Sănătatea mintală este esențială pentru starea de bine generală, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în contextul unei crize sanitare care afectează fiecare aspect al vieții noastre. În Brașov, Asociația Academia de Bine a apărut tocmai din nevoia copiilor de a învăța abilități de reglare emoțională și mecanisme adaptative de reacție la stres și anxietate.
Brașoveanca Antonia Domokos este psiholog și lucrează și cu copiii cu tulburare din spectrul autist în Asociația Rază de Speranță din orașul de la poalele Tâmpei.
„Copiii din grupurile vulnerabile au mai multă nevoie de ajutor, astfel încât ne-am gândit că este important să extindem zona aceasta de intervenție psihoeducațională. Noi oferim ajutor copiilor și tinerilor proveniți din sistemul de protecție specială, copii și tineri cu tulburări emoționale, aflați în risc de excluziune și marginalizare, care au nevoie de servicii psihologice de specialitate”, povestește aceasta.
Programe bazate pe iubire, empatie și respect
Pentru a veni în sprijinul acestor copii, Asociația Academia de Bine a fost înființată în februarie 2021 în colaborare cu Asociația Rază de Speranță.
„Suntem o întreprindere socială recent înființată, care își propune derularea unor proiecte și programe din dorința de a da o șansă tuturor copiilor și adolescenților cu dificultăți de integrare școlară și socială. Programele pe care le derulăm sunt bazate pe iubire, empatie și respect, scopul principal al acestora fiind de a îmbunătăți abilitățile de viață independentă, nivelul de adaptare și dezvoltare al acestora, dar și facilitarea procesului de incluziune a copiilor în grădinițe, scoli, comunitate”, spune Antonia.
Chiar dacă Asociația Academia de Bine este înființată de puțin timp, aceasta se poate mândri cu o echipă de specialiști, formată din psihologi, consilieri și formatori.
„Din cei 3,8 milioane de copii din România, peste 730.000 ar suferi de o tulburare de sănătate mintală, potrivit estimărilor Salvați Copiii. Asociația noastră este prestator de servicii psihologice și educaționale în Brașov, dintre care amintim psihoterapia individuală și de grup, consilierea, atelierele de educație nonformală și cele recreative. În momentul de față desfășurăm programe psihoterapeutice, educaționale și recreaționale gratuite pentru 14 copii și tineri proveniți din grupuri vulnerabile, aflați în risc de excluziune și marginalizare”, susține Antonia.
Eșecul, o oportunitate de învățare
Oamenii încep să fie tot mai deschiși în legătură cu subiectul sănătății mintale, astfel încât din ce în ce mai mulți părinți sunt atenți la dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor lor.
„Părinții sunt preocupați de cum anume își pot modela stilul educational astfel încât să amprenteze într-o manieră pozitivă evoluția copilului și tranziția acestuia către viața de adult. Este important ca cei care sunt interesați de acest subiect să aibă acces la o informație compactă și corectă.
Echipa noastră oferă îndrumare și sprijin psihologic pentru părinți și copii, pentru a crește nivelul de autocunoaștere, conștientizare și asertivitate în dinamica din relație pentru a identifica soluții referitoare la modul în care pot gestiona trăirile intense sau conflictele. Este important ca un copil să simtă că poate face alegeri, că este în regulă să se simtă furios, frustrat sau dezamăgit uneori și să poată privi un eșec ca pe o oportunitate de învățare, fără vină sau rușine pentru emoțiile pe care le trăiește”, spune Antonia.
Așa cum copilul învață de la părinte, și cel mic este oglindă și mentor pentru părinții săi.
„Copiii sunt o punte către lumea interioară a oamenilor mari și au puterea de a dezvălui și de a vindeca aspecte din noi, de a modela și de a ne reconecta la sine. Este important să le dăm voie copiilor noștri să-și trăiască procesul de învățare și să experimenteze în felul lor unic, prin care explorează și cuceresc mediul înconjurător, prin care își trăiesc propriile experiențe, relații și alegeri. Astfel, se pot dezvolta și pot crește într-un mod autentic, liber și simțindu-se valorizați și securizați din punct de vedere emoțional”, adaugă Antonia.
Activități de promovare a sănătății mintale în școli
În contextul pandemiei de COVID-19 și a provocărilor cu care se confruntă atât părinții, cât și copiii, Asociația Academia de Bine și-a propus să deruleze un proiect axat pe sănătate și igienă mintală în școli.
„Mie mi-a fost greu să mă adaptez la schimbările care au apărut în această perioadă dificilă, având în vedere faptul că am instrumentele necesare și știu pașii pe care îi am de parcurs spre o stare de bine. Această perioadă ne-a amprentat pe toți atât la nivel emoțional, cât și social. Impactul cel mai mare a fost în rândul copiilor și adolescenților aflați într-o permanent căutare de conexiune și siguranță emoțională.
Perioada copilăriei este cea mai autentică și magică etapă din călătoria și evoluția noastră, iar ei mici sunt cei mai iscusiți și inventive creatori ai clipei prezente. Trăiesc și simt AICI și ACUM doar prin A FI PUR și SIMPLU, pentru că nu știu cum altfel. Experimentează cu intensitate provocări, cuceresc lumi, construiesc castele din visuri îndrăznețe, iar uneori ridică cetăți și ziduri de protecție indestructibile.
Noi, oamenii mari, suntem însoțitorii lor pe acest traseu uneori anevoios și plin de obstacole, alteori lin, curgător și plin de fascinație. Rolul nostru este să-i susținem în dorința lor de cunoaștere, liber și jucăuș, să fim călăuze spre resursele lor nelimitate, să le fim spațiu de siguranță și iubire”, afirmă Antonia.
Elevii învăța cum anume să își gestioneze emoțiile
Astfel a luat naștere proiectul CRESC (Conștientizare, Responsabilitate, Educație, Sănătate și Conexiune), care susține procesul sănătos de dezvoltare emoțională și cognitivă al copiilor.
„Studiile arată că nivelul stimei de sine a scăzut foarte mult la copii în perioada pandemică. Această descreștere provine și din lipsa interacțiunii sociale în cadrul instituțiilor școlare, dar și din existența unor tensiuni crescute în mediul familial. Astfel, începând din 27 septembrie 2021, timp de 5 luni, derulăm activități de promovare a sănătății mintale în patru școli din Brașov, Școala Gimnazială Nr. 9 Nicolae Orghidan, Școala Gimnazială Nr. 5, Colegiul Emil Racoviță și Colegiul Mircea Cristea”, spune Antonia.
În cadrul acestui proiect, Asociația Academia de Bine oferă suport, ghidare și strategii pentru prevenirea și gestionarea anxietății, depresiei și bullyingului în școli.
„Elevii au avut ocazia să învețe diverse modalități de reglare emoțională și mecanisme adaptative de a răspunde la stres. Totodată, ei au fost încurajați să realizeze activități recreative care să reducă anxietatea și au învățat tehnici adecvate de socializare și interacțiune”, adaugă Antonia.
Servicii psihoeducaționale gratuite
CRESC înseamnă servicii psihoeducaționale gratuite susținute de specialiști în sănătate mintală (psihologi, consiglieri și medic primar psihiatrie pediatrică) astfel:
- Workshopuri interactive la clasă
– Identificarea factorilor de stres și tipurilor de reacție la stres la nivel de corp, minte și comportamente;
– Informarea în legătură cu subiecte precum super puterile și neuroplasticitatea creierului;
– Exerciții de imaginație pentru a identifica mecanismele de reacție luptă sau fugi;
– Explorarea de noi strategii care să fie în beneficiul nostru atunci când trăim experiențe conflictuale în relație cu ceilalți, când suntem îngrijorați sau anxioși sau când este important să avem încredere în noi și în resursele noastre personale.
- Workshopuri online pentru părinți și cadre didactice
– Dezvoltarea relației și comunicării copil-adult;
– Ghidarea părinților și profesorilor spre a cultiva reziliență, stimă de sine și mecanisme de gestionare emoțională ale preadolescenților.
- Ateliere de dezvoltare personală
– Ghidarea copiilor astfel încât să își identifice și acceseze resursele personale;
– Dezvoltarea inteligenței și limbajului emoțional;
– Identificarea modalităților prin care fiecare copil este special, se schimbă și se dezvoltă;
– Creșterea nivelului de conștientizare de sine și crearea de strategii de success.
- Campanie online și broșuri pe tema sănătății mintale
„Ne-am propus să multiplicăm proiectul CRESC”
Brașoveanca este conștientă de faptul că gestionarea emoțiilor, atât ele pozitive, cât și negative, reprezintă o adevărată provocare pentru copii.
„Ne dorim să venim în ajutorul comunității brașovene, punându-ne amprenta într-un mod pozitiv. Vrem ca cei mici să aibă acces la specialiști în domeniul psihologiei și a sănătății mintale, oferind servicii de evaluare și intervenție pentru copii, psihoterapie individuală, grupuri suport, consiliere vocațională și ateliere de dezvoltare personală. Ne-am propus să multiplicăm proiectul CRESC și să ajungem în cât mai multe școli, pentru a veni în sprijinul copiilor și adolescenților”, încheie Antonia.