
În momentul de față, doar trei mari retaileri alimentari oferă clienților posibilitatea de a-și scana singuri produsele la raft, pentru a finaliza mai rapid cumpărăturile la casele de marcat asistate de casieri sau la cele Self-Checkout. Din datele Carrefour, unde în unele hipermarketuri 8% dintre vânzări sunt realizate prin funcția Scan & Pay, prin acest serviciu se poate economisi un sfert de oră la cumpărarea unui coș cu 30 de produse.
Pe lângă casele self service, o parte dintre marii retaileri alimentari au implementat sau sunt în curs de a implementa sisteme prin care clienții pot scana singuri produsele la raft. Câștigă astfel timp pentru că nu mai sunt nevoiți să scoată produsele din coș pentru a le scana, atunci când plătesc la casele inteligente.În momentul de față. trei retaileri au deja implementat acest sistem – Kaufland, Carrefour și cora, iar alți jucători cash & carry oferă clienților aplicații de mobil prin care au acces la cataloage, detalii de produs și portofele virtuale.
Kaufland, primul care a dat tonul
În momentul de față, în magazinele Kaufand se pot scana produsele la raft în două feluri: fie cu telefonul mobil în care s-a descărcat aplicația Kaufland, fie prin niște scannere de mână ce pot fi găsite la intrarea în magazin. În cazul în care se scanează cu telefonul, clienții trebuie să aibă cardul digital Kaufland – cardul de loializare al retailerului german. Cardul se poate obține tot din aplicația Kaufland – Oferte și noutăți.Cardul de loializare obținut digital, sau cel fizic obținut în magazin, trebuie folosit și în cazul în care clienții aleg să scaneaze produsele cu device-urile puse la dispoziție de magazin. Acestea se deblochează scanând cardul fizic sau digital Kaufland Card. „Funcționalitatea K-Scan este disponibilă momentan în opt magazine, cu o pondere largă de utilizare în rândul deținătorilor de Kaufland Card digital. În 2022 ne propunem să extindem această funcționalitate inclusiv în magazine din afara Bucureștiului”, a declarat pentru Economica Valer Hancaș, Director Comunicare şi Corporate Affairs Kaufland România.
Plata pe baza unui cod generat de aplicație
Și retailerul francez Carrefour oferă clienților, tot din 2016, o aplicație de mobil prin care aceștia își pot scana singuri produsele la raft pentru a plăti mai rapid la casa de marcat. Atunci, după descărcarea aplicației, cumpărătorul trebuia să înregistreze un card bancar în aceasta, să scaneze produsele de la raft, iar la casa de marcat trebuia să solicită plata prin această aplicație.
Acum, pentru a finaliza cumpărăturile mai rapid, clienții trebuie să scaneze produsele la raft cu telefonul mobil în care este instalată aplicația Carrefour. La final, se selectează butonul „finalizează și plătește” din aplicație, iar codul QR astfel generat se poate scana la casele self pentru a plăti direct fără a mai pune produsele pe bandă.„La Carrefour, orice client are posibilitatea de a-și scana singur produsele pe măsură ce și le adaugă în coșul de cumpărături, prin funcția Scan & Pay din aplicația Carrefour, după care le plătește ușor atât la casele tradiționale, cât și la casele self-check-out, pe baza unui cod unic generat în aplicație. Scan & Pay înseamnă control total asupra întregului proces de shopping, înseamnă siguranță mai mare în contextul epidemiologic și înseamnă eficiență: utilizând funcția, clientul economisește peste 15 minute la un coș de 300 de lei, cu aproximativ 30 de articole”, a explicat pentru Economica Bogdan Lupu, Head of Loyalty and Mobile, Carrefour România. Potrivit acestuia, la Carrefour, valoarea tranzacțiilor prin Self Scan a crescut de zece ori în ultimul an. Totodată, valoarea coșului în cazul clienților care folosesc Self Scan este de trei ori mai mare comparativ cu valoarea medie a coșului de cumpărături.