
Hotelul Radisson Blu Braşov, dezvoltat de compania RaRa Hotels, va fi deschis în primul semestru al anului viitor, deşi termenul iniţial era luna decembrie a acestui an, însă pandemia şi criza materialelor de construcţii au dus la o creştere a costurilor, dar şi la amânarea deschiderii hotelului, conform datelor reprezentanţilor hotelului.
„Termenul iniţial era decembrie 2021. Pandemia a generat o suplimentare a valorii investiţiei cu 10% din cauza creşterilor de preţuri la materialele de construcţii de finisaj. Totodată, un alt efect este decalarea termenului de deschidere cu cel puţin patru luni din cauza termenelor de livrare mari la materiale. Este o situaţie generală pe piaţa construcţiilor pe care noi nu o putem controla, din păcate“, spune Anca Cristea, general manager al Radisson Blu Aurum Braşov, potrivit zf.ro.
Lucrările au început în luna ianuarie din 2020. Radisson Blue Braşov a fost construit în vechea clădire în care a funcţionat pe vremuri Palatul Telefoanelor, o clădire cu grad seismic 5 ce va fi transformată acum în hotel de 5 stele.
Hotelul este dezvoltat de compania RaRa Group, firmă cu acţionariat românesc, iar investiţia se ridică la 15 milioane de euro, fiind susţinută de Exim Bank printr-un acord financiar. Hotelul Radisson Blu Braşov va fi situat în zona centrului istoric, pe Strada Eroilor nr. 23, vis-à-vis de Parcul Central, în apropierea principalelor atracţii turistice ale oraşului şi a zonei de business.
Anca Cristea lucrează de 15 ani în industria hotelieră şi a ocupat diverse poziţii de director general al hotelurilor încă din 2011. În această perioadă a făcut parte din echipa de deschidere a unor hoteluri precum K-K hotels, MGallery by Sofitel, Hilton Garden Inn.
Unitatea hotelieră va avea 110 camere şi va cuprinde şi două restaurante, două baruri, o sală de conferinţe, o sală de sport, un centru spa şi un sky bar cu piscină situat la ultimul etaj al hotelului.
„Localizat în centrul istoric al oraşului Brasov şi dotat cu tehnologii de ultimă generaţie, hotelul Radisson Blu Aurum Braşov se adresează atât segmentului leisure, cât şi segmentului de business“, spune ea.
„Hotelul oferă o gamă largă de servicii şi facilităţi la standarde calitative înalte, care să acopere atât nevoile turistului de business cât şi cele ale turistului de tip leisure, orientat către piaţa hotelieră cu servicii premium.“
Hotelul este dezvoltat de către RaRa Hotels, parte din grupul RaRa Group, grup cu acţionariat 100% românesc. Contractul de colaborare cu grupul Radisson este încheiat pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a colaborării.
Anca Cristea spune că în primul an de activitate se aşteaptă la un grad de ocupare de circa 70% şi afaceri de 3,5 milioane euro, însă totul va depinde de evoluţia situaţiei sanitare din România.
Ea este de părere că în piaţa hotelieră mai există loc de dezvoltare, astfel că brandurile internaţionale mari lipsesc de pe piaţa locală.
„Ponderea hotelurilor afiliate la un brand este încă foarte redusă, comparativ cu alte pieţe europene. România nu mai este de mult considerată o ţară de tranzit pentru străini. Dimpotrivă, ţara noastră este văzută acum ca o ţară cu obiective turistice unice, o ţară primitoare, sigură şi nu în ultimul rând convenabilă. Cu siguranţă că mai sunt multe de făcut pe partea de promovare turistică externă, dar cred că şi aici suntem pe drumul cel bun. În ceea ce priveşte turismul intern, am observat în ultimii ani, chiar înainte de perioada pandemiei, un trend ascendent al gradului de ocupare în ceea ce priveşte turiştii români. Românii călătoresc mai mult, fie că o fac pentru business sau pentru vacanţe”, explică ea.
Rara Hotels face parte din RaRa Group, ce deţine afaceri din zona HoReCa, construcţii, imobiliare şi energie. Rara Hotels este deţinută de Ramona Neamţu şI de Răzvan Neamţu, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Braşovul se află pe al doilea loc în clasamentul celor mai vizitate judeţe din ţară de către turişti, cu 715.000 de turişti cazaţi în unităţile de cazare din acest judeţ în 2020. În judeţul Braşov există 118 hoteluri, dintre care 55 în oraş.