Cina era singura masă pe care o mâncau romanii, chiar dacă era nu avea în fiecare zi aceeași oră. În Marea Britanie, perioada de glorie a cinei a fost în Evul Mediu. Era cunoscut sub numele de „cena”, latină pentru cină. Aristocrația mâncat dineuri formale, scandalos de fastuoase, dar în mijlocul zilei. În ciuda reputației lor de adunări indisciplinate, ei erau de fapt foarte sofisticați, cu maniere stricte la masă. Pe măsură ce iluminarea artificială s-a răspândit, cina a început să fie mâncată din ce în ce mai târziu în cursul zilei.
Tiparele de alimentație ale claselor mijlocii și inferioare au fost, de asemenea, definite de programul de lucru. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, majoritatea oamenilor mâncau trei mese pe zi în orașe, spre deosebire de aristrocrați care preferau una, maximum două. Sfânta cină de familie cu care suntem atât de familiarizați a devenit accesibilă tuturor în glorioasa cheltuială a consumatorului din anii 1950. Importul în Europa a unor produse americane a răspândit și diversificat cina în statele dezvoltate. Se spune că spiritul cinei în familie a cunoscut o decădere dramatică odată cu apariția cuptoarelor cu microunde.
La fel ca în cazul micului dejun și prânzul diferă, evident, de la o cultură la alta. În zilele noastre influențele gastronomice au devenit atât de prezente încât oamenii aleg să consume la masa din mijlocul zilei produse așa numite „universale” de la burgeri și pizza la paste și preparate cu specific asiatic.
Masa de prânz la Brașov
Pentru că ne aflăm într-o zonă care în istorie a fost de multe ori un punct de întâlnire al comercianților occidentali și orientali, țara noastră a înglobat ca „dish” național mai multe reintepretări culinare din cultura vecinilor sau a vizitatorilor. Și la Brașov diversitatea este una solidă.
Amasi
Pentru că am vorbit despre influențe, restaurantul Amasi vă propune o experiență culinară unică, bazată în special pe ierburi aromate, condimente deosebite, dar și pe prospețimea ingredientelor, in mare parte naturiste care se conformează perfect în tradiția și bucataria libaneză.
Aproape de centrul orașului, pe strada Mihai Viteazul 1.
Sub Tâmpa
Sub Tâmpa aduce un concept unic în România: gastronomia transilvăneană neo-tradițională. Culese cu migală din cărți și manuscrise din timpuri îndepărtate, rețetele tradiționale românești sunt reinterpretate cu măiestrie.
În plus, localul este amplasat, ați ghicit, fix sub Tâmpa, ceea ce oferă o experiență pitorească. Perfect pentru orice tip de întâlnire.
Citește articolul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!