
Agenția de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu a constituit o comisie care ar urma să verifice cu atenție propunerea formulată de societatea Fin-Eco, ce vizează majorarea cu 68,66% a tarifului pentru eliminare prin depozitare a deşeurilor în Depozit ecologic zonal Braşov. Practic, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pentru aceste servicii prețul ar urma să crească de la 83,58 lei pe tonă, fără TVA, la 140,97 lei pe tonă, fără TVA.
Este pentru prima dată când ADI ISO Mediu, din care fac parte toate cele 58 de localități, aprobă tariful de depozitare. Până acum, acesta era supus aprobării numai Consiliului Local Braşov, având în vedere că Municipiul Braşov este acţionar al societăţii comerciale care administrează depozitul de deşeuri, astfel că în ședința Adunării Generale a Asociației s-a solicitat această analiză.
„Tariful de 140 de lei este propunerea lor, însă va trebui să vedem calculele care au stat la baza stabilirii lui. Vor fi şi discuţii cu reprezentanţii Fin-Eco pe această temă. De asemenea, operatorul depozitului a solicitat şi un punct de vedere al ANRSC, prin care a cerut clarificări referitoare la aprobarea tarifului de către ADI ISO Mediu. Săptămâna trecută, Fin-Eco a primit un răspuns din partea ANRSC, instituţie care a recomandat ca tariful să fie aprobat de ADI ISO Mediu”, a precizat pentru Bună Ziua Brașov președintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.
Depozitul Fin-Eco e singurul autorizat din judeţul Braşov, astfel că impactul creșterii de tarif afectează aproape toate cele 58 de primării din Braşov, care depozitează gunoiul în această locație.
„De-a lungul timpului au fost mulţi primari care nu şi-au dorit ca ADI ISO Mediu să lucreze cu Fin-Eco. „Am fost şi eu primar şi nu vedeam oportună colaborarea cu Fin–Eco. Legislaţia ne obligă să-i integrăm în managementul deşeurilor din judeţul Braşov. De altfel, în ultimul timp, operatorul şi-a schimbat abordarea. De mâine (17 decembrie – n.r.), ADI ISO Mediu va avea o discuţie pragmatică cu operatorul, pentru a se aproba noile tarife de depozitare”, a explicat viceprimarul Consiliului Judeţean Braşov, Șerban Todorică.
Ce a decis municipiul Brașov
De altfel, pentru aprobarea noului tarif la gunoi pe care îl vor plăti localnicii din municipiul Brașov, astăzi, în ședința Consiliului Local Brașov, la propunerea viceprimarului Sebastian Rusu s-a luat decizia ca majorarea de tarif să ia în calcul numai datele Institutului Național de Statistică, iar pentru actualizarea corespunzătoare tarifului de depozitare să fie aşteptată decizia ADI ISO Mediu. Dacă se iau în calcul numai datele INS şi majorarea salariului minim pe economie, pentru municipiul Braşov, tariful ar ajunge la 14,86 lei de persoană, cu tot cu TVA. Dacă se ia în calcul şi actualul tarif propus de Fin-Eco, se ajunge la 16,77 lei de persoană, cu TVA inclus.