
CodeUp Academy, care oferă cursuri de programare şi robotică pentru elevii cu vârsta între opt şi 18 ani, cu sediul la Piteşti, are în plan extinderea activităţii şi vrea să atace noi oraşe, printre care Bucureşti, Braşov şi Sibiu, în urma interesului crescut din partea părinţilor de a înscrie copiii la diferite cursuri de IT.
„Începând cu toamna anului 2021 am simţit o relaxare a părinţilor, în ceea ce priveşte pandemia, şi au început să înţeleagă valoarea unui curs de IT în viaţa copiilor lor. Sperăm ca acest trend să se menţină în continuare şi în 2022. Curricula şi produsul CodeUp Academy a ajuns la o maturitate suficentă astfel încât să poată să se dezvolte şi în alte oraşe, unde sperăm să ajungem la tot mai mulţi copii”, a spus pentru ZF Paul Gabriel Popescu, fondatorul CodeUp Academy.
El a înfiinţat CodeUp Academy în primăvara anului 2019, iar în anul şcolar 2019 – 2020 peste 100 de copii au participat în fiecare săptămână la cursurile de programare şi robotică organizate de trainerii din cadrul CodeUp Academy.
„Am fost uimiţi să vedem câtă dorinţă există în rândul părinţilor şi al copiilor pentru un astfel de curs, iar cererea a fost din ce în ce mai mare. În toamna lui 2019, am putut să ne concentrăm atenţia pe o mai bună organizare internă a cursului, iar în anul şcolar 2019-2020 am avut un succes pe care nu îl întrevedeam.”
În urma pandemiei de COVID-19, activitatea CodeUp Academy, cursurile, trainerii şi elevii au fost mutaţi în mediul online. Fondatorul CodeUp Academy a menţionat că una dintre provocările aduse de contextul pandemic a fost reprezentantă de mutarea copiilor din învăţământul primar din clasele fizice în mediul online.
„La acea vârstă este nevoie că trainerii să creeze o conexiune cu fiecare elev, să îi ajute pe copii să fie deschişi şi să se simtă într-un mediu familiar pentru ca aceştia să fie gata să depăşească fiecare provocare pe care o lansăm în cadrul cursurilor. Dacă la cei mici adaptarea şi dezvoltarea unui mediu potrivit a durat puţin, pentru elevii mai mari de gimnaziu şi liceu adaptarea a fost foarte rapidă la noile condiţii, mai ales fiind vorba despre un curs de IT.”
Pe de altă parte, luând parte la cursurile online elevii au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a lucra şi rezolva diverse exerciţii, mai ales că nu au mai fost nevoiţi să se deplaseze, a adăugat Paul Gabriel Popescu.
În 2021, pe fondul efectelor negative aduse de contextul pandemic, mai mulţi părinţi au renunţat la a-şi mai înscrie copiii la astfel de cursuri, iar rata de absorbţie de noi elevi a scăzut.
„O parte dintre părinţi erau speriaţi de pandemie, o parte dintre ei şi-au pierdut job-urile, iar din această cauză rata de absorbţie de noi cursanţi a scăzut. În schimb, faptul că o parte mare din cursanţii noştri au făcut efortul să continue cursurile de programare şi de robotică ne-a validat calitatea serviciului”, a mai spus fondatorul CodeUp Academy.
El a adăugat că, cursurile CodeUp Academy sunt asistate de traineri care lucrează în domeniul IT, astfel că pandemia nu a avut un efect foarte mare asupra acestora şi nici asupra veniturilor lor, ce provin de la cursurile CodeUp Academy.
„Grupele de la cursurile fizice sunt alcătuite din maxim 10 elevi asistaţi de doi traineri, iar grupele din online sunt formate din cinci elevi asistaţi de un trainer.”
Cursurile sunt gândite pe niveluri diferite de dificultate, majoritatea modulelor alcătuind un număr de 30 de cursuri împărţite pe parcursul unui an şcolar, cu excepţia curs de bază – care are 15 şedinţe – şi web development – tot 15 şedinţe.”
Paul Gabriel Popescu consideră că domeniul IT şi tehnologia este în continuă dezvoltare, ceea ce face ca piaţa şi jucătorii de profil să se lupte cu lipsa de personal, iar prin CodeUp Academy îşi propune să ajute industria să „facă rost” de oamenii de care are nevoie.
„Informaţiile din cadrul cursurilor sunt actuale pentru piaţa muncii din domeniul IT din România. Produsul nostru îmbină noţiuni tehnice care se învaţă de-abia în cadrul facultăţii, dar şi skill-uri de comunicare, research şi coordonare a unui proiect de care orice programator are nevoie în viaţa de zi cu zi. Vrem ca CodeUp Academy să fie o prima etapă pentru copii să ajungă specialiştii de care toată lumea are nevoie în acest domeniu” a conchis fondatorul CodeUp Academy.