Frédéric Lamy, CEO-ul reţelei de magazine de bricolaj Leroy Merlin România, estimează că piaţa locală de profil ar putea suporta încă circa 100 de unităţi noi în perioada următoare, în condiţiile unui apetit ridicat al românilor pentru materiale de construcţii şi renovare.
„Având la dispoziţie o piaţă mare, cred că în următorii zece ani, la nivelul întregii pieţe de bricolaj, ar putea apărea circa 100 de magazine noi în plus, inclusiv magazine de bricolaj cu suprafeţe mai mici în mediul urban”, crede executivul.
Managerul vede o oportunitate chiar şi în lipsa infrastructurii în anumite regiuni ale ţării, deoarece, spune el, aceasta face ca mulţi locuitori din oraşele mai mici să nu aibă nicio alternativă offline în ceea ce priveşte oferta produselor şi a brandurilor de bricolaj. Acolo ar putea fi deschise magazine noi. În prezent, magazine Leroy Merlin există în afara Capitalei în Suceava, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, dar şi în alte oraşe. Următoarea deschidere este programat să aibă loc la Braşov, unde Leroy Merlin va deschide al doilea său punct de vânzare.
„Vom continua şi în acest an să investim în dezvoltare şi să deschidem magazine fizice. După ce în 2021 am deschis magazinul nostru din Târgovişte, vom deschide un al doilea magazin în Braşov în 2022, acesta urmând să fie cea de-a 20-a unitate din reţeaua noastră locală”, mai spune Frédéric Lamy.
Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin, cu 19 magazine în România, a sărit pragul de 3 miliarde de lei (600 de milioane de euro) cifră de afaceri pe piaţa locală în 2021, ceea ce înseamnă o creştere de peste 38%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie. Profitul a fost şi el în creştere.
„Per ansamblu, trendul este unul ascendent, vânzările au continuat să crească, construcţiile merg înainte, clienţii noştri au investit şi în 2021 în casele lor, au proiecte de amenajare în dezvoltare, mai ales că mulţi au continuat să lucreze remote. De altfel, am înregistrat creşteri în fiecare din cei zece ani de când activăm pe piaţa din România.”
Retailerul de bricolaj originar din Franţa a intrat pe piaţa locală în urmă cu circa un deceniu, prin deschiderea unui magazin pe Şoseaua Chitilei din Bucureşti. Câţiva ani mai târziu, în 2014, Leroy Merlin a preluat reţeaua de 15 magazine BauMax, ca urmare a deciziei austriecilor de a vinde operaţiunile din România. Magazinele au fost trecute sub brandul Leroy Merlin, iar ulterior francezii au mai deschis unităţi pe piaţa locală.
Cel mai recent magazin Leroy Merlin a fost deschis la Târgovişte, în luna mai 2021, iar executivul spune că acest punct de desfacere şi-a atins obiectivele de business propuse pentru întregul an 2021 încă din primele şase luni de la deschidere.
„Pe termen mediu şi lung, ne dorim să accelerăm dezvoltarea pe piaţa locală şi să ne dublăm numărul de magazine, mergând nu doar către marile centre regionale, ci şi către oraşe mai mici, strategie prin care ne propunem să devenim lider în piaţa de DIY (do it yourself – engl.) în România.”
În 2022, Leroy Merlin are în plan să investească în consolidarea componentei online în business, prin soluţii de Supply Chain, optimizarea oţiunilor de transport şi a timpului de livrare, dar şi o consistenţă între online şi offline. Şi anul trecut s-au făcut investiţii în acest scop.
Trendul vânzărilor online a crescut atât de mult, spune Frédéric Lamy, încât au devenit foarte active şi oraşe în care Leroy Merlin nu este prezent cu un magazin fizic. Dezvoltarea accelerată a afacerii online a adus cu sine şi provocări legate de volumele de livrare, care au crescut destul de mult. În prezent, ponderea vânzărilor online este de circa 10% din totalul afacerilor Leroy Merlin România.