Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    Povestea Uzinei Tractorul, care producea în zilele sale de glorie un tractor la nouă minute. Comuniștii au construit un oraș în jurul său

    0
    De Biz Brasov pe 6 ianuarie 2022 Economie, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Tractorul IAR 22

    În anul 1946, România se afla în perioada de recuperare după război. Întreprinderea Aeronautică Brașov (IAR), care produsese până în 1945 peste 19 tipuri de avioane, inclusiv celebrul vânător IAR 80, era transformată într-o întreprindere de tractoare. Iar în data de 26 decembrie 1946 era produs primul tractor 100 % românesc, IAR 22.

    Uzina unde lucrau jumătate din locuitorii Brașovului

    Primul tractor românesc funcționa cu aer de căruță motorizată, cântărea 3,4 tone și era echipat cu un motor Diesel de 34 de cai putere care transporta o tracțiune de numai 1225 de kg forță, după cum se specifică în datele tehnice ale vremii. IAR 22, produs sub licență nemțească, își face ieșirea „victorioasă” în anul 1946 pe poarta fabricii, unde lucrau aproximativ 15.000 din cei 82.000 de locuitori ai Brașovului, adică jumătate din populația aptă de muncă de la acea vreme.

    Încă de la începuturi, uzina a primit o comandă de 5000 de bucăți din partea statului. Între timp, în România a fost abolită monarhia, iar regimul comunist a modificat ritmul și regulile, astfel încât, în aproximativ 2 ani, se produce tractorul cu numărul 1000, la începutul anul 1949. Urmează o perioadă de creștere a producției, rezervată producției interne, mai exact, lucrului pe ogoarele patriei. Uzina de tractoare se extinsese atât de rapid, încât numărul celor care trăiau în cartierul muncitoresc din jurul fabricii se ridica la peste 20 000 de lucrători.

    Citește și:

    Cresc puternic ratele la creditele în lei: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 4%

    Informare cu privire la proiectul „ÎNFIINȚARE PLANTAȚIE DE AFINE MONTANA”

    Analist economic: criza alimentară în România va însemna o criză a puterii de cumpărare. Vor fi produse pe rafturi, dar le vom putea admira doar

    După 2 decenii de muncă, a urmat și marele moment de glorie a fabricii, reprezentat de câștigarea, în anul 1965, a medaliei de aur la Târgul Internațional de la Leibniz, ce a însemnat o adevărată dominare a pieței externe de tractoare de către celebrul model românesc universal 650.

    În cele 4 decenii, România a produs și a exportat peste 70% din producția de tractoare, în peste 100 de țări. Exemplarul de succes românesc a ajuns aproape în toate colțurile lumii. Iar banii câștigați de uzina brașoveană au fost folosiți pentru plata datoriilor externe.

    primul tractor romanesc

    Comuniștii le-au construit cartiere

    U650 a fost un concept integral românesc. Chiar și astăzi, acest model este încă funcțional în România, deși unele dintre ele au o vechime de peste 25 de ani. Cererea de tractoare a explodat, astfel că la fiecare 9 minute pe poarta uzinei de la poalele Tâmpei ieșea câte un tractor ce-și urma destinația în lume. Comuniștii au construit cartiere de blocuri, policlinică, spital, stație de salvare, cantină și sală de spectacole pentru muncitori.

    În schimbul a 20.000 de tractoare, România primea petrol și bumbac

    Uzina ajunsese să producă un număr de 50.000 de tractoare, anual, în perioada anilor ’90. Mai mult de jumătate dintre ele sunt destinate exportului. Nimeni nu putea să își imagineze declinul ce se pregătea să urmeze. Lovitura vine din Iran, unde ajunge anual 40 % din producție. Afacerea considerată extrem de profitabilă fusese perfectată de Nicolae Ceaușescu și de șahul Mohammad Reza Pahlavi. În schimbul a 20.000 de tractoare, România primea petrol și bumbac.

    Democratizarea de după 1989 nu este însă pe placul statului persan și înțelegerea pică. În ciuda eforturilor, conducerea uzinei, care nu cunoaște rigorile economiei de piață, nu reușește să găsească alți clienți

    Fără a mai avea suportul statului pentru negocierea contractelor pentru fabrica, în doar șase ani producția scade de la 50.000 la 6.000 de tractoare. Deși lucrurile nu merg într-o direcție bună, guvernanții îi liniștesc pe angajați. Finanțează găurile fabricii și le promit găsirea unui investitor.

    O industrie îngropată

    uzina tractorul

    În anul 1999, nu există o piață de desfacere și nici nu se bucură de o implicare evidentă și serioasă a Ministerului Agriculturii pentru a plăti subvenționarea utilajelor agricole, 80% din cei aproximativ 10.500 de angajați care mai rezistaseră în fabrică după cei 10 ani de tranziție, sunt trimiși în șomaj. Totul pare că se duce de râpă, datoriile se ridică până la suma de 52 de milioane de dolari, într-o perioadă în care agricultura românească avea nevoie de tractoare ca de aer.  În anul 2002, se obține certificarea europeană și americană referitoare la emisiile poluante pentru tractoarele produse la UTB. Este perioada în care fabrica mai produce 4000 de tractoare.

    În anul 2004, Uzina de tractoare Brașov este la un pas de privatizare, doritorul fiind fabrica de tractoare Landini din Italia. A urmat apoi o negociere cu New Holland, cu indienii de la Mahindra&Mahindra, apoi cu Daewoo, dar toate fără succes. UTB bate recordul la privatizări eșuate : în 12 ani, șase încercări nereușite.

    În anul 2007 se pune capăt unei industrii vitale pentru România. Atunci, Uzina Tractorul a fost închisă. când mai avea doar 1.900 de angajați.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentCasele, mai greu de cumpărat în 2022: Cât de mult va crește rata lunară pentru un credit ipotecar de 225.000 lei, luat pe 30 de ani
    Următorul articol Incidența COVID continuă să crească: 0,85/1000 în județ și 1,10/1000 în municipiul Brașov
    Biz Brasov
    • Website

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Site-ul dedicat recensământului populației și locuitorilor a căzut timp de câteva ore din cauza suprasolicitării

    9 mai 2022

    Site-ul autorecenzare.insse.ro, dedicat Recensământului populației și locuințelor, a fost indisponibil luni, 9 mai, timp de câteva ore. La ora 16.50,…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    „Un ,«cer liniștit», fără război!”. O serie de brașoveni din categorii vulnerabile împreună cu refugiați ucraineni au participat astăzi la un Marș al Păcii

    9 mai 2022

    Astăzi, de Ziua Europei, Direcția de Asistență Socială a organizat Marșul Păcii, pentru a milita pentru pace, solidaritate, coeziune socială…

    Economie By Biz Brasov0

    Cresc puternic ratele la creditele în lei: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 4%

    9 mai 2022

    Banca Națională a României (BNR) este așteptată marți să crească dobânda de politică monetară, iar aceasta ar putea fi cea…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Au început înscrierile la „concursul profesorilor”. Candidații la titularizare au termen până în 17 mai să își depună dosarele

    9 mai 2022

    Candidații care participă la concursul național de Titularizare 2022 depun sau trimit dosarele în perioada 9-17 mai, potrivit calendarului oficial.…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Organizatorii de evenimente culturale pot aplica pentru finanțări nerambursabile. Ei au dispoziție 3 milioane de lei, iar termenul limită este 9 iunie

    9 mai 2022

    Primăria Municipiului Brașov a lansat astăzi, 9 mai, apelul de proiecte pentru finanțarea proiectelor culturale prin intermediul Ghidului de finanțare…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Cei mai buni jucători de scrabble din țară se întrec la Brașov în perioada 11 – 15 mai

    9 mai 2022

    Federația Română de Scrabble (FRSc), în colaborare cu C.S. Atlantis Brașov, organizează Campionatul Național de Scrabble Perechi și Campionatul Național…

    Social By Biz Brasov0

    VIDEO Mărturia unui veteran brașovean despre Al doilea război mondial: „A fost o bătălie grea contra nemților. Mai ușoară a fost spre ruși, decât contra nemților, rușii se predau mult mai repede”

    9 mai 2022

    Astăzi, 9 mai, în Piața Unirii, alături de veteranii de război, autoritățile brașovene, civile și militare, au marcat, printr-un ceremonial…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    FOTO Cum lucrează reparatorii de locomotive din Brașov: minuni cu bani puțini

    9 mai 2022

    Cu bani puțini și, uneori, chiar deloc, reparatorii de locomotive din Brașov fac adevărate minuni. Locomotivele vechi de decenii ale…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Marile magazine au încasat de Paște cu 51% mai mult decât în 2019 și cu 28% peste anul trecut

    9 mai 2022

    Magazinele din comerțul modern au avut anul acesta de Paște încasări cu 15% mai mari față de perioada similară a…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    750 de copii au paricipat la Ziua Porților Deschise a Filarmonicii Brașov. Cei mici s-au întâlnit cu artiștii, au asistat la experimente muzicale și au primit o ciocolată în formă de chitară

    9 mai 2022

    Filarmonica Brașov a împlinit onorabila vârstă de 144 de ani chiar pe 6 mai 2022. Cu această ocazie, instituția culturală…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Vouchere sociale: Jumătate din cei 3,1 miliarde de lei vor veni din fonduri bugetare. Nu se știe sursa banilor, când vor ajunge la beneficiari și nici în ce formă

    9 mai 2022

    Guvernul discută în ședința de luni un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru privind acordarea de vouchere sociale persoanelor vulnerabile…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Jocurile Olimpice ajung la Coresi, începând de vineri. Exponate unice din perioada anilor 1930-2021, dar și echipamente de antrenament semnate de megastaruri ale sportului românesc

    9 mai 2022

    În perioada 13-26 mai, în cadrul Coresi Shopping Resort, vizitatorii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin incursiunea…

    Economie By Biz Brasov0

    Informare cu privire la proiectul „ÎNFIINȚARE PLANTAȚIE DE AFINE MONTANA”

    9 mai 2022

    CULTIVARNIC SRL cu sediul in Oras Victoria, Bulevardul MIHAI EMINESCU, Bloc 4, Ap.5, Judet Brasov, persoana de contact, D-ra Flavia…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, primul document atestat scris în limba română, se întoarce acasă! Expoziția se inaugurează astăzi la Muzeul Județean de Istorie

    9 mai 2022

    Scrisoarea lui Neacșu se întoarce acasă! Expoziția „Povestea celor mai vechi document în limba română” este deschisă publicului larg și…

    Social By Ionuț Dincă0

    Compania Apa, lecții de utilizare a canalizării, într-o școală din Brașov, unde rețeaua se înfundă în fiecare lună

    9 mai 2022

    Compania Apa Brașov a lansat acum doi ani o campanie de conștientizare cu privire la problemele cauzate de aruncarea deșeurilor…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Vacanța de vară: cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Există însă și excepții semnificative

    9 mai 2022

    Pentru majoritatea elevilor, anul școlar 2021-2022 se va încheia peste o lună, însă pentru un număr semnificativ dintre ei –…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Rabla la electrocasnice va demara pe 17 iunie. Cei care şi-au creat cont de utilizator anul trecut trebuie să se înscrie din nou

    9 mai 2022

    Programul rabla pentru electrocasnice va rămâne pe structura anului 2021, a anunţat ministrul Mediului, Barna Tanczos. „Vom avea în derulare…

    Cultură By Bianca Ivașcu0

    Recitalul vocal-instrumental „În frumoasa lună mai…” și „Carmen” de G. Bizet, în această săptămână, la Opera Brașov

    9 mai 2022

    Vineri, 13 mai 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, vă invităm la al doilea eveniment din seria celor…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Brașovul este sub atenționare de Cod galben de ploi torențiale, intensificări ale vântului și izolat grindină până diseară

    9 mai 2022

    Luni, 9 mai, până la ora 21 în Transilvania, Maramureș și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Transportatorii acuză „jocuri de culise” în domeniul asigurărilor: „autoritățile veghează la interesele marilor companii, nu ale cetățenilor”

    9 mai 2022

    Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Guvernului să introducă în Ordonanţa de urgenţă pregătită măsuri care…

    Ultimele Știri Adăugate

    Site-ul dedicat recensământului populației și locuitorilor a căzut timp de câteva ore din cauza suprasolicitării

    Stiri Brasov 9 mai 2022

    „Un ,«cer liniștit», fără război!”. O serie de brașoveni din categorii vulnerabile împreună cu refugiați ucraineni au participat astăzi la un Marș al Păcii

    Stiri Brasov 9 mai 2022

    Cresc puternic ratele la creditele în lei: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 4%

    Economie 9 mai 2022

    Au început înscrierile la „concursul profesorilor”. Candidații la titularizare au termen până în 17 mai să își depună dosarele

    Social 9 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Benedek la Biserica Sf. Bartolomeu, cel mai vechi monument istoric din Brașov. A rezistat invaziilor turceşti şi mongole, dar şi marelui incendiu din 1689
    • Nicolai Barbulescu la Reabilitarea trecerilor la nivel cu calea ferată de pe raza CFR Brașov, planificată de mai bine de doi ani, va trebui să aștepte până la toamnă, pentru ca Guvernul să își dea „girul” pe documentații
    • Nicolai Barbulescu la Medicamentele ieftine, extrem de folosite, au fost scoase de pe piață și înlocuite cu unele la prețuri uriașe. 94 de comprimate au dispărut din România doar în acest an
    • Aa la Din iunie, dispar toate chioșcurile din Centrul Istoric, fie ele de ziare, flori sau „căruțele” unde se comercializau băuturi și alimente. Care este de fapt motivul
    Alte Știri Brașov

    Cresc puternic ratele la creditele în lei: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 4%

    9 mai 2022

    Au început înscrierile la „concursul profesorilor”. Candidații la titularizare au termen până în 17 mai să își depună dosarele

    9 mai 2022

    FOTO Organizatorii de evenimente culturale pot aplica pentru finanțări nerambursabile. Ei au dispoziție 3 milioane de lei, iar termenul limită este 9 iunie

    9 mai 2022

    Cei mai buni jucători de scrabble din țară se întrec la Brașov în perioada 11 – 15 mai

    9 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.