Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz Brasov Biz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz Brasov Biz Brasov

    76 de ani de când o echipă condusă de inginerul Petre Carp de la IAR Brașov a produs primul automobil românesc. Ajungea și la 120 km/h

    4
    De Biz Brasov pe 29 decembrie 2021 Stiri Brasov, Economie
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Primul automobil 100% romanesc a aparut la Resita, in anul 1945, in fabricile celebrului industrias si inginer roman, Nicolae Malaxa. Proiectul a fost facut de un grup de ingineri si tehnicieni de la uzinele A.S.A.M. si Malaxa din Bucuresti si IAR din Brasov, condusi de inginerul brasovean Petre Carp. Automobilul se numea Malaxa 1C, avea un motor in trei cilindri in stea, cu racire fortata cu aer, capabil sa dezvolte 30 de cai putere si o viteza maxima de 120 km pe ora. 

    Designul era considerat elegant si aerodinamic pentru acea vreme, portabajul se gasea in partea din fata a masinii, iar consumul era de 10 litri de benzina la fiecare 100 de km parcursi. In perioada 1945-1947, s-au produs aproximativ 800 de masini romanesti, dar productia a fost stopata cand ocupantii rusii au hotarat sa mute mare parte din linia de asamblare in URSS. Legenda spune ca liderul comunist Leonid Brejnev a ramas impresionat de calitatile automobilului Malaxa, in timpul unui drum Bucuresti –  Sofia, si a cerut mutarea uzinei din Resita la Podgorye, in Urali.

    CINE A FOST NICOLAE MALAXA, MILIARDARUL CARE A COMANDAT CONSTRUCTIA MASINII

    Nascut la Husi, in decembrie 1884, Nicolae Malaxa era copilul unui bogat negustor aroman cu origini grecesti si al fiicei unui dregator local. Pasionat de tehnica, el a urmat cursurile Politehnicii din Karlsruhe (Germania), iar in 1921, la marginea Bucurestiului, a infiintat un atelier de reparatii material rulant, unde erau reparate locomotive si vagoane. Conectat la lumea politica, Malaxa a devenit unul dintre beneficiarii principali ai decretelor guvernamentale prin care se dorea sprijinirea industriei romanesti si, in 1927, a primit o comanda cu plata in avans pentru constructia primelor locomotive romanesti. Pana in 1939, fabrica sa a crescut in marime, ajungand una dintre cele mai mari din Europa, si producea 93 de locomotive pe an. Grupul sau industrial cuprindea Uzinele Malaxa (fosta “23 August”, actuala “Faur”), fabrica de tevi de otel fara sudura (actuala Uzina “Republica”), Uzinele Tohani – Zarnesti si Magazinele Unite de Fierarie din Galati, industriasul avand pachete de actiuni importante si la Astra Arad, Uzinele si Domeniile de Fier Resita, IOR Bucuresti sau Unio Satu Mare. 

    In 1948, regimul comunist i-a nationalizat toate companiile si, in acelasi an, el a emigrat in SUA, unde isi transferase deja o buna parte a averii. Industriasul roman a murit in 1965 in New Jersey. Unul dintre oamenii care au ajutat la modernizarea tarii, un filantrop si un sustinator al cercetarii stiintifice si al artelor, Malaxa a fost considerat si un afacerist fara scrupule, un apropiat al tuturor formatiunilor politice, finantand de la regimul lui Carol al II-lea si partidele istorice pana la Garda de Fier si Partidul Comunist. La un moment dat, 96% din productia fabricilor sale era achizitionata de catre statul roman, de obicei cu plata in avans. Averea sa nu a fost niciodata cuantificata, dar se crede ca a fost unul dintre miliardarii perioadei interbelice, alaturi de Max Auschnitt, Jean Mihail, Aristide Blank si Dumitru Mociornita. Urmasii lui Malaxa au primit despagubiri de peste 300 milioane de dolari pentru proprietatile confiscate de regimul comunist.  

    Citește și:

    Premierul Ciucă susține că, deocamdată, nu se ia în calcul impozitul progresiv, ci se lucrează la măsuri de optimizare fiscală

    Peste 2.300 de joburi disponibile la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Doar 104 sunt pentru persoanele cu studii superioare

    Cheltuieli și soluții financiare pentru brașoveni în sezonul cald

    PRIMUL AUTOMOBIL CONSTRUIT PE TERITORIUL ROMANIEI, LA ARAD 

    Din punct de vedere geografic, primul automobil construit pe teritoriul tarii noastre a fost construit la Arad, in fabrica Marta (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad), in 1909. Societatea era o sucursala a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei din Le Havre. In fabrica aradeana se fabricau motoare pentru utilaje feroviare, autobuze cu si fara etaj, camioane de 3 si 5 tone si, din 1910, autoturisme in mai multe forme de caroserie. Acestea se numeau “Marta” si aveau motoare cu 4 cilindri (20CP, 30CP si 40CP). S-au fabricat 150 de automobile, pana in 1912, cand compania-mama a dat faliment si locatia a fost preluata de Austro Daimler, care a construit masini si camioane sub licenta. Dupa 1918 si alipirea regiunii Crisana la Romania, MARTA si Fabrica de Vagoane Weitzer au fost unite in Societatea Astra Arad, care producea autoturisme, camioane si stropitoare. Ulterior, aici s-au produs avioane si utilajele, dar, in 1926, s-a mutat la Brasov, unde s-a infiintat Intreprinderea Aeronautica Romana (IAR).

    PRIMUL AUTOMOBIL CONSTRUIT DE UN ROMAN, IN 1880!

    Primul automobil construit de un inginer de origine romana este considerata masina cu aburi a lui Dumitru Vasescu, finalizata in 1880. Acesta a studiat la Ecole Central din Paris si si-a instalat un atelier pe strada Michelet. El ar fi reusit sa finalizeze un automobil cu abur in 1880, care a devenit o curiozitate a acelor vremuri pe strazile pariziene. Masina era compusa dintr‑o caldare multitubulara cu tevile de legatura, robinetii si manometrele de presiune astfel dispuse, incat sa poata fi manevrate cu usurinta. Drept combustibil erau folositi carbunii, iar rotile din spate erau confectionate din jante metalice cu spite de otel, cu anvelope de cauciuc plin. Rotile din fata aveau anvelope cu dimensiuni mai mici si erau facute din metal. Automobilul lui Dimitrie Vasescu era prevazut cu doua sisteme de franare independente. Rezervorul de apa era situat sub scaunul conducatorului, iar volanul de directie se afla in partea dreapta a masinii. Dupa terminarea studiilor la Paris, Vasescu s-a intors in tara, in 1906, aducand cu el si automobilul cu abur, cu care a circulat prin Bucuresti. Masina a fost expusa la Scoala de Poduri si Sosele din Capitala, unde acesta a lucrat ca profesor. De asemenea, primul vehicul inmatriculat in Romania a fost un model FN Herstal, in anul 1900, produs de Fabrique Nationale d’Armes de Guerre, din provincia belgiana Liege.

    CE ALTE MARCI S-AU MAI PRODUS IN ROMANIA

    Ulterior, in Romania s-au mai produs automobile, camioane si autobuze la uzinele: IAR / UTB / Tractorul (tractoare, masini agricole / Brasov / 1946), MTD / Uzinele Vulcan (autobuze / Bucuresti / 1955), TV / Autobuzul / ROCAR (autobuze, troleibuze, autoutilitare / Bucuresti / 1956), ARO (SUV, furgonete / Campulung-Muscel / 1957), Uzina Mecanica Marsa (camioane militare, basculante / Marsa / 1959), Steagul Rosu / Roman (camioane, autobuze / Brasov / 1960), Dacia (autoturisme, de la Dacia 1100 la Dacia Duster / Mioveni / 1968), TAB (blindate, tancuri, camioane, autotunuri / Automecanica Moreni / 1970), Oltcit (autoturisme, in parteneriat cu Citroen / Craiova / 1981), Intreprinderea de Autoturisme Timisoara (Dacia Lastun / Timisoara / 1989), Compania Industriala Grivita (autobuze Grivbus / Bucuresti / 1993), Astra Bus (autobuze / Arad / 1996), Daewoo (autoturisme, in parteneriat cu Daewoo Motors / Craiova / 1998), Ford (autoturisme / Craiova / 2008) si BMC Truck & Bus (autobuze / Ciorogarla / 2014).   

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentSchimbările regulilor rutiere din 2021: Amenzi pentru „trotinetiști”. Șoferii își pot afla istoricul sancțiunilor primite
    Următorul articol Experți în sănătate: Începe valul 5 în România. În februarie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi, iar copiii vor fi mai vulnerabili
    Biz Brasov
    • Website

    Vezi 4 Comentariile

    4 comentarii

    1. Oltean Viorel pe 9 februarie 2021 9:38 AM

      Autoturismele Marta fabricate la Arad sunt prea vechi ? Sau de ce nu le-ați mențăonat ?

      Răspunde
    2. iulian gheorghe pe 9 februarie 2021 10:26 AM

      Bna ziua, LA CAMPULUNG s-a produs și IMS sau M460 fiind SINGURA licență vândută de statul roman Emiratelor Arabe, bani cu care s-a cumpărat licența Renault de la Pitești!!!!

      Răspunde
    3. ION IONESCU pe 9 februarie 2021 11:11 AM

      Am avu și avem oameni de valoare, dar numai în politică s-au cuibărit borfașii și interlopii !

      Răspunde
    4. IUGA NIC. pe 9 februarie 2021 1:22 PM

      Tractoarele numite UTOS [Uzina de Tractoare Orasul Stalin, cum se numea in anii 45-55-60 Brasovul a produs tractoare care si prin inceputul anilor 70 erau inca in camp.

      Răspunde

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Sănătate By Bianca Ivașcu0

    COVID: 22 de cazuri noi la Brașov și un total de 484 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    20 mai 2022

    În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 484 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2…

    Economie By Ionuț Dincă0

    Premierul Ciucă susține că, deocamdată, nu se ia în calcul impozitul progresiv, ci se lucrează la măsuri de optimizare fiscală

    20 mai 2022

    Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că, deocamdată, nu se discută despre impozitul progresiv, el afirmând…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    Peste 2.300 de joburi disponibile la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Doar 104 sunt pentru persoanele cu studii superioare

    20 mai 2022

    Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov organizeaza Bursa Generală a Locurilor de Muncă pe 20 mai, la Sediul…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    România, prima din UE la evaziune fiscală. De luna viitoare, angajatorii care nu plătesc contribuțiile la stat riscă închisoare

    20 mai 2022

    România este pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziune fiscală! Dar de luna viitoare, angajatorii care nu plătesc contribuţiile…

    Economie By Biz Brasov0

    Cheltuieli și soluții financiare pentru brașoveni în sezonul cald

    20 mai 2022

    Problema economisirii banilor afectează mulți oameni. Câștiguri mici la locul de muncă sau perspectiva unor achiziții mai serioase înseamnă că…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Primăria Brașov pune la bătaie 6 milioane de lei pentru dezvoltarea sportului de masă și susținerea sportului de performanță

    20 mai 2022

    Primăria Municipiului Brașov a lansat astăzi, 20 mai, apelul de proiecte pentru finanțarea proiectelor sportive prin intermediul Ghidului de finanțare…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    „Arlechino Caravana Poveștilor”, șapte zile de spectacole la Brașov. Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii va avea loc în perioada 30 mai – 05 iunie

    20 mai 2022

    Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii – ARLECHINO CARAVANA POVEȘTILOR- ediția a VII-a va avea loc la Teatrul pentru Copii…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Un tânăr violator, prins la Codlea. Își va petrece următorii 5 ani și 6 luni în penitenciar

    20 mai 2022

    La data de 19 mai 2022, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Codlea au pus în executare un mandat de executare…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Doi bărbați au furat mai multe bunuri din interiorul unei societăți din Brașov. Au creat un prejudiciu de 2.500 lei

    20 mai 2022

    Polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “furt”.…

    Social By Bianca Ivașcu0

    Caravana Blood Network ajunge pe bulevardul Republicii în acest weekend. Bilete gratuite la Untold sau Neversea pentru brașovenii care donează sânge

    20 mai 2022

    Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    După oficializarea de acum trei ani, Regia Aeroportul nu este încă funcțională. Va trece printr-o nouă etapă birocratică pentru a deveni operațională

    20 mai 2022

    În aprilie 2019, Consiliul Județean Brașov a înființat Regia Autonomă Aeroportul, care avea drept scop certificarea acestui aeroport și care…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    STUDIU 70% dintre angajați trăiesc mai intens atunci când sunt împliniți la job și în activitatea profesională. Motivele care influențează nivelul de satisfacție

    20 mai 2022

    Provocările din ultimul timp au schimbat prioritățile tuturor, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Anul 2022 a…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Incidența COVID scade din nou: 0,53/1000 în județ și 0,78/1000 în municipiul Brașov

    20 mai 2022

    În conformitate cu datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică Brașov, după o zi de creștere incidența COVID scade…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    După valul de scumpiri, una din trei mașini circulă fără RCA. Ce faci în cazul în care ești lovit de un autovehicul neasigurat

    20 mai 2022

    Una din trei mașini din România nu are poliță RCA, spun statisticile Autorității de Supraveghere Financiară. Mulți au renunțat la…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    De duminică, începe „Litoralul pentru toți”. Tarife cu până la 70% mai mici față de cele din vârf de sezon

    20 mai 2022

    Programul social “Litoralul pentru toţi”, ajuns la ediţia cu numărul 40, începe duminică, dată de la care turiştii se pot…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Traficul a fost deblocat pe DN 13, în Feldioara, după două ore

    20 mai 2022

    Trafciul a fost deblocat pe DN13 în Feldioara, a anunțat agentul principal de poliție, Nadia Olaru, purtător de cuvânt al…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Un bărbat a murit în urma accidentului de pe DN13 produs între un autoturism și o autoutilitară. Traficul la Feldioara este încă blocat

    20 mai 2022

    „Accident rutier DN 13, între localitatile Rotbav si Feldioara, între un autoturism si o autoutilitară. În urma accidentului conducatorul autoturismului…

    Economie By Biz Brasov0

    Germanii de la Sennheiser au anunțat că investesc cinci milioane de euro în fabrica de la Ghimbav și că își vor dubla numărul de angajați

    20 mai 2022

    Germanii de la Sennheiser au anunțat săptămâna trecută că doresc să extindă fabrica pe care o dețin la Ghimbav de…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Traficul este blocat pe DN13, în Feldioara, din cauza unui accident rutier. Sunt implicate două autovehicule

    20 mai 2022

    „Apel 112 – Accident rutier pe DN13, pe raza localității Feldioara din județul Brașov, coliziune între două autovehicule. Traficul este…

    Social By Biz Brasov0

    Ce înseamnă Caravana Educațională PSD: În curtea Liceului Nicolae Titulescu a fost plasat un autocar cu însemnele partidului, iar o clasă și-a ținut ora de matematică în el/ Directoarea riscă o mustrare pentru că s-a „tras” în poze cu subprefectul și o consilieră PSD

    20 mai 2022

    Inspectoratul Județean Școlar Brașov este în faƶa de „strângere de date” în ceea ce privește așa-zisa caravană educațională pornită de…

    Ultimele Știri Adăugate

    COVID: 22 de cazuri noi la Brașov și un total de 484 de infectări la nivel național, în ultimele 24 de ore

    Sănătate 20 mai 2022

    Premierul Ciucă susține că, deocamdată, nu se ia în calcul impozitul progresiv, ci se lucrează la măsuri de optimizare fiscală

    Economie 20 mai 2022

    Peste 2.300 de joburi disponibile la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Doar 104 sunt pentru persoanele cu studii superioare

    Economie 20 mai 2022

    România, prima din UE la evaziune fiscală. De luna viitoare, angajatorii care nu plătesc contribuțiile la stat riscă închisoare

    Social 20 mai 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Adrian Ionescu la Tiberiu Roth, care a fost lider al evreilor din Brașov timp de trei decenii, s-a stins astăzi din viață. „În al optulea deceniu al vieții, am reluat călătoriile prin lume, care timp îndelungat mi-au fost interzise”
    • Andrei la Din vară, un nou program „rabla”: 3.000 de lei pentru o mașină, fără obligația de a-ți lua una nouă, dar vor crește impozitele pentru autovehiculele vechi
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    • Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați de organizații din Ungaria pentru ”eroism” « CER SI PAMANT ROMANESC la Cei doi secui condamnați în urmă cu trei ani pentru terorism au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov
    Alte Știri Brașov

    Peste 2.300 de joburi disponibile la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Doar 104 sunt pentru persoanele cu studii superioare

    20 mai 2022

    România, prima din UE la evaziune fiscală. De luna viitoare, angajatorii care nu plătesc contribuțiile la stat riscă închisoare

    20 mai 2022

    Cheltuieli și soluții financiare pentru brașoveni în sezonul cald

    20 mai 2022

    Primăria Brașov pune la bătaie 6 milioane de lei pentru dezvoltarea sportului de masă și susținerea sportului de performanță

    20 mai 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Servicii BizBrasov
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.