
Brașoveni, lăsați pentru câțiva ani deoparte orice speranță că lucrurile vor merge bine în orașul acesta. Actuala clasă politică, cel puțin la nivel local, este formată din covrigari cu ifose manageriale, pupeze semidocte, economiști ratați care nu sunt în stare să își declare toate veniturile pentru a nu plăti impozit pe ele și niște băieți cu intenții bune, dar atât de paranoici încât, decât să explice din timp care sunt orizonturile unei situații, preferă să bage capul în pământ și să îl scoată în ultimul moment de parcă ar fi o petrecere surpriză. Mai exact, actuala administrație – primar, viceprimari, consilieri – este exemplul perfect că o jucărie perfect funcțională poate să se strice imediat în mâinile unor derbedei lipsiți de educație politică și administrativă.
Municipiul Brașov intenționa să achiziționeze suprafețe de teren pentru a dezvolta platforme industriale în vederea atragerii unor investitori. După ce în iarnă fusesese identificată o suprafață care putea fi achiziționată pe platforma CET, lichidatorii firmei, care este de ani de zile în faliment, au făcut tot posibilul să blocheze eventuala achiziție de către Primărie a acestui teren.
În cele din urmă s-a ivit oportunitatea achiziției unui teren la Bod, în incinta fostei Fabrici de Zahăr Bod, intrată în faliment în urmă cu trei ani, dar funcțională până anul acesta prin abilitatea patronului Tartagă de a muta toate activele necesare pe o altă firmă care, ca să vezi, a intrat și asta în insolvență anul acesta. Lichidatorul se pregătește de vânzarea terenului, iar municipiul Brașov ar fi dorit să pună mâna pe teren pentru a-l pregăti în vederea aducerii unui investitor important. Doar că aleșii PNL și PSD nu văd acest lucru ca pe o oportunitate, blocând proiectul și trimițându-l pe Coliban după țigări.
Cum a ratat Brașovul investiții de miliarde în zona auto
Facem o scurtă pauză ca să vă aducem aminte câteva lucruri. Brașovul a fost pe lista scurtă a unor companii de renume cum ar fi Volkswagen, BMW sau Tata Motors, firme care voiau să construiască aici fabrici de mașini. Investitorii erau atrași de faptul că majoritatea furnizorilor importanți de componente auto au deja fabrici în zonă – Schaeffler, Preh, Joysonquin, Draexlmaier sau Stabilus sunt doar câteva nume. În anii 2000, investițiile au picat pentru că potentații perioadei nu au căzut de acord pe care terenuri să se facă fabrica. Și nu, nu era vorba de niște terenuri publice, ci de terenuri ale unor oameni de afaceri importanți care ar fi trebuit să cotizeze cu comisioane generoase în conturile politicienilor care făceau ca lucrurile să se întâmple. În ultimul deceniu, însă, cum e cazul Tata Motors, investițiile au picat din cauza lipsei de forță de muncă și a infrastructurii deficitare, acesta fiind lucrul cu care România se poate lăuda în continuu. Dacă vedeți reclame de promovare a țării cu „veniți să vedeți un ținut sălbatic!”, acest lucru nu înseamnă că avem o natură fantastică, ci că încă avem ulițe pe care poți să îți rupi mașina foarte ușor.
Urmarea a fost firească: Volkswagen și BMW s-au orientat către Ungaria, iar Tata Motors a construit o fabrică de automobile Jaguar în Slovenia.
De ce nu vom avea niciodată dezvoltare cu Coliban, Rusu și Pătrașcu
În subtitlu am dat doar numele celor trei lideri ai formațiunilor care dau aleși în Consiliul Local. Ca să înțelegem – Consiliul Local acționează ca un parlament local, aprobând sau respingând inițiative menite a dezvolta orașul și a crea noi oportunități pentru cetățenii acestuia.
După alegerile din 2020, la nivelul CL Brașov s-a format o așa-zisă coaliție USR-PNL. Rusu a devenit viceprimar, iar cele două partide aveau majoritate absolută în CL – 23 din 27 de aleși locali. Doar că PNL și Rusu nu au uitat modul în care cei de la USR au făcut campanie electorală, modul în care au atacat persoanele care au candidat pentru liberali, limbajul suburban folosit de grupările de talibani useriști care „vomitau” efectiv în online pe cei care nu vedeau cu ochi buni candidatura lui Coliban la postul de primar. Și, mai mult decât atât atât, nu au uitat că în 2024 sunt iar alegeri, iar cea mai bună campanie electorală este cea prin care demonstrezi că cel care este acum primar nu este capabil să ia decizii în folosul cetățenilor. Motiv pentru care au decis să blocheze orice inițiativă menită să dezvolte sau să schimbe ceva în oraș.
Pe de altă parte, Coliban a uitat că el nu este doar administratorul unui oraș, ci este și un jucător politic. Așa că în loc să negocieze obținerea sprijinului din partea aleșilor PNL a venit cu strategia „eu sunt statul”, tăind și spânzurând în stânga și în dreapta de au ajuns useriștii să se autoizoleze cu toate că au câștigat alegerile la nivel municipal. Mai mult, Coliban trăiește cu frica faptului că în spatele oricăror mutări care îl pun pe el în dificultate se află fostul primar George Scripcaru care ar intenționa să îi ia scaunul la alegerile din 2024. De aici pleacă și o tot mai greoaie comunicare cu liberalii care nu fac decât să se bucure de himerele interiorizate ale lui Allen Coliban. Pentru că un punct în minus pentru Coliban înseamnă un punct în plus pentru liberali, nu neapărat pentru Rusu, care are charisma unui ciorap găurit, ci pentru cel care va fi propulsat ca și candidat la Primărie.
În acest timp, Lucian Pătrașcu, liderul social-democrașilor brașoveni, care anul trecut, când nu mai era secretar de stat în Guvernul Dăncilă, a reușit performanța să trăiască cu 500 de lei pe lună până când a fost ales consilier, când veniturile i-au crescut la 1.000 de lei pe lună, face ce știe mai bine. Dă din gură! El propune beneficii pentru săraci, se opune propunerii realizării unor skate-park-uri pe ideea că în acele locuri ar trebui să fie locuri de grătare pentru săraci, nu o zonă de sport pentru tineri, se opune majorării impozitelor locale etc. Dar grupul PSD vrea fonduri pentru propuneri populiste, după care încep să plângă că primarul e rău și nu vrea să îi asculte. E drept, Pătrașcu are experiența guvernării Dăncilă în care România se împrumuta să plătească pensii, salarii pentru apropiații PSD angajați în funcții călduțe la stat, dar și pe unii din consilierii lui Pătrașcu, de exemplu, care nu făceau nimic notabil, ca și șeful lor, de altfel.
Useriștii primesc ce au semănat!
În anii care au precedat alegerile locale, grupurile de talibani useriști radicalizați pe rețelele de socializare nu au făcut decât să atace orice figură publică făcea parte din altă tabără decât a lor. BizBrașov a fost unul dintre site-urile hulite de aceste grupări de infractori cibernetici, jurnaliștii noștri fiind jigniți pentru că nu atacăm administrația care, din punctul lor de vedere, nu face decât să fure și să își promoveze prozeliții în funcții publice. Dar ca noi au fost și alte publicații care, după ce reprezentanții noii puteri au intrat în pâine, s-au radicalizat și au preluat discursul userist de dinainte de alegeri. Ceea ce a creat un imens disconfort actualei administrații, care s-a trezit izolată.
În aceste condiții, chiar dacă Allen Coliban are câteva idei bune, suferă crunt la capitolul imagine, iar brașovenii s-au radicalizat împotriva sa. Degeaba le-a spus că faptul că mizeria din oraș nu era din cauza sa, ci în urma faptului că viceprimarul Sebastian Rusu nu își făcea treaba, oamenii nu l-au crezut. Așa cum locuitorii Brașovului (vorbesc de majoritatea lor, nu de grupuri răzlețe) încep să considere că lui Coliban i s-ar fi potrivit mai bine tichia de ministru al Mediului decât cea de primar.
2 comentarii
Intr-adevar…se pare ca doar interesele primeaza si nu oamenii …
Dacă terenul este 2euro mp orice dezvoltător îl poate lua,și nu-mi trebuie contribuția primăriei,dar cei înhămați la căruța primariei nu au nici o viziune colectivă, au ajuns acolo pentru ei ,și nu pentru colectivitate, păcat de oraș că a ajuns pe mâna unor oportuniști analfabeți politic,