
Consiliul Județean Bihor a anunțat câștigătorul concursului de soluții pentru edificarea unui Centru Cultural Multifuncțional în Municipiul Oradea. Firma Stefano Pozzi & Partners SRL, din Brașov, se află pe primul loc, ca urmare a jurizării proiectelor participante. “Proiectul câștigător a obținut 72,4 din 100 de puncte”, a transmis Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor. Pe locul al doilea se situează firma SC Atelier Mass SRL, cu 71,8 puncte, iar pe al treilea SC Mladin Workshop for Architecture SRL, cu 69,8 puncte. Locurile 4 și 5 sunt ocupate de SC Re-Act Now Architecture SRL și SC Dico și Țigănaș birou de proiectare SRL, aceasta din urmă proiectând viitoarea Sală Polivalentă din Brașov. Premiul acordat câștigătorului este valoarea contractului de proiectare, în limita a 3% din valoarea devizului estimativ general al proiectului câștigător. Firmele situate pe locul doi și trei vor primi 40.000 de lei, respectiv 25.000 de lei.
În total, în concurs s-au înscris cinci firme de arhitectură și proiectare din Brașov, București și Cluj-Napoca. „Acest centru va avea 4-4500 de metri pătrați construibili și va deservi o serie de activități: spectacole, conferințe, congrese și alte tipuri de manifestări. Clădirea ar urma să aibă o sală principală cu o capacitate de 1.000 – 1.200 de locuri și alte săli de conferințe adiacente. Poate fi utilizat, de asemenea, de mediul de afaceri”, a declarat Călin Gal, cu ocazia desemnării câștigătorului.
Cheltuielile cu întreținerea, criteriu important
Vicepreședintele CJ a precizat că în desemnarea câștigătorului s-a ținut cont de funcționalitate, de componenta financiară, întrucât centrul fiind realizat cu fonduri europene va avea un buget în care autoritățile trebuie să se încadreze, dar și de cât de costisitoare va fi întreținerea clădirii, după darea în folosință. “Eu, ca membru al juriului, am ținut cont de componenta financiară și de costurile de întreținere de după. Vom depune acest proiect pentru finanțare cu fonduri europene, prin programul transfrontalier România – Ungaria.”, a subliniat Călin Gal. Sursa citată a explicat că unele proiecte intrate în concurs erau prevăzute cu parcări subterane, însă având în vedere că centrul se află în vecinătatea viitoarei parcări din Hub-ul sportiv, această facilitate nu a fost considerată importantă.