
După ce Consiliul Judeţean Brașov a încercat de mai multe ori să o închirieze, clădirea Bazei Olimpia a fost dată în administrarea Muzeului Județean de Istorie, în august 2017. Intenția instituției muzeale a fost aceea de a o transforma într-un muzeu al Sportului și Turismului, astfel că a urmat un lung șir de proceduri și expertize.
În iulie 2020, muzeul a semnat cu constructorul Deanda Prim Invest contractul pentru consolidarea și recompartimentarea spațiilor în schimbul a 1,8 milioane de lei (un SRL-D, care a finalizat anul trecut lucrările de reabilitare a fostului Cinema Modern și a câștigat în asociere cu o altă firmă contractul pentru transformarea Bazei Agrement în biblotecă cu piscină).
Contractul a fost însă reziliat de drept, după ce în februarie se emisese și autorizația de construire, iar consilierii județeni ar urma să aprobe noi indicatori tehnico-economici pentru această investiție.
Ce amenajări se vor efectua
Pentru amenajarea unui muzeu al sportului şi turismului montan în clădirea istorică de la Olimpia ar urma să se amenajeze o sală pentru expoziţia permanentă, cu o suprafaţă de 110,79 mp, precum şi o sală de expoziţii temporare în suprafaţă de 75,98 mp. De asemenea, în imobil se vor amenaja spaţii de depozitare în suprafaţă de 41,06 mp, o bibliotecă de 18,19 mp, precum şi birouri (care vor ocupa o suprafaţă totală de 81,37 mp).
Astfel, costurile totale pentru transformarea clădirii ar urma să ajungă la suma de 3.793.21,38 lei cu TVA, din care construcția și montajul sunt estimate la 2.527.368,38 lei cu TVA. Potrivit raportului de specialitate care va sta la baza aprobării noilor cheltuieli, costurile au crescut atât din cauza faptului că sunt necesare lucrări suplimentare față de proiectul inițial în vederea respectării normelor ISU, dar și pentru instalațiile necesare asigurării unui microclimat specific pentru spațiile care au destinația de muzeu.
Tâmplărie și geamuri speciale
După ce vor fi aprobate aceste costuri, muzeul va trebui să reia licitația de lucrări, iar după ce se va găsi un constructor, amenajările să fie finalizate în cel mult 6 luni. „După întocmirea planului de expoziție, s-a constatat că este necesară implementare unui sistem de uși și ferestre car să ajute la crearea și controlul unui microclimat stabil adecvat păstrării/expunerii bunurilor muzeale, ținând cont că în expoziția permanentă de la Olimpia vor fi prezentate inclusiv piese istorice clasate la categoria patrimoniu «Tezaur». Un factor important care influențează păstrarea/expunerea pieselor muzeal este schimbul de aer necesar în sălile cu exponate. Pentru aceasta se recomandă schimbarea completă a volumului de aer pe oră. O parte din acest schimb are loc necontrolat prin ferestre și uși, dar utilizând o ventilație controlată cu ajutorul unui suport tehnic, precum și respectarea anumitor caracteristic tehnice ale ferestrelor și ușilor se poate obține o reducere a fluctuațiilor climatice”, au motivat reprezentanții muzeului. Practic, este necesar un alt tip de tâmplărie, dar și din sticlă, care să izoleze termic, dar și să protejeze împotriva razelor solare.