Ne așteaptă sărbători mai scumpe! După ce majorarea tarifelor la gaze, curent electric și combustibil au dus la explozia prețurilor la alimente, aflăm acum că și coșul de cumpărături pentru sărbători ar putea fi mai costisitor.
Proprietarii de restaurante și cofetării se mai confruntă, în plină pandemie, cu o problemă – plătesc mai mult pentru materia primă. Untul unul dintre cele mai folosite ingrediente, este mai scump cu aproape 40% față de anul trecut, arată Prima TV.
Pe pâine, în prăjituri, în sosuri sau pe fripturi, untul este ingredient de bază pentru gospodine și nelipsit din restaurante și cofetării. Doar că și acest ingredient s-a lovit de explozia prețurilor din ultima perioadă. Banalul unt a ajuns să coste cu 38% mai mult în toată Uniunea Europeană, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Specialistii spun că, de la săptămână la săptămână, va continua să crească prețul. Proprietarii de restaurante vor fi nevoiți să scumpească prețurile, dacă nu pot să susțină singuri aceste măriri. Consumatorii vor simți aceste creșteri și la raft, în aproximativ o lună. Chiar în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Am putea plăti mai mult pentru prăjituri, torturi sau cozonacul de Crăciun. Sunt cofetari care iau în calcul să mărească prețurile, pentru a-și putea susține afacerile. În 2017, Franța, cel mai mare consumator de unt din întreaga lume, s-a confruntat cu o adevărată criză a untului, fapt care s-a văzut în prețul croissantelor, care au ajuns să coste și de două ori mai mult. Un francez consumă, în medie, peste 8 kg de unt pe an.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/video-prima-tv-sarbatori-mai-scumpe-banalul-unt-loveste-gospodinele-proprietarii-de-restaurante-si-cofetariile-20464664?utm_source=Rss&utm_medium=Referral&utm_campaign=Cross
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.