Codul Rutier este pregătit să fie din nou schimbat, acum cu sancțiuni dure pentru șoferii care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod primejdios de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Nu doar cuantumul unor amenzi ar putea fi majorat, ci și perioada pentru care unii șoferi ar putea fi lăsați fără dreptul de a conduce. Principalele modificări care se vor aduse Codului Rutier vizează abuzurile în trafic, sub forma manierei de a conduce vehicule, a comportamentului vizavi de siguranța traficului și de ceilalți participanți, dar și în privința aplicării unor sancțiuni complementare mai aspre pentru abateri care pot periclita grav siguranța circulației prin producerea unor evenimente colective, cu pagube și victime multiple.
Conducerea „agresivă” va fi sancționată
Șoferii care nu conduc civilizat ar urma să fie amendați chiar și cu 2.900 de lei, dacă Poliția reușește să schimbe Codul Rutier. Pentru prima dată, apare termenul de „conducere agresivă”. Pentru ca modificările prevăzute de proiectul de OUG să se aplice, acesta trebuie adoptat de Guvern, ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, în cazul șoferilor care adoptă un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se propune o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni, ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei. Mai aspru vor fi sancționați și șoferii care circulă nejustificat cu autovehiculul pe benzile de urgență de pe autostrăzi, propunerea vizând majorarea cuantumului amenzilor de la 580 – 725 lei, cât este în prezent, la 1.305 – 2.900 lei, conform observatornews. De asemenea, șoferii care întorc sau merg înapoi pe autostradă, circulă sau traversează de pe un sens pe celălalt prin zonele mediane sau pe racordurile dintre cele două părți carosabile ori pur și simplu merg pe contrasens, se propune suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 120 de zile.
Noi sancțiuni și pentru vitezomani
Aceeași sancțiune i-ar putea viza și pe cei care nu respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată și care în prezent riscă să rămână fără carnet cel mult 90 de zile. O altă modificare importantă vizează condițiile în care șoferii vitezomani vor rămâne pietoni pentru patru luni de zile. Astfel, este propus un nou prag de viteză, respectiv, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.