Proiectul de buget a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor. Acesta prevede o alocare de peste 750 de milioane de lei drept sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult. C
Subiectul salariilor în rândul personalului clerical a fost dintotdeauna unul controversat, existând numeroase voci care condamnă sumele care le intră în buzunare preoților și nu numai. Există însă și un număr semnificativ de români, în special din zona rurală, care iau apărarea slujitorilor Domnului, spunând că munca acestora este foarte importantă pentru comunitate și nu numai.
În ceea ce privește salarizarea personalului de cult, statul finanțează trei mari proiecte, după cum urmează:
1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat ,prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte
Acest program este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din ţară cât şi pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, în special activităţi adresate tinerilor, dar şi a personalului neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a celui neclerical din judeţele Covasna şi Harghita.
Pentru acest an a fost alocată suma de 751,2 milioane lei, în scădere cu 2,1% față de 2021.
2. Alocaţii bugetare pentru salarizarea personalului din învăţământul teologic
Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.
În 2022 se dau 9,1 milioane lei, sumă mai mare cu 72% decât în 2021.
3. Lăcașuri de cult
Acest program este destinat susţinerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea şi conservarea lăcaşurilor de cult care sunt monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionarii unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, pentru spijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.
Pentru anul 2022 s-au alocat 125 milioane lei, cu 0,5% mai mult decât în 2021.
442.200 euro pe lună pentru așezămintele din străinătate
Începând cu prima zi a lunii ianuarie 2022, salariul minim brut garantat în plată este de 2.550 lei, ceea ce înseamnă că Patriarhul Bisericii Portodoxe Române, Arhiepiscopul major, mitropolitul BOR, episcopii și episcopul-vicar au un salariul minim brut de cel puţin 22.950 de lei pe lună şi 29.325 lei pe lună.
Totodată, art. 49 din proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022, prevede că „pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună“. Cu alte cuvinte, suma de 442.200 de euro pe lună merge către preoţii şi lăcaşurile din străinătate.