Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    De la inginer constructor, la învățătoare în Gârcini: „Am învățat că este mai ușor să contruiești decât să repari. Eu mi-am dorit să ajung în comunitatea de rromi de lângă Brașov”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 21 ianuarie 2022 Stiri Brasov, Social
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    invatatoare in garcini angela popeia

    Învățătoare într-un cartier de rromi al Brașovului, Angela Popeia a ales să lucreze în proiectul Teach for România în urmă cu doi ani, când și-a schimbat radical cariera cu gândul de a dărui ceva comunității. În urmă cu zeci de an, o doamnă din București îi dăruise acesteia câțiva ani de școală. Angela a putut astfel să o învețe să citească și să scrie pe bunica ei, care nu apucase să meargă în copilărie la școală, potrivit life.ro.

    De ce ai vrut să fii învățătoare?

    Angela Popeia: Cred că decizia a venit în momentul în care s-a declanșat dorința de a lucra cu copiii, lucru care cred că se leagă de copilăria mea, când învățătoarea de atunci a luat o decizie radicală, ce avea să-mi influențeze și mie, dar și ei întreaga viață.

    Eram în vacanța de vară, la finalul clasei a II-a, în satul bunicii mele, unde am trăit până la 10 ani, iar învățătoarea care ne predase până atunci plecase din sat.

    Într-una din zile a trecut pe lângă casa bunicii doamna Florentina Cotrubaș, o doamnă care lucra ca proiectant în București și mergea în excursie la Peștera Liliecilor, un reper foarte căutat de turiști, care se afla la câteva sute de metri de casa bunicii.

    Citește și:

    Școlile vor putea obține statutul de „colegii naționale” chiar dacă nu au 75 de ani vechime, propune Ministrul Sorin Câmpeanu

    Polițiștii brașoveni i-au învățat pe elevi ce este și cum poate fi prevenită discriminarea. Activitățile au urmărit încurajarea atitudinilor pozitive și empatice bazate pe ajutorul reciproc

    Ai comandat online un produs, ai plătit pentru el, însă nu a ajuns niciodată la destinație? Află ce poți să faci într-o astfel de situație

    M-a văzut în curte, tristă, s-a oprit lângă mine și m-a întrebat: „De ce ești trist, copil frumos?”. „Nu mai am învățătoare și nu știu cum o să mai merg eu la școală?” i-am răspuns.

    Atunci doamna Cotrubaș a luat o decizie pe care eu abia mai târziu aveam să o aflu. S-a întors la București, și-a aranjat treburile la instituția unde lucra, a dat examen, a luat legătura cu inspectoratul, iar în toamnă a devenit învățătoarea mea.

    În primul an a locuit cu mine și cu bunica, fiindcă nu avea unde să stea în altă parte, dar în anul următor, fiindcă îi era foarte greu să urce spre școală în fiecare zi, preț de vreo oră, s-a mutat mai aproape de centru.

    Doamna Cotrubaș este acum la pensie, iar, după ce am terminat eu și, cred, încă o promoție după mine, s-a mutat într-un sat din Apuseni, tot într-o zonă defavorizată și a adus bucurii și copiilor de acolo.

    Cum e posibil așa ceva? Să renunțe cineva la tot și să vină în creierii munților, să predea?

    Angela Popeia: Ei bine, a rămas și pentru mine o enigmă, dar gestul dânsei a avut un impact foarte mare asupra mea, de care nu mi-am dat seama decât după niște ani buni.

    Tu cum ai rămas fără învățătoare?

    Angela Popeia: Satul Peștera, unde eram noi, se află între Bucegi și Piatra Craiului, iar învățătoarea pe care o avusesem până atunci a decis să se mute la oraș fiindcă la noi era o zonă foarte greu accesibilă. Și în vara aceea chiar nu știam cine va accepta un post de învățător în satul nostru sau dacă va mai veni cineva să predea celor puțin peste 20 de copii câți eram atunci în clasă.

    Știi cum citim acum în presă articole despre copii care fac pe jos 2-3 km până la școală, zilnic. Tu ești unul dintre acești copii. Cum era? De ce continuai să te duci?

    Angela Popeia: Aduc și eu acest subiect în discuție în clasa în care predau.

    Motivația mea de atunci a fost alimentată destul de mult de bunica. Ea îmi povestea cum părinții ei, în copilărie, nu au lăsat-o să meargă la școală și o trimiteau cu vitele la păscut, cum nu îi interesa deloc dacă ea știe sau nu să citească, știe sau nu să scrie, dacă se dezvoltă cumva sau nu. Vedeam situația prin ochii ei și-mi dădeam seama cât de mult și-ar fi dorit să fi mers la școală. Mai târziu, ea și-a îndemnat copiii să meargă la școli, la facultăți, astfel încât să aibă o viață mai bună.

    La bunica am putut vedea că e important să ajungem oameni mari, cu carte.

    Iar drumul până la școală mă bucura, fiindcă nu eram singură, ci cu alți copii, în plus aveam joacă toată ziua.

    Mergeam la școală, învățam, mă întorceam acasă, iar bunica se străduia să învețe pe lângă mine, ceea ce mă motiva extraordinar de mult. Își dorea foarte mult să citească rugăciuni, așa că stătea pe lângă mine și buchisea.

    Nu după mult timp mi-am dat seama că ea învăța în ritmul în care învățam și eu, iar acum, de la omul care abia buchisea, cu multă voință și determinare, acum bunica citește fără nicio dificultate; cred că jumătate de carte de rugăciuni zilnic, ceea ce pentru mine a fost senzațional.

    Angela Popeia, învățătoare în Gârcini: „Aici e mereu o luptă pentru supraviețuire”

    Dacă te-aș fi sunat acum trei ani de zile din ce job sau funcție mi-ai fi răspuns?

    Angela Popeia: Acum trei ani cred că mă găseai într-o funcție managerială la una dintre companiile la care lucram atunci.

    Și ai avut acest gând, că trebuie să lași tot și să mergi în învățământ, nu?

    Angela Popeia: Exact. Am simțit la un moment dat că dăruiesc, dar nu acolo unde trebuie. Am devenit conștientă de puterea mea după o sesiune de dezvoltare personală, unde am ajuns fiindcă doream să încerc altceva, să fac mai mult. Am plecat de la acele sesiuni cu o concluzie care mi-a folosit enorm ulterior: reușisem să mă descurc și să conduc evenimentele și testele foarte bine, chiar dacă nu aveam nici pregătirea, nici formarea sau experiența de psiholog, cum erau ceilalți participanți.

    Și mai știu ceva, ce am învățat în meseria mea de bază, de inginer constructor: este mai ușor să construiești decât să repari, așa că am decis să merg la facultatea de psihologie.

    Unde predai tu acum și cum se vede clasa din rolul de pedagog?

    Angela Popeia:  Când am luat această decizie de a preda găsisem mai multe informații despre Teach for Romania. Am citit despre ce fac ei și m-am hotărât brusc, exact cum a făcut-o și învățătoarea mea din copilărie. Aș zice acum că modelele se sedimentează în mintea noastră și pot da roade chiar și după mulți ani. (râde)

    Din primul moment mi-am spus că voi merge în comunitatea de rromi de lângă Brașov, la Gârcini. Am avut o certitudine atât de puternică încât deși au apărut multe obstacole pe parcurs, iar posibilitatea era destul de mică să găsesc un post acolo, până la urmă s-a întâmplat. Exact când am ajuns în sala unde erau atribuite posturile și nu era niciun loc disponibil în Gârcini, a sunat un director de la altă școală și a cerut ca una dintre doamnele care primise loc în cartierul pe care mi-l doream eu să fie transferată la el. Astfel s-a eliberat un post, iar eu am ajuns, la limită, acolo unde îmi doream eu.

    Tu de ce voiai neapărat în Gârcini?

    Angela Popeia: Cred că decizia asta are legătură tot cu copilăria mea mică. Aveam un coleg rrom la bunica în sat, iar toată lumea se purta urât cu el. Îl ajutam eu să se îmbrace, îi mai duceam câte o gustare și nu mi se părea corect ca ceilalți să se poarte așa cu el.

    Nu știam atunci că se numește empatie, dar aveam acest sentiment și pornirea de a-i fi alături. Atunci mi-am dat seama că lumea nu e corectă cu rromii. Am și acum în jurul meu oameni care blamează rromii, oameni care mi-au zis: „Să nu faci așa ceva! Ești nebună! O să pleci bătută de acolo! Să iei poliția cu tine!”. Dar nu i-am ascultat.

    Prima dată am mers în comunitate cu mediatorul, a doua oară la fel, dar a treia oară am plecat singură, fiindcă am realizat că oamenii erau perfect în regulă: nu mi s-a întâmplat niciodată să fluiere cineva după mine, de pildă, lucru despre care toată lumea mă avertizase, dimpotrivă, am avut niște reacții directe de implicare de la părinți: „doamnă, dacă dumneavoastră faceți un bine, facem și noi!”.

    Mai mult, acolo am văzut mult și dorința de implicare, de umanitate, ceea ce noi nu prea observăm la ei în media, în părerile aruncate așa, la întâmplare.

    sursă articol: life.ro.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentPrimăria a început demersurile urbanistice pentru construcția cu finanțare prin CNI a unei creșe cu 110 locuri în zona Bartolomeu – Avantgarden
    Următorul articol Zile și Nopți: 6 pași simpli prin care îți poți menține starea de bine
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 33 de cazuri noi la Brașov și un total de 491 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    24 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 491 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    Gary Hoffman, unul dintre cei mai valoroși violonceliști din lume, concertează pe 9 iunie la Sala Patria din Brașov

    24 mai 2022

    Garry Hoffman / Violoncelliste / Dolve Volta Iubitorii de muzică din oraș și din țară se vor putea bucura pe…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Școlile vor putea obține statutul de „colegii naționale” chiar dacă nu au 75 de ani vechime, propune Ministrul Sorin Câmpeanu

    24 mai 2022

    Eliminarea vechimii de cel puțin 75 de ani dintre criteriile de desemnare a titlului de colegiu național a fost menționată…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Polițiștii brașoveni i-au învățat pe elevi ce este și cum poate fi prevenită discriminarea. Activitățile au urmărit încurajarea atitudinilor pozitive și empatice bazate pe ajutorul reciproc

    24 mai 2022

    La data de 22 mai 2022 a avut loc activitatea de debut a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, cea de-a XVI-a…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Ai comandat online un produs, ai plătit pentru el, însă nu a ajuns niciodată la destinație? Află ce poți să faci într-o astfel de situație

    24 mai 2022

    O practică de scam în contextul cumpărăturilor online are loc atunci când efectuați o achiziție online în necunoștință de cauză,…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Nouă specialiști din cei treizeci ai Serviciului de Ambulanță Brașov, angajați pe perioada COVID-19, au picat examenul care le dădea dreptul să rămână în sistem. Cinci dintre ei au depus contestații

    24 mai 2022

    La Serviciul de Ambulanță Județean Brașov au fost angajați 30 de salariați, în perioada stării de alertă declarate în contextul…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Polițiștii, dotați cu un „radar” special pentru identificarea celor fără RCA. Aplicația este deja testată de agenții de la Rutieră

    24 mai 2022

    Poliția are în teste o aplicație care va permite agenţilor identificarea șoferilor care circulă fără să dețină o asigurare obligatorie…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    2,3 milioane de euro, investite de Altex în energie verde. Magazinul Media Galaxy din Brașov va fi dotat cu panouri fotovoltaice

    24 mai 2022

    Altex a investit 2.300.000 euro în proiecte de energie verde, în special în sisteme fotovoltaice cu o durată de viață…

    Social By Bianca Ivașcu0

    4 unități de învățământ din Brașov își vor reamenaja și îmbunătăți facilitățile sportive. Vezi aici cine sunt câștigătorii programului „Sportul pentru toți”

    24 mai 2022

    Fundația Comunitară Brașov împreună cu Decathlon România anunță cele 4 proiecte finanțate în cadrul fondului „Sportul pentru toți”, programul care…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Consiliul Concurenței face investigații pe piața ecografelor. Unele companii s-ar fi înțeles pentru a limita comercializarea echipamentelor medicale

    24 mai 2022

    Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii pe piața echipamentelor medicale de tip ecograf.…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    25 mai- termenul pentru depunerea Declarației Unice. Fiscul recomandă transmiterea online

    24 mai 2022

    Mâine, 25 mai 2022, este termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de…

    Social By Bianca Ivașcu0

    O asociație din Brașov oferă sprijin copiilor defavorizați din comunitățile sărace: „Din 100 de copii, 96 nu au baie și nici apă curentă în locuință”

    24 mai 2022

    Membrii Asociaţiei Eltera îi cunosc foarte bine pe cei cărora le oferă servicii sociale, astfel că programele sunt de succes, în…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Concerte, spectacole de magie și teatru muzical printre dinozauri. Copiii sunt așteptați în această vară la Dino Parc Râșnov

    24 mai 2022

    Vara aceasta, dinozaurii de la Dino Parc Râșnov se reîntorc la viață și dau startul distracției cu o serie de…

    Social By Biz Brasov0

    Milionarul brașovean Dan Cămârzan ar putea fi externat din Spitalul de Psihiatrie din Ștei. Procurorii nu au reușit să finalizeze ancheta pentru că nu au înțeles nimic din explicațiile acestuia

    24 mai 2022

    Dan Cămârzan, milionarul care și-a ucis bunica, în cursul anului 2019, ar putea fi externat din spital, în cazul în…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    După ce a băut bine, un bărbat de 60 ani din Comăna și-a bătut concubina. Omul a primit ordin de protecție provizoriu

    24 mai 2022

    Polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Hoghiz efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de…

    Economie By Ionuț Dincă0

    STUDIU 42% dintre români vor să ceară o mărire de salariu pentru a depăși problema scumpirilor. Un sfert dintre români iau în considerare şi emigrarea pentru a face faţă provocărilor economice

    24 mai 2022

    Reveal Marketing Research a realizat un studiu reprezentativ la nivel naţional în rândul locuitorilor din mediului urban, pentru a afla…

    Sănătate By Ionuț Dincă0

    Incidența COVID scade ușor în municipiul Brașov, până la 0,69/1000 și continuă să stagneze la 0,48/1000 în județ

    24 mai 2022

    Rata de infectare cu SARS-CoV-2 stagnează pentru a doua zi consecutiv la nivel de județ. Astfel, Direcția de Sănătate Pubșlică…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Un bucureștean de 26 de ani, prins la Râșnov drogat la volan. Tânărul s-a ales cu dosar penal

    24 mai 2022

    Un tânăr de 26 de ani s-a ales cu dosar penal, după ce s-a urcat la volan sub influența unor…

    Social By Biz Brasov0

    Un polițist din Râșnov a refuzat o mită de 300 de euro de la un șofer drogat și fără permis. Șoferul a ajuns în arest pentru 30 de zile

    24 mai 2022

    Polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție- Serviciul Județean Anticorupție Brașov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe…

    Economie By Biz Brasov0

    Germanii de la Premium Aerotec au ajuns, anul trecut, la un profit de peste 34 de milioane de lei la fabrica de la Ghimbav

    24 mai 2022

    Premium Aerotec, companie membră a grupului Airbus, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de peste 294,1 milioane de…

    Ultimele Știri Adăugate

    COVID: 33 de cazuri noi la Brașov și un total de 491 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    Sănătate 24 mai 2022

    Gary Hoffman, unul dintre cei mai valoroși violonceliști din lume, concertează pe 9 iunie la Sala Patria din Brașov

    Cultură 24 mai 2022

    Școlile vor putea obține statutul de „colegii naționale” chiar dacă nu au 75 de ani vechime, propune Ministrul Sorin Câmpeanu

    Social 24 mai 2022

    Polițiștii brașoveni i-au învățat pe elevi ce este și cum poate fi prevenită discriminarea. Activitățile au urmărit încurajarea atitudinilor pozitive și empatice bazate pe ajutorul reciproc

    Social 24 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • marin la Mai multe terenuri și case nefinalizate din Sânpetru, aparținând unui constructor falimentar, scoase la licitație la prețuri avantajoase
    • Mihai la Fosta vamă românească din Predeal, simbol al nepăsării noastre istorice. Clădirea inaugurată în 1883, de Regele Carol I, a ajuns o ruină
    Alte Știri Brașov

    Școlile vor putea obține statutul de „colegii naționale” chiar dacă nu au 75 de ani vechime, propune Ministrul Sorin Câmpeanu

    24 mai 2022

    Polițiștii brașoveni i-au învățat pe elevi ce este și cum poate fi prevenită discriminarea. Activitățile au urmărit încurajarea atitudinilor pozitive și empatice bazate pe ajutorul reciproc

    24 mai 2022

    Ai comandat online un produs, ai plătit pentru el, însă nu a ajuns niciodată la destinație? Află ce poți să faci într-o astfel de situație

    24 mai 2022

    Nouă specialiști din cei treizeci ai Serviciului de Ambulanță Brașov, angajați pe perioada COVID-19, au picat examenul care le dădea dreptul să rămână în sistem. Cinci dintre ei au depus contestații

    24 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.