
După ce edilii brașoveni au schimbat încă din 2020 regulile, iar dezvoltatorii imobiliari nu mai au voie să instaleze centrale de apartament în blocurile noi ci să pună ori centrale de bloc, ori să se reacoredeze la sistemul centralizat, acum și Clujul a preluat modelul.
Decizia Consiliului Local Cluj-Napoca a fost anunțată de primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. Tot el a fost inițiatorul proiectului. Boc a spus că vrea interzicerea centralelor individuale atât pentru a reduce poluarea, cât și pentru a crește eficiența sistemului de încălzire.
În locul centralelor individuale, clujenii vor putea opta pentru o serie de alternative: conectare la sistemul de termoficare, centrale de bloc, încălzire prin centrale mari și eficiente sau trecerea pe electric (panouri fotovoltaice), a declarat Emil Boc. „Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.
La Brașov nu se dă autorizație, dacă imobilul nu are centrală de bloc sau dacă nu este racordat la termoficare
Potrivit decizie edililor brașoveni, sistemul de încălzire trebuie să permită evacuarea emisiilor la o înălţime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit, şi să asigure aspectul estetic al construcţiei şi coerență arhitecturală. Se va opta pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică şi apă caldă pe imobil/condominium cu distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălţime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) şi în acelaşi timp să asigure calitatea vizuală a ansamblului şi coerenta arhitecturală).
Practic, nu se eliberează autorizaţia de construire dacă nu e prezvazută o centrală de bloc. În momentul în care trebuie să se eliebreze certificatul de atestarea a construirii imobilului se verifică proiectul. Nici furnizorul de gaz nu îi dă acordul având în vedere valabilitatea acestei hotărâri