
SRI a dat recent startul recrutărilor și a publicat un ghid informativ adresat persoanelor care doresc o carieră în Serviciul Român de Informații. Deși Serviciul Român de Informații este o instituție publică, o bună parte din activitatea sa este secretă, motiv pentru care discreția este mai mult decât vitală.
Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a dat detalii în acest sens, precizând pentru observatornews.ro: „(Aplicantul – n.r.) trebuie să nu fie consumator de substanţe stupefiante, psihotrope sau susceptibie a avea efecte psihoactive. În interviurile de selecţie, de securitate, evaluăm punctual şi cu atenţie eventuale interacţiuni anterioare cu astfel de substanţe, pentru că suntem conştienţi de amploarea acestui fenomen. Există un test poligraf, care se efectuează la încadrare, candidatul declară pe proprie răspundere dar şi în testarea medicală. Urmează evaluarea CV-ului, interviul de selecţie, testele de evaluare a cunoştinţelor şi competenţelor profesionale, adică evaluarea profesională, evaluarea cunoştinţelor de cultură generală, cunoştinţelor de limbă străină şi a unor aptitudini care constau în examinări psihologice, examinarea medicală şi verificările de securitate”.
Salariile de încadrare pleacă de la aproximativ 4.000 de lei lunar, existând şi alte beneficii, precum plata parţială a chiriei, bonusuri de performanţă sau chiar mese zilnice la preţuri accesibile.
Ce joburi sunt disponibile la SRI
Activitatea SRI presupunea culegerea și analiza informațiilor, aspecte care implică riscuri, vulnerabilități sau amenințări la adresa securității naționale. Prin urmare, cele mai căutate locuri de muncă din cadrul SRI sunt: ofițer operativ, ofițeri analiști, specialiști tehnici. Punctual, instituția caută să angajeze și experți în diverse domenii de activitate, care asigură suport dedicat misiunilor Serviciului.
Ofițer operativ SRI
Ofițerul operativ este persoana care identifică persoanele, relațiile sau companiile ce pot genera vulnerabilități la adresa securității naționale și își creează acces în aceste medii. Un angajat pe această funcție trebuie să dezvolte și să mențină relații validate de încredere, pentru a gestiona surse secrete umane (agenți) deja existente sau de a recruta unele noi.
Ce abilități trebuie să aibă un ofițer operativ SRI:
- inteligență socială superioară
- inteligență comunicațională superioară
- atenție distributivă
- calm
- echilibru
- curiozitate
- creativitate
- atenție la detalii
- cunoaștere a limbajul non-verbal
- înțelegere fină a psihologiei umane.
Ofițer analist SRI
Un ofițer analist evaluează datele culese de ofițerii operativi sau din alte surse secrete sau deschise, din perspectiva relevanței lor. Un angajat pe o astfel de poziție este cel care analizează ce schimbări apar în amenințările legate de securitatea națională și schițează scenarii alternative de evoluție. Un ofițer analist îi informează pe beneficiarii legali în raport cu fiecare scenariu prognozat, în așa fel încât să prevină riscurile care pot apărea și să ia măsuri pentru a le gestiona.
Ce abilități trebuie să aibă un ofițer analist SRI:
- o inteligență peste medie
- o capacitate dezvoltată de înțelegere și gândire critică
- creativitate
- capacitatea de a identifica ușor esențialul, relevantul
- o foarte bună cunoaștere și înțelegere a domeniului
Alte condiții specifice pentru a deveni ofițer operativ sau ofițer analist SRI
Pentru a ocupa un post de ofițer analist sau ofițer operativ trebuie să îndeplinești condițiile de încadrare în SRI și să treci peste toate etapele specifice de selecție. Ulterior vei susține un examen de admitere pentru a urma cursurile de licență, master profesional sau cursuri postuniversitare de formare și dezvoltare continuă, din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV).
Specialist IT &C
Un specialist IT care vrea să se angajeze pe același post, în cadrul Serviciului Român de Informații va fi responsabil cu dezvoltarea sistemelor informatice enterprise și să ofere soluții bazate pe platforme hardware, până la proiectarea, administrarea și întreținerea rețelelor de comunicații în conformitate cu cele mai noi standarde existente pe piață.
Ce va face concret un specialist IT &C:
- Va lucra în echipe mixte de dezvoltatori, administratori de infrastructuri, specialiști în securitate IT&C și beneficiari, pentru toate liniile de activitate ale Serviciului
- Se va adapta și va ține pasul cu cele mai noi tehnologii apărute
Specialist lingvist
Un specialist lingvist care activează în cadrul SRI se va ocupa de activități de analiză a unor evenimente, va traduce materiale audio, video sau scrise, dintr-o limbă străină, în limba română. Tot acesta este cel care oferă suport lingvistic colegilor de la SRI, din alte departamente.
Ce trebuie să cunoști exact:
- o limbă străină la nivel minim B2 de interes pentru organizație
- o limbă străină la nivel minim B2 de circulație internațională
- să ai diplomă de licență sau să fii absolvent de studii medii
- să îndeplinești condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații (să promovezi toate etapele de selecție)
Luptător antiterorist
Prevenirea și combaterea terorismului reprezintă una dintre principalele verticale ale SRI. Potrivit informațiilor prezentate în ghidul publicat de instituție, un luptător antiterorist la SRI are în sarcină următoarele aspecte:
- securitatea aeroportuară a aviației civile din România;
- intervenția antiteroristă pentru reducerea/eliminarea vulnerabilităților factorilor umani și materiali, prin activități specifice de prevenire și combatere a acțiunilor teroriste;
- intervenție antiteroristă/contrateroristă pirotehnică ce presupune control tehnic antiterorist, investigarea, ridicarea, securizarea și neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate.
Ce abilități trebuie să aibă un luptător antiterorist:
- excelente abilități de natură acțională
- să fie capabil să depună un efort psihologic intens
- să fie o persoană activă, dinamică,
- să fie o persoana determinată și rezistentă, cu un autocontrol comportamental dezvoltat
- să dețină o capacitate de mobilizare și adaptare rapidă la diverse situații.
Alte criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a deveni luptător antiterorist:
Poți aplica și dacă ai absolvit doar liceul și ai diplomă de bacalaureat. În această situație ar trebui să ai vârsta maximă de 29 ani, să practici sau să fi practicat un sport de performanță