Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    FOTO O brașoveancă, cercetătoare la Berlin, a creat un joc prin care transpune protecția mediului înconjurător pe înțelesul copiilor: „Respectul pentru natură și pentru oamenii de lângă noi este esențial”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 19 ianuarie 2022 Social, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    joc protectia mediului inconjurator copii brasoveanca cuib

    Brașoveanca Luana Marin-Russu este cercetător în științe politice și studii europene și trăiește împreună cu soțul său în Germania. În urmă cu aproape 7 ani, alături de Asociația Carpaterra din orașul de la poalele Tâmpei, Luana a creat un joc, CUiB, ce transpune o temă serioaă, protecția mediului înconjurător, în cheie de joc pe înțelesul și pe gustul copiilor, scrie life.ro.

    Șagunista a plecat pentru prima dată din România cu o bursă Erasus, care a dus-o într-o universitate aflată la granița dintre Germania și Polonia. Aceasta a fost prima experiență completă de imigrant. A revenit în Germania pentru master și pentru doctorat, iar acum lucrează aici la mai multe proiecte.

    De ce ai rămas în Germania?

    Am mers de mai multe ori pentru studii, bursă, masterat, apoi doctorat;  în 2011 a venit și soțul meu, are un job stabil, prinde și el rădăcini. E drept că ne-am gândit întotdeauna ca la un provizorat, că stăm acolo până termin doctoratul, apoi revenim în țară, iar de doi ani, de când putem să lucrăm de la distanță, am mai venit în România pentru o lună sau 5 săptămâni, să vedem cum e. Ne e dor de țară.

    Cum ți-a venit ideea acestui joc, CUiB, și de ce l-ai făcut?

    UiB a apărut, ca toate lucrurile faine, de la un apel de proiect, pe care l-a identificat Asociația Carpaterra din Brașov, condusă de Cătălin Cantor. Am scris împreună propunerea de finanțare cu gândul de a exprima ideile din zona de schimbări climatice, de protejare a mediului înconjurător, adică niște concepte abstracte și complexe, într-o formă pe care să o poată înțelege foarte ușor copiii.

    Citește și:

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    FOTO Polițiștii brașoveni le-au explicat copiilor cum se pot proteja, dacă sunt victimele violenței în familie. Elevii au fost informați și despre riscurile la care se expun cand pleacă singuri de acasă

    Încep procedurile de expropriere pentru realizarea centurii municipiului Sfântu Gheorghe. Cererile de despăgubire se depun în iunie

    În acea perioadă eram în Germania și lucram pe un proiect de migrație și azil politic, motiv pentru care mi-a fost destul de simplu să fac asocierea dintre cele două idei, aparent fără nicio legătură: de ce ne bucurăm primăvara când vin păsările migratoare, dar când e vorba despre popoare de imigranți și de azilanți nu aveam aceeași reacție.

    Fenomenul migrației și cel al încălzirii globale, corelat cu protejarea mediului înconjurător, sunt interdependente și adesea discutate împreună. Am vrut să punem copiii în fața ideii că lucrurile se întâmplă ca un efect al propriilor noastre acțiuni, le afectează viețile altor oameni, de foarte departe, care iau la rându-le decizii ce ajung să ne afecteze și pe noi. Așa încât, este esențial respectul pentru natură și pentru oamenii de lângă noi. Și am avut, în tot acest proces, încrederea că cei mici, copiii sunt perfect capabili să înțeleagă lucruri de o complexitate uluitoare.

    joc protectia mediului inconjurator copii brasoveanca cuib

    Ce cuprinde acest joc?

    Jocul cuprinde trei table de joc distribuite pe harta lumii, cu 6 păsări migratoare, cu caracteristici specifice: cocorul poate zbura pe distanțe foarte lungi, rândunica face „pași” mai mărunți și avem chiar și un personaj negativ, cucul.

    Scopul este ca fiecare copil, cu respectivul stol de păsări, să realizeze un ciclu complet de migrație. În plus, jucătorul are la dispoziție pioni, creați din lemn, și mai multe felul de carduri cu care își creează strategii: carduri de nevoi primare, hrană, apă și sănătate, precum și carduri de acțiune, în care se vede influența omului asupra naturii: pozitive, cum este curățarea habitatelor, sau negative, cum ar fi defrișarea sau poluarea, panourile solare sau elicele morilor eoliene.

    Cu ce rămâne copilul din acest joc? Care este experiența lui de învățare?

    Cele trei table de joc redau scenariile publicate de Banca Mondială asupra evoluției planetei în anul 2015, când am construit noi jocul, în anul 2065 și în anul 2165. Distribuția resurselor mondiale diferă de la un scenariu la altul: în 2015 oamenii au acces diferit la hrană, apă și sănătate pe globul pământesc, în 2065, când încălzirea globală avansează, descresc resursele proporțional pe toată tabla de joc, competiția devine mai dificilă fiindcă resursele trebuie folosite foarte judicios, pentru ca în 2165 să vină un scenariu care să îi învețe pe copii despre faptul că nu întotdeauna distribuția nord-sud va fi la fel ca acum și că probabil vom avea un nord sărăcit și un sud foarte bogat, iar oamenii să-și dorească migrația în sens invers.

    Cât de complicat sau de simplu ți-a fost să îl creezi?

    Adevărul este că noi am solicitat finanțare pentru o jumătate de an și am primit-o, de fapt, cu o lună mai târziu, cu obligația de a livra proiectul cu o lună mai devreme. Deci trebuia făcut cap-coadă și implementat în 4 luni.

    N-aș putea spune că a fost ușor, dar nici nu m-aș plânge. Este primul proiect pe care l-am făcut mai mult din intuiție decât din orice altceva.

    Asociația Carpaterra a primit susținerea Asociației Boson Fermion din București, două prietene de-ale noastre arhitecte, care au făcut design-ul jocului și ne-au ajutat foarte mult și la reguli. Veneau cu tabla de joc și ne arătau exact cum se potrivesc sau nu intențiile noastre cu designul și cu implementarea. Mi-amintesc că au ajuns într-o zi la Brașov, ne-am așezat la masă și  au început: „Ok, trag cardul ăsta. Și?”, „Mut pionul ăsta și ajunge jucătorul acolo. Și?”. (râde) Apoi l-am testat cu prietenii pe care îi ademeneam cu câte o invitație la pizza și îi puneam să joace. Iar ei făceau la fel, ajungeau într-un punct, se opreau și întrebau: „Ok, acum ce fac?”, iar noi completam: „Ce ți-ai dori să faci? Ce ți s-ar părea interesant?”. Uite-așa am dus la capăt CUiB-ul.

    Nu-ți imagina că provocările s-au oprit aici! Ne-au venit cardurile din producție, iar la poluare, în loc de minus era plus, de pildă. Nu puteam să le lăsăm așa și să transmitem copiilor mesaje contradictorii, așa că am pus mâna pe o lamă și am răzuit la fiecare card marginile plusului, până când semnul „plus” s-a transformat în „minus”. (râde)

    joc protectia mediului inconjurator copii brasoveanca cuib

    Care au fost momentele tale de Aha! în momentul implementării jocului în școli, în rândul copiilor, și cum îl vei continua?

    Marea mea revelație a fost legată de cât de frumos știu copiii să se joace și cum se susțin unul pe celălalt, fără să le-o ceri. Apoi mi-am dat seama cât de repede înțeleg conceptele și ce simplu găseau răspunsurile și concluziile cele mai bune după ce terminam sesiunile de joc.

    Au fost și altfel de revelații și ți-aș spune că am lăsat la câteva școli jocul pentru testări ulterioare, dar nu știm nici acum în ce măsură ele a mai fost folosite sau nu. În plus, am învățat și noi din acest joc că nu este deloc ușor să aplici un astfel de program într-o școală, cu reguli, cu alți profesori cu care te intersectezi, în ore cu durată prestabilită de 45 de minute.

    Unde poate fi găsit acest joc acum?

    Jocul este de găsit pe website-ul nostru, ourbird.de, iar acolo poți găsi toată filozofia pe care noi, eu și colega mea, Alexa Moeller, încercăm să o punem în practică  prin acest proiect.

    Împreună vrem să diversificăm B.I.R.D. în sensul de a crea jocuri pentru copii care să atingă subiecte diferite, legate de informare corectă și sensibilizarea copiilor la dezinformare, apoi un joc legat de identitatea de gen. Fiindcă, finalmente, ce ne dorim noi este să creăm copiilor reflexul de a merge la sursă pentru a afla informații și adevăruri.

    sursă: life.ro.

    joc protectia mediului inconjurator copii brasoveanca cuib

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentStudiu al Băncii Mondiale: Brașovul, un oraș care a tot crescut în ultimii ani, având a doua cea mai mare suprafață intravilană, după București. Suprafața construită în zona peri-urbană s-a mărit cu 22,85%, în ultimele decenii
    Următorul articol Restaurante de lux și crâșme în Brașovul de altă dată: Locurile în care se făcea politică, se aflau ultimele știri și se încingeau partide de cărți
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Biblioteca Județeană Brașov este gazdă bună pentru artă. Instituția a deschis o expoziție inedită de grafică și pictură a elevilor de la Școala de Arte

    25 mai 2022

    O nouă expoziție de grafică și pictură, la Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov.Culoare și lumină sunt conceptele ce definesc…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii, somați de Agenția pentru Protecția Mediului să își curețe terenurile de ambrozia-planta dăunătoare pentru sănătate. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

    25 mai 2022

    Cetățenii, autoritățile administrației publice locale, autoritățile publice au obligativitatea curățării terenurilor de planta invazivă ambrozia,  numită in termeni populari și…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Surprize de Ziua Copilului la Brașov: de la evenimente interactive în parcuri, spectacole de teatru sau concerte, până la ateliere de creație sau competiții sportive

    25 mai 2022

    De Ziua Internațională a Copilului, Brașovul îi așteaptă atât pe cei mici, cât și pe cei mari, să își petreacă…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    25 mai 2022

    Locul fruntaș cu cele mai multe persoane care au părăsit școala timpuriu în 2021 este deținut de România cu 15%,…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    16 medicamente împotriva cancerului și antiepileptice se vor scumpi începând din 29 mai. Ministerul Sănătății a aprobat majorarea prețurilor

    25 mai 2022

    Începând din 29 mai, 16 medicamente vor avea preţuri mai mari cu 5%, după ce Ministerul Sănătăţii a aprobat majorarea…

    Social By Bianca Ivașcu0

    FOTO Polițiștii brașoveni le-au explicat copiilor cum se pot proteja, dacă sunt victimele violenței în familie. Elevii au fost informați și despre riscurile la care se expun cand pleacă singuri de acasă

    25 mai 2022

    În continuarea activităților desfășurate în contextul celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, polițiștii din cadrul Birolui de…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Brașovul își dă mâna cu Argeșul pentru a candida la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2028. Vecinii de peste munte ar urma să pună la bătaie infrastructura pentru bob și sanie

    25 mai 2022

    Brașovul vrea să își depună candidatura pentru organizarea Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret în 2028. Pentru a avea sorți…

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 20 de cazuri noi la Brașov și un total de 434 infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    25 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 434 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Încep procedurile de expropriere pentru realizarea centurii municipiului Sfântu Gheorghe. Cererile de despăgubire se depun în iunie

    25 mai 2022

    Proprietarii imobilelor expropriate în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe vor putea depune cererile de despăgubire în cursul…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    STUDIU 75% dintre români vor să călătorească mai mult în următorii ani decât în perioada pre-pandemică: „Avem semne clare că turismul intern și turismul transregional vor continua să crească”

    25 mai 2022

    Majoritatea românilor (75%) și-au exprimat intenția de a călători la fel de mult sau chiar mai mult în următorii ani…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Brașovul, pe primul loc la construcții în Regiunea Centru. Cele mai multe autorizații au fost eliberate la Tărlungeni, în primele trei luni

    25 mai 2022

    Judeţul Braşov ocupă în luna martie 2022 locul I în cadrul Regiunii Centru, atât după numărul de autorizaţii de construire…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    15 ani de Street View: Castelul Bran și Dino Parc Râșnov se află în topul celor mai vizitate locuri din România pe Google Maps

    25 mai 2022

    Google anunță o nouă funcție și o nouă cameră foto pentru serviciul Street View din cadrul Google Maps, cu ocazia…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    VIDEO Polițiștii au decins la contrabandiștii de aur turcesc din Brașov. Marfa era adusă cu autocarele care făceau excursii în Turcia

    25 mai 2022

    Peste 200 de percheziții au loc miercuri în București, Brașov și alte 12 județe la persoane bănuite că fac contrabandă…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    România vrea să dea liber la vânătoarea de păsări migratoare. Activiștii de mediu:„ Noua lege a vânătorii poate duce la dispariția a zeci de specii”

    25 mai 2022

    Semnat de 25 de deputați și senatori PSD, PNL, UDMR și de la minorități, proiectul de modificare a legii vânătorii…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Formularul de daună, care le testează și „simțul artistic” al șoferilor, ar urma să dispară din toamnă. În caz de accident ușor, constatarea amiabilă ar urma să se facă electronic

    25 mai 2022

    Cel puțin două firme de asigurare din România sunt pregătite deja să implementeze o schimbare importantă pentru șoferi, prevăzută de…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    VIDEO Super-muzicianul american John Németh va cânta în premieră în România la a X-a ediție a Brașov Jazz & Blues Festival

    25 mai 2022

    Faptul că în 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year, în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar în…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Federația Română de Hochei acuză Ministerul Sportului că investește în patinoare doar în județele Covasna și Harghita

    25 mai 2022

    Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) acuză o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Traian Băsescu tărăgănează plecarea din vila de protocol, deși a primit notificarea de evacuare, fiindcă… nu i-a venit mobila pentru noul apartament și nici nu are contracte pentru utilități

    25 mai 2022

    Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Un șofer de 49 de ani, mort de beat în miezul zilei, a lovit două mașini parcate în cartierul Tractorul. Polițiștii brașoveni au întocmit un dosar penal

    25 mai 2022

    La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.35, un bărbat, în vârstă de 49 ani, care conducea un…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    Târg de vinuri cu vânzare la Brașov: Peste 20 de crame românești vor încânta participanții cu cele mai apreciate vinuri autohtone în perioada 3-5 iunie

    25 mai 2022

    Drink Story vă invită în perioada 3-5 iunie la ediția de vară a Târgului de vin organizat la Juno Wine Garden. Într-un ambient deosebit,…

    Ultimele Știri Adăugate

    FOTO Biblioteca Județeană Brașov este gazdă bună pentru artă. Instituția a deschis o expoziție inedită de grafică și pictură a elevilor de la Școala de Arte

    Cultură 25 mai 2022

    Brașovenii, somați de Agenția pentru Protecția Mediului să își curețe terenurile de ambrozia-planta dăunătoare pentru sănătate. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei

    Stiri Brasov 25 mai 2022

    Surprize de Ziua Copilului la Brașov: de la evenimente interactive în parcuri, spectacole de teatru sau concerte, până la ateliere de creație sau competiții sportive

    Stiri Brasov 25 mai 2022

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    Social 25 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Marlene la Lărgiri de străzi pentru a face loc unui nou cartier rezidențial, în zona străzii Hărmanului
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • Dan la Decizie definitivă a instanței: începând de astăzi, nu se va mai percepe taxă în parcările publice din Brașov pe timp de noapte și duminica
    • marin la Mai multe terenuri și case nefinalizate din Sânpetru, aparținând unui constructor falimentar, scoase la licitație la prețuri avantajoase
    Alte Știri Brașov

    Surprize de Ziua Copilului la Brașov: de la evenimente interactive în parcuri, spectacole de teatru sau concerte, până la ateliere de creație sau competiții sportive

    25 mai 2022

    România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala timpuriu

    25 mai 2022

    16 medicamente împotriva cancerului și antiepileptice se vor scumpi începând din 29 mai. Ministerul Sănătății a aprobat majorarea prețurilor

    25 mai 2022

    FOTO Polițiștii brașoveni le-au explicat copiilor cum se pot proteja, dacă sunt victimele violenței în familie. Elevii au fost informați și despre riscurile la care se expun cand pleacă singuri de acasă

    25 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.