
Un studiu realizat de uSwitch, un serviciu de comparare a preţurilor, a introdus Castelul Bran printre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa care au opţiuni de cazare accesibile, însă obiectivul turistic are în jurul său cazări mai scumpe decât cele de lângă Colosseum (Italia) sau Sagrada Familia (Spania), locuri mult mai vizitate decât castelul din România.
Studiul a fost realizat pe baza faptului că cele mai impresionante obiective turistice din lume sunt motivul pentru care mulţi oameni călătoresc, însă costurile pentru sejururi sunt puternic influenţate de preţurile cazărilor.
Branul, pe locul 21 la nivel global
Astfel, uSwitch, un serviciu de comparare a preţurilor, a luat 50 cele mai populare obiective turistice din lume şi a analizat cazările listate pe Airbnb, plaftorma internaţională de rezervări, pe o rază de 2 km de la obiectivul turistic, dar şi preţul mediu pe noapte şi evaluarea cazărilor. Studiul însă a analizat 50 de obiective turistice din întreaga lume, iar la nivel global Bran se află pe locul 21.
În clasamentul european, Castelul Bran se află pe locul al 14-lea, având un preţ mediu de 110 euro pe noapte şi o evaluare medie a cazărilor pe Airbnb de 4,78 din 5 puncte. Cu toate că Branul se află în acest clasament nu este de neglijat faptul că opţiunile de cazare sunt mai scumpe decât în alte ţări precum Spania, Italia sau Grecia. Este adevărat că Branul numără cele mai puţine cazări din acest clasament, doar 65, faţă de 662 în apropiere de Colosseum şi 649 lângă Sagrada Familia, însă preţul mediu este mai mare la Bran.
Obiectivul turistic din Europa cu cele mai ieftine opţiuni de cazare de pe Airbnb este Pompei din Italia. Un sejur în apropierea oraşului are cel mai mic preţ din Europa şi al patrulea cel mai ieftin din lume, cu doar 55,95 euro pentru o noapte de cazare. Pe locul doi în clasamentul european se află Acropola din Atena, cu un preţ de 65,72 euro.
Prețurile mari din România, o problemă discutată de câțiva ani
Preţurile mari ale cazărilor din România reprezintă o problemă discutată de câţiva ani, iar românii care nu consideră bun raportul calitate-preţ al cazărilor din România, optează de cele mai multe ori să îşi petreacă vacanţele în afara ţării, unde pot chiar obţine un preţ mai bun. Discuţia despre preţurile la cazare în unităţile locale se intensifică în perioada verii, când se deschide sezonul de vară, iar preţurile pe litoral pot ajunge chiar şi la câteva mii de lei pentru o noapte de cazare.
Acest lucru este justificat, de către operatorii din turism, prin faptul că cererea este foarte mare, astfel că şi oferta creşte astronomic. Însă în acest ritm, vom mai vorbi de o cerere în anii următori, când românii descoperă din ce în ce mai mult litoralul bulgăresc, grecesc şi turc, de altfel mult mai ieftine?
Castelul Bran, cel mai popular obiectiv turistic din România
Castelul Bran este unul dintre cele mai populare obiective turistice în rândul turiştilor străini, iar legenda Contelui Dracula a contribuit semnificativ la această notorietate, însă care nu se traduce printr-un număr mare de vizitatori. Castelul Bran, cel mai popular obiectiv turistic din România, a primit în perioada ianuarie – septembrie a acestui an doar 337.000 de vizite, un număr mai mic cu 55% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
Compania de Administrare a Domeniului Bran, firma ce deţine Castelul Bran, a înregistrat în 2020 afaceri de 10 milioane lei, faţă de 36 milioane lei în 2019. în perioada ianuarie – august, Castelul Bran a avut încasări de 12 milioane lei din biletele şi suvenirurile vândute.
România are un turism de incoming slab dezvoltat. În 2019, unul din cei mai buni ani ai turismului local, în România au ajuns doar 2,6 milioane de străini, de aproape trei ori mai puţini faţă de nivelul înregistrat de capitala Ungariei Budapesta, 6,6 milioane de vizitatori de peste graniţă, şi de cinci ori mai puţini faţă de cei care au sosit în Bulgaria.