Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Care sunt cele 10 tendințe din piața imobiliară care se vor aplica în 2022. Prețurile locuințelor cu livrare în următorii 2 ani cresc din cauza scumpirii materialelor și a întârzierii livrărilor

    0
    De Biz Brasov pe 20 ianuarie 2022 Imobiliare, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional. De asemenea, cresc prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor dar și a întârzierii livrărilor. Acestea sunt doar două din cele 10 analizate într-un raport lansat miercuri.

    Cele 10 tendințe sunt:

    1. Crește progresiv dobânda la creditele ipotecare
    2. Scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit
    3. Cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi primii afectați
    4. Construcțiile noi vor fi în continuare preferate la achiziție
    5. Creșterea cererii de apartamente va încetini
    6. Cererea pentru terenuri libere și casele cu teren se menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde
    7. Cresc într-un ritm crescut prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor dar și a întârzierii livrărilor
    8. Scade oferta existentă în piața secundară
    9. Cumpărătorii nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiție imobiliara sau le transmit membrilor familiei
    10. Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional

    Raportul, realizat de compania ValorEasy, analizează piața imobiliară din cele mai importante orașe din România. Scăderea continuă a ofertei, care a înregistrat minimuri istorice pe piața secundară, a dus la creșterea presiunii de preț asupra cumpărătorilor. Astfel, prețul mediu de tranzacționare în marile orașe a crescut în 2021 cu până la 10%, comparativ cu 2020 când creșterile au fost mai moderate din cauza pandemiei. Totuși, de remarcat că cererea a stagnat în ultimul trimestru al lui 2021, iar cele mai mari trei piețe au scăzut ca pondere totală din vânzări.

    Pe fondul acestor fenomene, este de așteptat ca în 2022 să avem evoluții precum creșterea progresivă a dobânzii la creditele ipotecare, și o scădere a accesibilității achiziționării locuințelor prin credit. Chiar dacă creșterea cererii de apartamente va încetini, cererea pentru terenuri libere și locuințele unifamiliale se va menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde.

    Citește și:

    Culmea închirierii la Brașov: sufrageria 250 de euro, iar dormitorul alte 200, ambele din același apartament. Bonus, fiecare cameră are seif

    Lărgiri de străzi pentru a face loc unui nou cartier rezidențial, în zona străzii Hărmanului

    #fwdBV: Impasul de pe piața imobiliară depășit prin independență financiară. Investițiile în active reale reprezintă una dintre cele mai sigure plasamente financiare în acest moment

    Scăderea ofertei a dus la creșterea presiunii asupra cumpărătorilor

    În ultimul trimestru din 2021, în piața secundară din cele 10 orașe mari analizate, au fost scoase la vânzare pentru prima dată numai 6.200 de apartamente, un minim istoric înregistrat în ultimii 5 ani. Comparativ cu trimestrul IV al anului anterior, au fost oferite în piața secundară cu 10% mai puține apartamente. Evoluția negativă se datorează scăderilor din principalele două piețe imobiliare, București (-30%), respectiv Cluj-Napoca (-23%) (sursa date: ValorEasy).

    Dorel Niță, director executiv ValorEasy, evaluator autorizat: “Presiunea asupra persoanelor care caută o locuință a crescut, în condițiile creșterii cererii, resimțită pe parcursul întregului an. Un factor determinant al scăderii ofertei din piața secundară este legat de faptul ca persoanele interesate de achiziția unei noi proprietăți (în principal de apartamentele cu 3-4 camere și case) nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transforma în investiții imobiliare sau le transmit membrilor familiei. Scăderea ofertei în piața secundară nu a fost compensată de locuințele noi finalizate. Constatăm o tendință de încetinire a construcțiilor rezidențiale, în ultimii 3 ani.”
    Oferta din piața primară s-a menținut la același nivel în primele trei trimestre din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, aproximativ 50.000 de locuințe finalizate la nivel național (sursa date: INS).

    Prețul mediu de tranzacționare în marile orașe a crescut în 2021 cu 10%

    Dorel Niță: “Creșterea deficitului de locuințe disponibile la vânzare a condus din nou la majorări semnificative de preț. Prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor din piețele secundare monitorizate permanent de ValorEasy (București și principalele zece piețe imobiliare locale) a crescut în trimestrul patru al anului 2021 cu pana la 10% comparativ cu anul anterior, după ce, la sfârșitul anului 2020, se înregistrase o creștere moderată, ca efect al pandemiei. Rata scăzută a dobânzii pentru creditul ipotecar, procentul ridicat de populație care deține deja o locuință în proprietate și economiile personale au condus la creșterea rapidă a prețurilor în 2021.”
    Conform datelor colectate de ValorEasy, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top, cu un preț mediu de tranzacționare al apartamentelor în piața secundară de 1.650 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri se situează Bucureștiul (1.500 de euro), Timișoara (1.420 de euro), Constanța (1.380 de euro), Brașov (1.250 de euro), Craiova (1.200 de euro), Iași și Oradea (1.080 de euro), Sibiu (1.000 de euro), și, în cele din urmă, Ploiești (960 de euro).

    Vezi aici întregul raport

    document-2022-01-19-25310861-0-valoreasy-analiza-piata-rezidentiala-2021-finalDescarcă

    Cererea a stagnat în ultimul trimestru, piețele mari scad ca pondere în vânzări

    2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 5 ani: anul trecut a fost un an bun pentru cei care si-au vandut locuințele, cererea depășind 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49%, echivalentul a aproximativ 60.000 de unități (sursa date ANCPI). Această creștere importantă a fost susținută de vânzările apartamentelor din piața primară (proiecte rezidențiale). Din cele 180.000 de unități individuale vândute, estimăm că cel puțin 140.000 reprezintă tranzacții cu apartamente.
    Totuși, în ultimul trimestru din 2021, cererea a stagnat comparativ cu 2020, înregistrându-se un număr similar de unități individuale vândute (48.000). De remarcat și faptul că cele mai mari trei piețe in 2020 (București, Ilfov, Cluj) au înregistrat scăderi ale ponderii unităților vândute în total național, de la 44% în 2020, la 39% în 2021.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentMedicul Constantin Popazu, poetul Andrei Mureșianu și fizicianul Niculae Teclu, prietenii brașoveni ai lui Mihai Eminescu. Poetul național a stat timp de 140 de zile în Brașov, de-a lungul mai multor sejururi
    Următorul articol Mohammad Murad, unul din cei mai mari investitori din turism, vrea să construiască 1.000 de case vacanță la Râșnov, pe litoral și la Snagov
    Biz Brasov
    • Website

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Repopularea României cu zimbri liberi, descrisă în New York Times: „În Safari, în Alpii Transilvaniei”

    24 mai 2022

    În Europa, „resălbăticirea” ajută la reintroducerea în natură a unor specii de animale cheie, inclusiv a zimbrilor, pe care vizitatorii…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    BNR: Dobânzile la creditele în lei vor continua să crească, zi de zi, fără excepție, până la finalul anului

    24 mai 2022

    Dobânzile la credite vor continua să crească, spune Adrian Vasilescu (BNR). Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Persoanele care intră în concediu, în perioada de preaviz, trebuie să recupereze acest timp când se întorc la muncă

    24 mai 2022

    Preavizul la demisie este obligatoriu, dacă demisia este forma în care salariatul a decis terminarea relației de muncă. Însă, dacă…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Compania de Investiții va plăti cu peste 3,2 milioane de lei dirigintele care va monitoriza lucrările de pe șantierul Polivalentei din Brașov

    24 mai 2022

    Compania Națională de Investiții a lansat în mai 2021 o licitație publică în vederea construcției Sălii Polivalente proiectate la Brașov în…

    Economie By Ionuț Dincă0

    Parcurile industriale administrate de CJ Brașov au strâns la „pușculiță” peste 520.000 de lei, profit net

    24 mai 2022

    Consiliul Județean Brașov administrează în municipiul Brașov două parcuri industriale, Metrom și Carfil. Spațiile din incinta acestora sunt închiriate pentru…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Maternitatea Brașov caută un arhitect peisagist care să înfrumusețeze curtea unității sanitare. Pentru proiectul propus va plăti peste 140.000 de lei

    24 mai 2022

    În ultimii ani, Maternitatea a trecut prin mai multe proiecte de transformare, după ce clădirile în care funcționează au intrat…

    Administratie By Biz Brasov0

    Coliban, primul primar „remote” al Brașovului/ Cum a ajuns Primăria să fie condusă de city manager în timp ce primarul este în concediu. Interpretările juriștilor

    23 mai 2022

    Faptul că primarul Brașovului, Allen Coliban, a plecat în concediu a dat naștere unor noi dispute politice și interpretări ale…

    Administratie By Biz Brasov0

    Proiectul de reabilitare a Pieței Sfatului din Brașov, blocat: „Nu o să găuriți Casa Sfatului”. Numai documentația tehnică costă 1,48 milioane de lei

    23 mai 2022

    Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, susţine că intervenţiile propuse de arhitecţi pentru modernizarea Pieţei Sfatului nu se…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica

    23 mai 2022

    Primăria Brașov a câștigat recursul cu firma P & P în ceea ce privește modificarea Regulamentului de parcare. Decizia definitivă…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Primăria Săcele vrea 13 milioane de lei să reabiliteze energetic cinci blocuri

    23 mai 2022

    În această perioadă, tot prin programul PNRR, administrația săceleană a depus două cereri de finanțare pentru renovarea energetică a clădirilor,…

    Politica By Biz Brasov0

    Senatorul brașovean Irineu Darău vrea să reformeze USR-ul fără Drulă. „În USR se strică lucrurile exact la politică, la putere”

    23 mai 2022

    Senatorul USR, Irineu Darău, susține că actuala conducere a USR ar trebui să plece, iar în cadrul partidului să se…

    Imobiliare By Laura Nilescu Gal0

    Culmea închirierii la Brașov: sufrageria 250 de euro, iar dormitorul alte 200, ambele din același apartament. Bonus, fiecare cameră are seif

    23 mai 2022

    Un brașovean cu spirit de afacerist a avut o idee strălucită: și-a scos la închiriat atât sufrageria, cât și dormitorul,…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Cinci fortărețe ale Brașovului vor fi promovate la Târgul European al Castelelor

    23 mai 2022

    Cinci obiective turtistice din județul Brașov, vor fi prezentate vineri și sâmbătă la Târgul European al Castelelor, ce va avea…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    „Boema” de Giacomo Puccini, cu decoruri și costume noi, în acest weekend, la Opera Brașov

    23 mai 2022

    „Boema” de Giacomo Puccini, cu decoruri și costume noi, în acest weekend, la Opera Brașov

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un tânăr din Sinaia care a protestat în fundul gol în fața sediului Poliției și apoi a dat o spargere de 100.000 de euro a fost arestat preventiv

    23 mai 2022

    Mihai Andrei Burtea, un tânăr din Sinaia, implicat într-un jaf de 100.000 de euro, a fost trimis în judecată și…

    Sănătate By Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii nu mai trebuie să se deplaseze în Turcia pentru un transplant de păr

    23 mai 2022

    Brașovenii care vor să își facă un transplant de păr, la un preț mai redus decât în Turcia, pot face…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Gunoaie aruncate în bătaie de joc în Stupini, chiar lângă indicatorul care interzice acest lucru

    23 mai 2022

    Sursa foto: ASUM Civilizarea unora dintre concetățenii noștri pare de-a dreptul imposibilă, deși ne considerăm a fi un oraș cu…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Leapșa faptelor bune: 70 de persoane fără adăpost din Brașov primesc lunar, gratuit, sute de porții de mâncare. Campania va fi extinsă și în școlile din zonele defavorizate

    23 mai 2022

    Sute de porții de mâncare sunt oferite lunar, gratuit, beneficiarilor de la Adăpostul de noapte Brașov, în cadrul campaniei „Leapșa…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă regulile de folosire a tichetelor sociale

    23 mai 2022

    Persoanele singure sau familiile cu venituri mici, aflate în risc de sărăcie extremă, vor primi tichete sociale pentru alimente de…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    S-a mărit familia de reni din Valea Zimbrilor. Este al doilea pui de ren din rezervație

    23 mai 2022

    Familia de reni din Valea Zimbrilor, Vama Buzăului, s-a mărit! Zilele trecute s-a născut al doilea pui de ren în…

    Ultimele Știri Adăugate

    Repopularea României cu zimbri liberi, descrisă în New York Times: „În Safari, în Alpii Transilvaniei”

    Stiri Brasov 24 mai 2022

    BNR: Dobânzile la creditele în lei vor continua să crească, zi de zi, fără excepție, până la finalul anului

    Economie 24 mai 2022

    Persoanele care intră în concediu, în perioada de preaviz, trebuie să recupereze acest timp când se întorc la muncă

    Social 24 mai 2022

    Compania de Investiții va plăti cu peste 3,2 milioane de lei dirigintele care va monitoriza lucrările de pe șantierul Polivalentei din Brașov

    Administratie 24 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • marin la Mai multe terenuri și case nefinalizate din Sânpetru, aparținând unui constructor falimentar, scoase la licitație la prețuri avantajoase
    • Mihai la Fosta vamă românească din Predeal, simbol al nepăsării noastre istorice. Clădirea inaugurată în 1883, de Regele Carol I, a ajuns o ruină
    • david la VIDEO Programul „Cornul și laptele” începe săptămâna viitoare în școlile și grădinițele din Brașov. Laptele va veni de la fermele brașovene, iar cornul din Alba
    • Diana la 9600 de lei, amenzi de „seară” de la polițiștii brașoveni. Oamenii legii au făcut controale în cluburile și barurile din oraș
    Alte Știri Brașov

    Persoanele care intră în concediu, în perioada de preaviz, trebuie să recupereze acest timp când se întorc la muncă

    24 mai 2022

    Compania de Investiții va plăti cu peste 3,2 milioane de lei dirigintele care va monitoriza lucrările de pe șantierul Polivalentei din Brașov

    24 mai 2022

    Parcurile industriale administrate de CJ Brașov au strâns la „pușculiță” peste 520.000 de lei, profit net

    24 mai 2022

    Maternitatea Brașov caută un arhitect peisagist care să înfrumusețeze curtea unității sanitare. Pentru proiectul propus va plăti peste 140.000 de lei

    24 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.