
Industria HoReCa a trecut prin şocul pandemiei de Covid-19, ceea ce a însemnat, în final, un câştig, întrucât aceasta a reuşit să fie mai puternică, a învăţat să se adapteze mai uşor oricărui context dificil şi să fie mai antrenată la eşec, consideră Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill.
Dragoş Petrescu menţionează că, pe finalul lui 2021, a fost deschis al doilea restaurant Pescăruş, în Mall Băneasa şi primul restaurant în sistem de franciză Maison de Crepes, tot în Băneasa, în exterior.
Maison de Crepes, explică acesta, este o franciză perfectă, cu un nivel mic de investiţie, cu un meniu mai simplu şi mai uşor de urmărit, care are o şansă mare de expansiune. Antreprenorul susţine că a semnat deja şapte francize anul trecut, iar pentru 2022 are planificate alte 20 la nivel naţional.
Dragoş Petrescu este de părere că încă există loc în piaţă pentru dezvoltare. Mai mult, el menţionează că grupul City Grill este în plină planificare pentru deschiderea unui nou restaurant în Braşov.
„Mai avem încă două restaurante noi de deschis în 2022 şi cel puţin cinci centre noi de livrare, astfel încât să ridicăm numărul lor de la 8 la 13.”
Printre zonele din Bucureşti care au un potenţial mare de dezvoltare pentru industria ospitalităţii se numără Calea Victoriei, zona Ateneului Român şi zona Unirii, pe malul Dâmboviţei. În plus, consideră el, inclusiv cartierele prind viaţă şi întreaga industrie a punctat o transformare şi s-a adaptat la pandemie.
Dragoş Petrescu mai spune că inflaţia se simte oriunde în Europa, întrucât la orice restaurant o masă este cu 20-30% mai scumpă în momentul de faţă.
Cea mai importantă creştere de preţ, clarifică el, nu vine din creşterile costurilor cu energia, aşa cum se aştepta toată lumea, ci din cauza forţei de muncă.
„Criza forţei de muncă vine, în primul rând, din cauza temerilor. Oamenii se tem să revină în industrie pentru că există o lipsă de predictibilitate. Lipsa de personal va fi compensată de muncitorii extracomunitari, ceea ce este bine. Noi vom avea, în 2022, circa 70.000 de extracomunitari care vor intra în ţară”, a spus acesta.
Extracomunitari care vor să lucreze în România există, nevoia există, dar sistemul trebuie îmbunătăţit, crede fondatorul City Grill. El susţine că dacă înainte dura între trei şi 12 luni să aduci un nepalez în România, acum durează între nouă şi 12 luni, pentru că întreg aparatul birocratic este gândit doar pentru 5.000 de oameni.
În prezent, în cadrul echipei City Grill, care numără 1.000 de persoane, sunt aproximativ 150 de angajaţi extracomunitari, care vin din 12 ţări.