
Lucrătorii dependenți (din sectoarele alimentate practic exclusiv din taxe, impozite și contribuții) reprezintă 14,1% din populația ocupată. La nivelul anului 2030, această pondere va crește față de anul de bază 2020 cu nu mai puțin de 24%.
„Acest ritm de creștere este de 3 ori mai mare decât creșterea globală a populației ocupate pentru acest interval (care este în jur de 8%). Cu alte cuvinte sectoarele alimentate practic exclusiv din taxe, impozite și contribuții, vor înregistra o creștere de ocupare de trei ori mai mare decât creșterea globală de ocupare de la nivelul întregii economii naționale. În aceste condiții, ori nivelul general al productivității muncii în sectorul concurențial va trebui să crească pentru a putea susține această creștere, ori va trebui ridicat simțitor nivelul taxelor și impozitelor”, arată un studiu coordonat de Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii și citat de HotNews.ro.
Alte concluzii ale studiului:
- Cererea de munca este concentrata in ramuri si sectoare care nu solicita o pregatire foarte ridicata. Cu toate acestea, oferta de munca s-a orientat catre cresterea nivelului educational, prin accesarea masiva a invatamantului superior. Cel mai mare numar de absolventi de invatamant superior este concentrat in sectoarele “non-concurentiale” ale economiei nationale; se remarca aici concentrarea excesiva a absolventilor de invatamant superior in administratia de stat si in invatamant, precum si in sanatate
- Reduceri ar trebui sa sufere si specializarile tehnice cu exceptia singulara a celor din electronica, comunicatii si IT; Reducerile cele mai semnificative ar trebui sa afecteze specizarile legate de sectorul industriei extractive;
- In cazul absolventilor de specializari teoretice, trebuie mentionat ca fie si in cazul in care am orienta totalitatea ofertei catre acoperirea cererii globale a sistemului de invatamant pe urmatoarea decada, tot ar trebui sa reducem numarul acestora cu 50% fata de nivelele actuale; Situatia este foarte ingrijoratoare in cazul invatamantului superior artistic unde reducerea ar trebui sa fie cu peste 90% fata de nivelul actual in varianta de prognoza prin care ajustam oferta la cerere!
- O situatie foarte buna este in sectorul specialitatilor medicale unde oferta este aproape 100% aliniata la cererea estimata a sectorului, desigur, daca excludem continuarea unui trend de migratie relativ masiva a acestei categorii de personal. Relativ bine ajustata la cerere este si oferta de absolventi cu studii superioare din profilul economic / administrarea afacerilor.
- Îmbatranirea generala a populatiei va fi insotita de o imbatranire progresiva a populatiei in varsta de munca, in care vor ajunge sa predomine grupele de peste 45 de ani; Numarul si proportia copiilor in total populatie (populatie sub 18 ani) va fi in continua scadere!
- La nivelul anului 2020 in exploatarea resurselor naturale lucreaza 28% din total populatie ocupata din care 10% in exploatarea resurselor de subsol si 90% in exploatarea resurselor solului. Din acest ultimi 90%, 90% lucreaza in agricultura si doar 10% in industria alimentara, deci in procesarea resurselor solului; In 2030, ponderea s-ar reduce catre 25% dar din acestia 88,3% ar continua sa lucreze in explotarea resurselor solului, din care 82% efectiv in agricultura si doar restul in prelucrarea produselor agricole. Castigul de productivitate ramane deci limitat!
- Sectoarele distributiei si cel al transporturilor concetreaza in prezent aproximativ o cincime din totalul populatiei ocupate. La nivelul anului 2030, aceste sectoare vor totaliza un sfert din total, devenind cel mai important generator de locuri de munca din economia romaneasca!