
Peste 8000 de firme din domeniul HoReCa, din care 447 din județul Brașov primesc ajutoare de stat prin schema destinată acestui domeniu. Ministerul Economiei le-a trimis contractele de finanțare încă din 26 noiembrie. 21 de companii brașovene din domeniu au primit ajutoare de peste un milion de lei. Printre acestea se numără hotelurile Kronwell, Ramada, Teleferic, Cubix, Capitol, complexul Cheile Grădiștei sau Vila Bran. În total, companiile brașovene au primit ajutoare de stat în valoare de 106,62 milioane de lei (n. red. – peste 21 de milioane de euro).
Ajutoarele financiare prin schema HoReCa se acordă ca o compensație pentru scăderea activității de anul trecut, față de anul anterior, pe fondul pandemiei.
În total, lista cuprinde 8.369 de firme din România. Suma totală aprobată pentru finanțare este de 2.144.115.349 lei, potrivit Ministerului Economiei.
Într-o primă etapă, statul va putea plăti aproximativ jumătate din suma aprobată pentru fiecare firmă, având în vedere bugetul aflat la dispoziția Guvernului în acest an pentru plăți.
În total, suma medie aprobată pentru firme este de 250.000 de lei, însă sumele variază de la 163 lei (o firmă din Călărași) la 3.940.800 lei (72 de firme) – plafonul maxim este de 800.000 de euro.
Ce pot achita beneficiarii din banii primiți de la guvern
Perioada de aplicare pentru schema de ajutor a firmelor HoReca, prin care se acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020, fost deschisă în data de 29 iunie 2021. Este vorba despre firme din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată de pandemie.
Din grantul acordat, beneficiarii pot achita obligaţii fiscale şi alte creanţe bugetare care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat şi până la expirarea perioadei de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi.
Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni sau 12 luni de la data primei plăţi, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale.
Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi (anterior, beneficiarii erau obligați să mențină activitatea pentru care au primit finanțarea cel puțin 12 luni de la data plății, respectiv 24 de luni în cazul celor care au luat granturi de peste 200.000 de euro).
Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.