Compania Alpin 2003, care administrează complexul hotelier Alpin Resort Hotel, controlat de omul de afaceri Claudiu Aron, unul dintre cei mai mari jucători din turism din staţiunea Poiana Braşov, va finaliza anul acesta cu afaceri mai mari cu circa 15%, potrivit oficialilor companiei.
„Şocul a trecut, ne-am învăţat lecţia. Cel mai important este să ai predictabilitate. Lovitura cea mai mare a fost imprevizibilitatea, în care nu ai nicio şansă. Lovituri au fost pe segmentul de business, pe tot ce înseamnă evenimente şi congrese pe primăvară, toamnă, dar şi pe leisure, pe vacanţele de vară şi iarnă. Locurile de joacă au fost închise, restricţiile ne-au lovit în toate părţile“, a declarat pentru ZF Claudiu Aron, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România.
Antreprenorul a intrat în afaceri în 1994-1995, atunci când a câştigat o licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sediului Bursei de Valori în interiorul Băncii Naţionale. Aron a mai dezvoltat de atunci şi alte sedii de bănci, dar şi hoteluri pentru alţi investitori. Ulterior a început să construiască hoteluri şi pentru el, a pus bazele companiei Alpin Resort în 2003, compania ajungând la o cifră de afaceri comparabilă cu cea a marilor hoteluri din Capitală. Discretul antreprenor a construit în 2003 şi hotelul K plus K Elizabeth din Capitală, pe care l-a vândut după doar doi ani unui austriac pentru 5 milioane de euro, bani folosiţi în modernizarea hotelului Alpin din Poiana Braşov, cumpărat în 2004.
„În această perioadă este bine să investeşti dacă ai relaţii bune cu băncile. Eu mai investesc în turism, vreau să investesc la mare, într-un hotel“, a spus el. Antreprenorul nu a oferit detalii legate de valoarea investiţiei sau staţiunea în care vrea să facă investiţii.
Complexul hotelier din Poiana Braşov include hotelul Alpin cu 150 de camere, un apart-hotel cu 114 apartamente, Casa Alpin cu 25 de camere şi 7 apartamente, toate clasate la patru stele. De asemenea, compania mai are şi două restaurante, conform datelor de pe site-ul Alpin.
„Noi am făcut controlul cel mai sever al clientului, dat fiind că la noi clientul trebuie să predea buletinul. Până la final de an cred că ne vom apropia de un grad mediu de ocupare de 46-47%. Am reuşit să ieşim de pe pierderi, pe cifra de afaceri avem o creştere cu aproape 15%.“
„Sperăm ca anul viitor să fie unul mai bun. Vom ajunge la nivelul din 2019 atunci când se vor ridica toate restricţiile“.
Datele publice arată că Alpin a avut o cifră de afaceri de doar 23 milioane de lei anul trecut, faţă de 55 milioane de lei în 2019, potrivit mfinante.ro. Alpin 2003 a înregistrat pierderi de 3,7 milioane de lei faţă de 2019, când a raportat un profit net de 5 milioane de lei.