Primăria Brașov este prima din țară care are un cont oficial și asumat prin intermediul căruia comunică cu cetățenii și pe TikTok. Edilii comunicau deja cu brașovenii prin intermediul mass-media, al Facebook-ului sau al Instagramului, dar mesajele trebuiau să ajungă și la cei mai tineri, dar și să fie și mai concise și adaptate stilului actual de viață.
Prinde chiar și la vârsta a treia
Ideea de a crea un astfel de cont i-a venit lui Cosmin Albert, consilier al primarului Allen Coliban, cu care am stat de vorbă în ceea ce privește această inițiativă.
„Am plecat de la ideea că, până recent, instituțiile publice au comunicat cu cetățenii folosind un limbaj de lemn, sforăitor. Drept consecință, mesajele nu se rostogoleau prea departe și oamenii nu dădeau nici o ceapă degerată pe vorbele autorităților locale. Ne-am gândit că acolo unde sunt cetățenii trebuie să fim și noi, având 6 milioane de români pe TikTok, ar fi fost o greșeală să nu ne adresăm și lor. TikTok-ul este un fel de Facebook pentru telefon, unde ai clipuri interactive în loc de texte negru pe alb, un mediu propice pentru a crea un dialog cu cetățenii. Eram în autobuzul de Brașov-Râșnov și asistam la o discuție între două doamne de vârsta a treia, ele vorbind despre ce au mai văzut pe TikTok, evident că am rămas mască. Este clar că deja această platformă de socializare a devenit «mainstream». Categoria principală de brașoveni la care vrem să ajungem sunt tinerii, majoritatea neglijați de Primăriile din România. Vrem să le arătăm că administrația noastră este una cool, deschisă la schimbare și transparentă”, ne-a declarat Cosmin.
Acesta a adăugat faptul că TikTok-ul a început să prindă în pandemie, când cu toții eram închiși în case și căutam modalități pentru a face timpul să curgă. Acum, în România, sunt 6 milioane de utilizatori care stau pe TikTok, iar contul Primăriei Brașov are deja peste 20.000 de abonați.
Cel mai frumos oraș din România, acum și pe TikTok
Practic, existe două audiențe principale cărora edilii se adresează publicului prin intermediul TikTok: brașovenilor, cu ce face Primăria (ex. transport public, energie verde, bugetare participativă) și restul românilor, cărora le promovăm Brașovul din punct de vedere turistic (ex. Bradul de Crăciun, natură, arhitectură). „De asta și descrierea oficială a contului nostru este «Cel mai frumos oraș din România, acum și pe TikTok»”, a punctat administratorul contului.
Brașovul e primul și, deocamdată, singurul oraș din România care comunică în mod oficial cu cetățenii și prin intermediul acestei rețele. După ce pe contul Primăriei Brașov a apărut celebrul clip prin care municipalitatea răspundea Bucureștiului că noi măcar avem apă caldă, conturi neasumate de Primării au început să apară ca ciupercile după ploaie, de exemplut Primăria Constanța, Primăria Craiova, Primăria Iași – create de utilizatori din orașele respective, care și-ar dori să intre în dialog cu administrația locală de la ei. „Chiar dacă se vede că cetățenii își doresc ca orașele lor să apară pe TikTok, nu cred că vom vedea prea curând și alte conturi oficiale ale primăriilor deoarece oamenii care pot administra profesionist astfel de conturi pot fi numărați pe degete și nu există voință din partea autorităților locale. Eu promovez Brașovul pe TikTok deoarece m-am născut aici și îmi iubesc orașul. Avem cel mai frumos oraș din România și se întâmplă multe lucruri la noi, chiar avem ce promova”, a adăugat administratorul contului de TikTok al Primăriei Brașov.
TikTok-ul a convins chiar unele persoane să se mute la Brașov
Acesta a ținut să sublinieze faptul că toate informațiile publicate pe cont sunt 100% serioase, doar că sunt îmbrăcate într-un mod care să capteze atenția oamenilor, cu melodii la modă sau efecte video speciale. „Reacțiile din partea oamenilor sunt extrem de pozitive, avem milioane de vizionări și aproape 400.000 de like-uri organice, cu niciun ban plătit. La început, oamenii nemaivăzând un cont oficial al vreunui oraș pe TikTok, nu credeau că era contul real. Prin promovarea lucrurilor bune care se întâmplă la Brașov, am ajuns să fim un oraș de invidiat. Majoritatea comentariilor fiind în linia «mi-aș dori ca și unde stau eu să fie la fel», există oameni care ne spun că se vor muta la noi după ce ne văd videoclipurile”, a completat Cosmin.
Să faci un video viral, nu este atât de ușor pe cât pare. „Chiar dacă unele nu sunt cele mai sexy subiecte, tot facem clipuri despre ele, cu scopul de a transmite o informație de interes public. Îți ocupă destul de mult timp să șlefuiești clipuri captivante, să interacționezi cu cetățenii și să vii idei noi, așa că e imposibil să postăm despre tot, de asta am ales să mergem pe calitate, nu pe cantitate. Deja facem clipuri cu instituții din subordinea Primăriei, precum RATBV sau Poliția Locală, urmează să facem clipuri și cu cluburile noastre sportive sau Zoo Brașov. Se vorbește la televizor despre munca noastră, urmează și alte surprize și colaborări”, a precizat Cosmin.
Citește și:
De la un joc, la TikTok
Povestea pasiunii pentru TikTok a lui Cosmin are rădăcini mai adânci, el fiind de fapt absolvent al unui liceu de Teologie şi, în prezent, student la Științe Politice. „La 13 ani, când mi-am luat primul meu calculator mai fain din alocația strânsă, am început să fac comunicare publică fără să am habar. Mă jucam un joc românesc, eRepublik, un simulator mirror world. Îmi făcusem un ziar și îi luam în coarne pe toți ePoliticienii, folosind tactici noi la vremea respectivă, precum meme-uri. Fusesem numit eMinistru al Apărarii și, fiind plecat la mare cu părinții, ei mergeau la plajă și eu rămâneam la hotel pentru a apară eRomânia. Când am mai crescut, am lucrat și chiar coordonat campanii de publicitate cu cele mai bune rezultate, aruncând o privire, orice proiect la care am lucrat a fost nr. 1 în domeniul respectiv și am ridicat ștacheta. Din 2020, de când a bubuit și în România, lucrez la campanii de TikTok. Mă bucur că și acum, la Primărie, suntem nr.1 în România pe această nișă”, ne-a destăinuit Cosmin.
Competiția pe TikTok va fi dusă în continuare cu celelalte municipalități, chiar și cu conturile neasumate ale acestora. Ori nu le băgăm în seamă, ori ca în Judo, unde ai conceptul folosirii greutății adversarului împotriva sa, ne folosim de acele comentarii sau clipuri în avantajul nostru, pentru a genera conținut viral. Cam așa a fost în în cazul contului neasumat de Primăria Cluj-Napoca, care ne ataca pe faptul că nu avem nu știu ce, așa că, văzând deja circulând pe social media faptul că nu poți plăti online taxele în Cluj, pe site apărând doar un «Deschidem în 10 ianuarie, ora 8» scris în stilul unui copil care abia învață HTML-ul, i-am întepat puțin făcând o paralelă cu faptul că la noi poți plăti lejer taxele online. Totuși, sperăm să vedem și alte conturi oficiale ale orașelor pe TikTok, ar ieși niște parteneriate savuroase”, a menționat administratorul contului.
Un mesaj ce se face înțeles în câteva secunde
Dacă nu exista, TikTok-ul trebuia inventat, este de părere Cosmin. „Cultura umană este o cultură vizuală, nu degeaba avem scrijelituri în peșteri și hieroglife în piramide. O expresie vizuală este modalitatea cea mai ușoară prin care un om poate digera o informație instant. Iar, simțul vizual combinat cu simțul auditiv sunt un combo foarte puternic. Dacă pe Facebook poți scrie rânduri întregi fără ca cineva să prindă ideea, pe TikTok poți face ca mesajul tău să fie înțeles în câteva secunde”, a conchis Cosmin Albert.