscându-i efectele benefice. De asemenea, fără respectarea unei diete echilibrate și a unui program de somn adecvat, nu putem vorbi despre bunăstarea mentală.
Citește articolul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!