Proprietarii lanțului de depozite de materiale de construcții Depo transformă un vechi cămin muncitoresc din Sfântu Gheorghe în hotel de patru stele, cu 45 de camere. Investiția totală va depăși patru milioane de euro, parte din finanțare fiind alocată de Fundația Pro Economica Alapítvány.
Căminul a fost achiziționat de actualul proprietar în anul 2017. Până în anul 2019 clădirea a trecut printr-un proces de renovare și refacere a structurii și fundației pentru a corespunde standardelor seismice actuale. Din 2019 a început efectiv dezvoltarea hotelieră de 4 stele.
Hotelul va avea în total 45 de camere cu suprafețe generoase de aproximativ 33 mp-35 mp, între care 3 apartamente și mai multe camere single, twin, luxury și chiar camere cu chicineta. Investiția estimată inițial a fost de 2,5 milioane euro, la care s-a adaugat o finanțare de aproximativ 1,5 milioane de euro din partea Fundației Pro Economica Alapítvány. Hotelul va dispune de: bar, restaurant, sală de ședințe, iar prin recenta achiziție a terenului învecinat, în viitor va include și un Spa urban, și o sală de conferințe și evenimente.
Lucrările se vor finaliza în această iarnă, momentan fiind la stadiul de amenajări interioare. Hotelul va avea 20 de noi angajați iar procesul de angajare va începe anul viitor.
Scumpirea materialelor de construcție a întârziat proiectele din turism
Principala problemă a investițiilor hoteliere din ultimii doi ani este legată de scumpirea materialelor de construcții și termenul de așteptare pentru livrarea diferitelor elemente. În termeni procentuali, scumpirea materialelor a adus pentru hotelul din Sfântu Gheorghe o depășire a bugetului cu până la 25%, dar cu păstrarea termenului de inaugurare prevăzut pentru al doilea trimestrul al anului 2022.
Prețul pentru o cameră dublă va fi de minimum 60 euro / noapte, iar în regim single camera va putea fi ocupată pentru 45-50 euro / noapte.
Deși majoritatea investițiilor hoteliere din zona Brașov – Covasna se adresează turismului de leisure, viitorul Aeroport Internațional Brașov aduce perspective bune pentru turismul de business din zonă. Pe lângă turismul de business, proprietarii își propun să găzduiască în hotel și sportivii ce au antrenamente și competiții în zonă.
„Ne dorim să încurajăm dezvoltarea economică a regiunii Transilvaniei, inclusiv prin proiecte de reconversie urbană cum este și cel de la Sfântu Gheorghe, care practic a transformat o clădire abandonată din oraș într-un hotel destinat turiștilor de business. Acest proiect nu numai că va genera crearea de noi locuri de muncă în zonă, dar va accentua și potențialul investițional al zonei prin atragerea turismului de business.” a declarat Monika Kozma, Director Executiv Fundația Pro Economica.