
Consiliul Județean Brașov a semnat astăzi contractul pentru furnizarea echipamentelor aferente serviciilor de navigație aeriană. Costul total pentru aceste servicii de furnizare și instalare a acestor echipamente specifice desfășurării activității aeroportuare era estimat la suma de 60.175.091,40 lei fără TVA, respectiv 71.608.358,76 lei cu TVA, iar singurul ofertant, care a fost declarat câștigător, a fost asocierea formată din 9 firme al cărei lider este UTI Construction and Facility Management.
Contractul are o durată de 14 luni, fiind inclusă și perioada de proiectare, însă președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a precizat că există posibilitatea de finalizare înainte de termen. Astfel, acesta a precizat că este foarte posibil ca primul zbor de pe aeroportul de la Ghimbav să aibă loc la finalul lui 2022, garanția fiind oferită și de către reprezentanții UTI Construction and Facility Management.
Adrian Veștea a explicat faptul că procedurile pentru instalarea acestor echipamente, indispensabile pentru desfășurarea activităților aeroportuare, au demarat încă din iulie 2019, cu studiul de fezabilitate aferent. La prima procedură nu au fost ofertanți, iar cea de-a doua, a fost sortită eșecului. Abia în august 2020, la cea de-a treia procedură, s-a găsit un ofertant care să se și țină de treabă, iar în mai 2021, ROMATSA și-a dat girul pe varianta optimă pentru aceste servicii de navigație aeriană, care presupun operarea prin intermediul unui turn de control virtual, care este la aeroportul din Arad. Pa baza acestui scenariu, în iunie s-a organizat licitația efectivă pentru furnizarea de echipamente, iar analiza tehnică și financiară a fost definitivată recent, astăzi fiind semnat și contractul.
Prin acest contract se va construi clădirea de contingenţă şi vor fi achiziţionate toate echipamentele necesare serviciului de navigaţie aeriană. Tot câştigătorul acestei licitaţii va trebui să pregătească şi specialiştii care vor lucra în incinta aeroportului internaţional Braşov.