Un om de afaceri în vârstă de 58 de ani din Oradea şi fiica acestuia au fost trimişi în judecată de procurori DNA pentru o fraudă din fonduri europene în valoare de peste 7 milioane de lei, la Rupea, potrivit Adevărul.
Otto Bosnyak şi fiica acestuia, Beatrix Bosnyak, sunt acuzaţi că au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată. În martie 2021, afaceristul a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori DNA. Asociat în cadrul unei societăţi comerciale, bărbatul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Un utilaj vechi pentru care nici nu s-au plătit banii
„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.
În loc de reciclare, o bombă ecologică
Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”. „În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”, precizat DNA la momentul reţinerii afaceristului. Firma care a încheiat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia este Pyrocolect SRL. Firma cu sediul în Bucureşti se află din martie 2021 în procedură de faliment. Iniţial, sediul societăţii era în Oradea. Dosarul a fost înregistrat joi, 2 decembrie 2021, la Tribunalul Alba. În martie 2020, mass-media relata faptul că instalaţia de cracare termică de deşeuri de cauciuc din Rupea, judeţul Braşov, era o adevărată bombă ecologică. Într-un spaţiu care se întinde pe un hectar, zăceau aruncate zeci de mii de anvelope uzate şi plus multe alte tipuri de deşeuri.
Un comentariu
Sunteți toți cei care comentează acest subiect analfabeti tehnici, sa efectuat studii inclusiv la IPG Ploiești, instalațiile sun unicat ,sunt create special ptr acest tip de crăpare,
DNA sa vb cu specialiști nu cu provocatori care încerca să blocheze orice inițiativa românească.