Paul Anghel, director general ANPC, a explicat luni seară ce soluţii au românii care au primit facturi uriaşe la energie şi gaze.
Întrebat care sunt competenţele şi care sunt limitele în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate acţiona în cazul facturilor uriaşe la energie şi gaze, acesta a spus că deja „noi avem situaţii concrete la Braşov. Am întâlnit un caz în care un furnizor de energie electrică a facturat majorat consumul anumitor cetăţeni braşoveni. În situaţia respectivă aplicăm sancţiuni contravenţionale din Ordonanţa 21 privind practicile comerciale de pe piaţa operatorilor economice şi aici mă refer la afectarea interesului economic al consumatorului prin aplicarea prevederilor Ordonanţei 118”.
Protecția Consumatorilor poate verifica modul de calcul
„Ceea ce poate face concret? Atunci când oferta sau factura pe care o primeşte nu concordă cu ceea ce a avut persoana în contract să trimită o sesizare către Protecţia Consumatorilor. Sigur că noi splituim competenţa cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care să şi ocupă de formele de contract existente astăzi pe piaţă. În aceste situaţii consumatorul trebuie să facă o sesizare mai întâi către operatorului economic respectiv furnizor să găsească o soluţionare amiabilă acolo. În cazul în care nu găseşte această soluţionare amiabilă nu trebuie să plătească trebuie să se îndrepte şi către ANPC. Specialiştii noştri vor verifica exact modul de calcul în conformitate cu prevederile actuale legale. În cazul în care modul de calcul nu este corect cu celeritate se vor restitui sumele, dacă acestea s-au plătit, dacă nu s-au plătit se va refactura clientului respectiv”, a explicat oficialul, la Antena 3.