Primăria Râșnov a cedat un teren de 4.000 mp pentru amenajarea unui centru de aport voluntar în oraș. La acest centru, localnicii își vor putea depozita molozul, mobila sau alte deşeuri voluminoase nepericuloase, care apoi vor fi prelucrate, iar ceea ce nu va putea fi revalorificat va ajunge la rampa de gunoi.
Centrul de Aport Voluntar de la Râşnov este inclus în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din Judeţul Braşov, proiect pentru care administraţia judeţeană va depune o cerere de finanţare europeană.
Conform proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, astfel de centre de aport voluntar ar urma să se realizeze în toate localităţile urbane din judeţ.
„În ședința de plen de astăzi am inițiat și votat proiectul privind declararea de interes public județean a obiectivului de investiții Centru de Colectare prin Aport Voluntar- Râșnov. Aceasta Hotărâre de Consiliu Județean este un pas în cadrul realizării proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov și vine în urma discuțiilor avute cu Primăria Râșnov, în urma cărora Primăria Râșnov a identificat un teren potrivit pentru realizarea unui Centru de Aport Voluntar, care printr-o Hotărâre de Consiliu Local a și fost cedat Consiliului Județean”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan.
Un Centru de Aport Voluntar este un loc unde populația va putea să își ducă deșeurile voluminoase (de ex. mobilier, saltele, obiecte sanitare, geamuri etc.) care altfel de multe ori ajung aruncate lângă pubele sau, mai rău, direct în natură. Deșeurile vor fi preluate gratuit dar vor trebui sortate la fața locului și așezate în containere pentru a putea fi reciclate sau valorificate. „La Centrele de Aport Voluntar nu se vor desfășura activități de tratare, prelucrare sau depozitare a deșeurilor”, a subliniat oficialul CJ Brașov.
Implementarea Sistemului de Management al Deşeurilor în judeţul Braşov nu poate fi realizată fără implicarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu, din care fac parte toate primăriile din județ, și care a întreprins demersuri în vederea identificării terenurilor necesare pentru a realiza componentele din cadrul SMID.