Studenții Universității Transilvania din Brașov au creat un robot care, cu ajutorul luminii ultraviolete, dezinfectează de unul singurul sălile de curs și laboratoarele din instituție. Acesta acționează în timpul nopții, atunci când nicio persoană nu este expusă radiației.
RoboCovCleaner este doar unul dintre cele zece proiecte selectate în cadrul competiției „Fii în centru”, cu scopul de a aduce plus valoare Universității Transilvania din Brașov. Cercetarea pentru acest proiect științific a durat un an, iar toate componentele robotului au costat nu mai puțin de 4.000 de euro. El este compus din cameră pentru detecția oamenilor, senzor lidar pentru scanarea camerei, senzor de distanță și lămpi UV.
Din echipa RoboCovCleaner fac parte:
- Dragoș Vasile Bratu – Doctorand/ Domeniu doctorat: Calculatoare și Tehnologia Informației;
- Ana-Maria Andrei – Masterand/ Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Automatică și Tehnologia Informației;
- Maria-Alexandra Zolya – Masterand/ Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Automatică și Tehnologia Informației.
Robotul are două sisteme de protecție pentru detectarea oamenilor
Cu ajutorul senzorilor atașați, robotul urmărește marcajele speciale pentru a realiza dezinfecția pe un traseu predefinit. Foarte important de menționat este si faptul că prezența unei persoane în timpul procesului de dezinfecție este interzisă, așadar robotul a fost asigurat cu două sisteme de protecție pentru detectarea oamenilor după cum urmează:
- Inteligența Artificială integrată pe camera robotului;
- Senzorii PIR amplasați la nivelul superior.
Ambele sisteme declanșate opresc de urgentă lampile UV ale robotului pentru sigurața celor din jur. Robotul poate fi controlat de la distanță, dar își poate face treaba și singur. În prezent, se află în corpul V, unde dezinfectează încăperile cu ajutorul lămpilor UV.
„30 de secunde s-a dovedit că este eficient să omoare coronavirusul. Noi am plecat de la o idee: Ne dorim să ne întoarcem cum eram înainte de pandemie, să fim faţă în faţă, să înteracţionăm”, a spus Dragoș Bratu, doctorand al Universității Transilvania din Brașov, potrivit observatornews.ro.
În total, pentru cele zece proiecte, cheltuielile de achiziție s-au ridicat la aproape 350.000 de euro. Pe lângă acestea, o parte din bani au fost destinați și burselor pe care studenții le-au primit, ca recompensă pentru munca depusă. Bursele au reprezentat maximum 30% din valoarea totală a proiectului, astfel că o bursă a ajuns chiar și la 8.000 de euro pentru un student. În total, peste 220.000 de euro au fost alocați pentru recompensarea studenților. Peste 60 de studenți au fost implicați în realizarea proiectelor.