De Ziua Sfinxului, celebrată la 28 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a anunţat o nouă victorie în instanţă pentru monumentul disputat în instanţă cu judeţul vecin, Prahova.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat faptul că judeţul Dâmboviţa a obţinut în instanţă Sfinxul şi Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României, scrie news.ro. Sfinxul şi Babele sunt amplasate la graniţa dintre Prahova şi Dâmboviţa iar cele două judeţe îşi dispută în instanţă proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele.
„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriului judeţului nostru”, a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Procesul a fost deschis în ahul 2015, şi se află pe rolul Tribunalului Vâlcea. Reclamant în dosar este prefectul judeţului Dâmboviţa, iar pârâţi sunt comuna dâmboviţeană Moroeni şi oraşul prahovean Buşteni. Prefectul judeţului Prahova are calitate de intervenient în dosar.
Unii au rămas blocați pe munte din cauza… „piramidei energetice”
Duminică, 28 noiembrie, s-a celebrat Ziua Sfinxului, iar evenimentul central a fost „Piramida Energetică”, un fenomen despre care se crede că are loc doar în acea zi. Sute de turişti au mers, duminică, să se încarce energetic de la Sfinxul din Bucegi. Cum vremea a fost neprielnică, mulţi dintre cei care au urcat pe munte, unii chiar cu copiii după ei, au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor pentru a găsi drumul. Din cauza vremii nefavorabile: vânt şi ceaţă, şase persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor din Dâmboviţa care au intervenit prompt si i-a transportat pana la baza muntelui. Chiar dacă în Munţii Bucegi a fost un frig pătrunzător niciun turist nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Cu toţii au plecat către locurile de cazare sau cu maşinile personale către case.