Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Ce sancțiuni mai dure sunt propuse de MAI a fi incluse în Codul Rutier: de la amenadarea comportamentului agresiv în trafic, la pedepsirea mai drastică a depășirilor neregulamentare și sancțiuni suplimentare pentru mersul pe contrasens

    1
    De Ionuț Dincă pe 18 ianuarie 2022 Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere spre finele lui 2021 și care acum a ajuns în atenția Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea majoră a Codului rutier, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă. De principiu, modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, în sensul înăspririi sancțiunilor actuale și introducerii unora noi.

    Astfel, va putea fi sancționat condusul agresiv, mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, iar șoferii cu permise de conducere obținute în alte țări care comit infracțiuni rutiere aici nu vor mai putea conduce mașina pe drumurile publice din țara noastră.

    1. Sancționarea comportamentului agresiv. Printre altele, comportament agresiv în trafic va fi considerată schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.

    În cazul comportamentului agresiv în trafic, proiectul de la Guvern stabilește amenzi din clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv cuprinse între 580 și 725 de lei. În forma sa anterioară, proiectul stabilea pentru aceeași abatere amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

    Citește și:

    COVID: 10 cazuri noi la Brașov și un total de 192 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    Ministrul Educaţiei vrea table interactive în toate clasele din țară

    Variola maimuței: Întrebări și răspunsuri date de Ministerul Sănătății/ România nu are niciun caz înregistrat sau suspiciune de îmbolnăvire

    2. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Acum, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei).

    După ce măsurile din proiectul de ordonanță se vor aplica, acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

    3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii, sancționat mai dur. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile acum.

    În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

    4. Se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Proiectul prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

    5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru. Prin proiect se dorește majorarea pedepselor pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

    6.Apare interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Proiectul reglementează, pe lângă toate cele amintite, și interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

    7. Apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Mai exact, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

    8. Sunt stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Concret, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

    9.Posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto se va elimina. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

    10. Dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina “în viteză” când o parchează, șoferii să primească puncte de penalizare. Concret, proiectul prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie sancționat.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentPrimăria Râșnov nu mai plătește nici un ban pentru căsuțele amenajate pe Valea Cetății, după ce firma prestatoare nu a remediat deficiențele
    Următorul articol Dascălii brașoveni din învățământul preuniversitar – grevă de avertisment. Care sunt nemulțumirile acestora
    Ionuț Dincă
    • Facebook
    • Instagram

    ionut@bizbrasov.ro

    Vezi un comentariu

    Un comentariu

    1. X-zibit pe 19 ianuarie 2022 12:01 AM

      Tot degeaba, atata timp cat nu se lasa cu pedepse penale, confiscarea masinii sau suspendarea pe viata a dreptului de a conduce.
      Asa e in tarile civilizate, ai depasit limita cu 60 km/h puscarie si masina confiscata.
      Tupeu in trafic si agresivitate anularea permisului.
      Condus pe contrasens pe autostrada anularea permisului pe viata.
      Facut curse/liniute confiscarea masinii si puscarie.
      Prins beat/drogat la volan puscarie si suspendarea pe viata a dreptului de a conduce.
      Nu trebuie sa aiba masina chiar toti oligofrenii in tara asta, sa bage in mormant oameni nevinovati.

      Răspunde

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Social By Biz Brasov0

    COVID: 10 cazuri noi la Brașov și un total de 192 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    22 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 192 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 128…

    Social By Biz Brasov0

    Ministrul Educaţiei vrea table interactive în toate clasele din țară

    22 mai 2022

    Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate…

    Social By Biz Brasov0

    Variola maimuței: Întrebări și răspunsuri date de Ministerul Sănătății/ România nu are niciun caz înregistrat sau suspiciune de îmbolnăvire

    22 mai 2022

    Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variolă a maimuței (monkeypox) de…

    Social By Biz Brasov0

    „Argumentul” pumnului: a închis discuția cu nevasta cu „tradiționala” bătaie românească, iar acum are dosar penal

    22 mai 2022

    Un bărbat în vârstă de 34 ani s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie, după ce a pus…

    Social By Biz Brasov0

    Fosta vamă românească din Predeal, simbol al nepăsării noastre istorice. Clădirea inaugurată în 1883, de Regele Carol I, a ajuns o ruină

    22 mai 2022

    Sursa foto: observatornews.ro O clădire cochetă, cu o suprafață de peste 170 de metri pătrați, fosta vamă românească de la…

    Social By Biz Brasov0

    Incidența COVID: 0,48/1000 în județ și 0,70/1000 în municipiul Brașov

    22 mai 2022

    Rata de infectare cu SARS-CoV 2 continuă să scadă, astăzi, DSP anunțând , pentru județul Brașov, o valoare de 0,48/1000…

    Social By Biz Brasov0

    Accidentat când trecea strada, dar era băut. Pietonul, nu șoferul

    22 mai 2022

    Un bărbat de 39 de ani a primit îngrijiri medicale pe stradă, după ce a fost accidentat de un șofer,…

    Social By Biz Brasov0

    Accident între o Ambulanță și un autoturism, în giratoriul de la Trei alimentare

    22 mai 2022

    Două persoane au ajuns la spital, în această dimineață, în urma unui accident care a avut loc în giratoriul din…

    Social By Biz Brasov0

    Salvamontiştii din Râşnov, solicitați pentru o persoană cu apendicită. A fost cerut elicopter SMURD

    21 mai 2022

    Salvamontiştii din Râşnov intervin, sâmbătă seară, pentru acordarea de sprijin unei persoane cu apendicită, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru evacuarea…

    Social By Biz Brasov0

    Cum i-a servit Primăria din Victoria o lecție de spirit civic unui localnic: I-a dus înapoi în curte gunoaiele de care bărbatul ar fi vrut să scape gratis. Și l-a și amendat

    21 mai 2022

    Un bărbat din Victoria „certat” cu regulile și-a zis că scapă gratis de gunoaiele de prin casă, așa că le-a…

    Social By Biz Brasov0

    Un nou domeniu schiabil în județul vecin, care să lege „pe schiuri” Valea Doftanei de Buşteni şi Azuga, prin munţii Baiului

    21 mai 2022

    Sursa foto: Adevărul Un nou domeniu schiabil se conturează în Prahova. Astfel, autorităţile din trei localităţi prahovene intenţionează să demareze…

    Stiri Brasov By Biz Brasov0

    Incendiul de la blocul din Rulmentul: 14 persoane au cerut sprijin de la Primărie pentru cazare. Poliția Locală asigură paza imobilului

    21 mai 2022

    14 persoane care locuiau în blocul din Rulmentul care a ars, ieri după-amiază, au solicitat sprijin pentru cazare de la…

    Social By Biz Brasov0

    De la anul ai putea să-ți vezi fișa fiscală pe telefon. Dacă va exista ANAF Mobil

    21 mai 2022

    Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că un proiect privind implementarea unei aplicaţii pentru contribuabili este în licitaţie. ANAF Mobil…

    Social By Biz Brasov0

    Ceferiști bețivi, depistați în toată țara, de Poliția Transporturi. În județul Brașov: un impiegat de mișcare și un revizor de cale, de la stația Cristian

    21 mai 2022

    În perioada 11 aprilie – 15 mai 2022, polițiștii de la Transporturi au acționat pentru creşterea gradului de siguranţă şi…

    Social By Biz Brasov0

    COVID: 21 de cazuri noi la Brașov și un total de 320 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    21 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 320 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 164…

    Social By Biz Brasov0

    Profesorii care dau meditații, îndemnați de șeful ANAF să-și facă PFA

    21 mai 2022

    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că nu vor fi controale în curând la profesorii…

    Social By Biz Brasov0

    Ce mai e pe străzile din oraș și județ: „ploaie” de bețivi și drogați la volan

    21 mai 2022

    8 șoferi care n-aveau ce căuta la volan au fost opriți în trafic de polițiștii brașoveni, vineri, pe tot parcursul…

    Social By Biz Brasov0

    Incidența COVID, în scădere: 0,51/1000 în județ și 0,75/1000 în municipiul Brașov

    21 mai 2022

    Rata de infectare cu SARS-CoV 2 continuă să scadă, astăzi, DSP anunțând , pentru județul Brașov, o valoare de 0,51/1000…

    Social By Biz Brasov0

    Vechiturile locatarilor de pe casa scării – „fitilul” care a întreținut incendiul în blocul din Rulmentul

    21 mai 2022

    4 apartamente făcute scrum, panică, zeci de oameni evacuați, alții care au primit îngrjiri medicale. Pe scurt, incendiul de la…

    Social By Biz Brasov0

    DAE de până la 69.467,57%. Directorul ANPC cere plafonarea dobânzilor/ DAE la credite

    21 mai 2022

    Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că sunt necesare măsuri legislative care să sprijine…

    Ultimele Știri Adăugate

    COVID: 10 cazuri noi la Brașov și un total de 192 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    Social 22 mai 2022

    Ministrul Educaţiei vrea table interactive în toate clasele din țară

    Social 22 mai 2022

    Variola maimuței: Întrebări și răspunsuri date de Ministerul Sănătății/ România nu are niciun caz înregistrat sau suspiciune de îmbolnăvire

    Social 22 mai 2022

    „Argumentul” pumnului: a închis discuția cu nevasta cu „tradiționala” bătaie românească, iar acum are dosar penal

    Social 22 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Dan la Angajații vor primi acces online în REVISAL, pentru a verifica dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea
    • Adytz la Blocurile de 10 etaje, cu acte cu acte de Sânpetru, dar cu strada în Brașov, la faza obținerii avizului de mediu
    • Junii Brasovului la Un spațiu verde împădurit de pe strada Cloșca a fost defrișat în totalitate, fiindcă „în acte” are o altă destinație: „Copaci mai bătrâni decât toți locuitorii Brașovului sunt tăiați și dați la o parte”
    • Adrian Ionescu la Tiberiu Roth, care a fost lider al evreilor din Brașov timp de trei decenii, s-a stins astăzi din viață. „În al optulea deceniu al vieții, am reluat călătoriile prin lume, care timp îndelungat mi-au fost interzise”
    Alte Știri Brașov

    Variola maimuței: Întrebări și răspunsuri date de Ministerul Sănătății/ România nu are niciun caz înregistrat sau suspiciune de îmbolnăvire

    22 mai 2022

    „Argumentul” pumnului: a închis discuția cu nevasta cu „tradiționala” bătaie românească, iar acum are dosar penal

    22 mai 2022

    Fosta vamă românească din Predeal, simbol al nepăsării noastre istorice. Clădirea inaugurată în 1883, de Regele Carol I, a ajuns o ruină

    22 mai 2022

    Incidența COVID: 0,48/1000 în județ și 0,70/1000 în municipiul Brașov

    22 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.